Condensdroger of een warmtepompdroger?

Er zijn meerdere soorten wasdrogers: de traditionele elektrische drogers, de condensdroger en de warmtepompdroger. Dit zijn verschillende apparaten, met verschillende technieken en daarmee dus ook verschillende specificaties en voor- en nadelen. Om deze op een rij te zetten hebben we de eigenschappen van de condensdroger en warmtepompdroger voor jou op een rij gezet. Zo kun je de juiste afweging maken op basis van welke droger het beste bij jou past.

Een warmtepompdroger verwarmt de lucht, blaast deze in de trommel, waar de kleding gedroogd wordt, en trekt hier vervolgens de warmte en het vocht uit. De koele lucht die overblijft wordt weer teruggevoerd naar de trommel, hier wordt het weer warm en vochtig en zo begint de cyclus weer opnieuw. Een warmtepompdroger heeft een groot aantal voordelen door lucht op deze manier te verwarmen. Een condensdroger daarentegen, lijkt op een conventionele droger, maar verschilt doordat er geen externe ventilatie nodig is. Deze vorm van drogen gebruikt twee kringlopen, waarbij de binnenste afgesloten is van de omgevingsruimte, hier wordt de lucht in verwarmt en door de kleding geblazen. Deze lucht komt langs de warmtewisselaar welke de lucht laat condenseren en vervolgens weer opwarmt. Dit is een cyclisch proces wat zich continue herhaalt. De buitenste kringloop bestaat uit lucht of water.

Luchtafvoer droger

Het voordeel van zowel een warmtepompdroger als een condensdroger is dat deze de lucht van de omgeving niet verwarmt. De warmtepompdroger is dus geschikt voor kleine ruimtes welke niet te warm moeten worden. Denk hierbij aan een kleine badkamer, maar ook aan een bergruimte of kast waar de droger zich in bevindt. Indien het verwarmen van de omgevingslucht geen probleem is, maakt het niet uit of je voor een conventionele droger, een warmtepompdroger of een condensdroger kiest.

Waterafvoer

Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet af en toe geleegd worden. Dit kan een voordeel zijn als er beperkte waterafvoer mogelijk is. Vrijwel elke wasdroger die nu op de markt te koop is heeft een sensor op de waterreservoir welke ervoor zorgt dat je gewaarschuwd wordt wanneer deze vol dreigt te lopen.

Energieverbruik

Het energieverbruik tussen een warmtepompdroger en een condensdroger verschilt. Een warmtepompdroger is zuiniger dan een conventionele droger. Een condensdroger daarentegen gebruikt meer energie dan een conventionele droger en is dus minder energiezuinig. Condensdrogers hebben over het algemeen energieklasse B, waar warmtepompdrogers energieklasse A tot A+++ hebben. De kosten van het gebruik van een warmtepompdroger liggen dan ook lager dan bij een condensdroger.

Bouwkwaliteit en levensduur

Dit is lastig te vergelijken omdat de werking van de wasdroger anders is. De levensduur of kwaliteit van een condensdroger doet niet onder aan de levensduur en kwaliteit van een warmtepompdroger. De levensduur van een droger is meer afhankelijk van de hoeveelheid waarin het gebruikt wordt. Je spreekt dan wel over de levensduur van een nieuwe wasdroger. Een tweedehands wasdroger heeft een onvoorspelbare levensduur, want je bent niet op de hoogte van hoe de wasdroger eerder gebruikt is.

Aanschafprijs

De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt hoger dan een condensdroger. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat deze droger zuiniger is met energie. Dit maakt wel dat de warmtepompdroger zich op den duurt (deels) terugverdiend. Condensdrogers zijn te koop vanaf €330 en warmtepompdrogers vanaf €430, waarbij de gemiddelde prijs van een warmtepompdroger hoger ligt dan van een condensdroger.