De beste energiezuinige wasdroger

Een nieuwe energiezuinige wasdroger kan je wel tot honderden euro’s schelen tijdens de levensduur van de wasdroger. Het is zeker de moeite waard om te controleren wat het energielabel van de wasdroger is. Een wasdroger op de huidig markt moet minimaal een energielabel B hebben tenzij eerder op de markt gebracht, dan is een C energielabel ook nog toegestaan. Het is met name de vraag of je dit moet willen, gezien de hogere energiekosten. Maak je de keuze voor een energiezuinige wasdroger, dan ben je er nog niet. Er is een ruim aanbod aan energiezuinige wasdrogers met verschillende eigenschappen. Waar let je nu op bij de keuze voor een geschikte energiezuinige wasdroger? We zetten op een rij wat het prijsvoordeel van een energiezuinige wasdroger is en waar je het beste op kunt letten. Dan kun jij een voor jou geschikte wasdroger kiezen. Tenslotte geven we nog wat tips om zelf energie te besparen bij het gebruik van jou wasdroger, want door zelf op te letten kun je al een verschil maken. Wel zo leuk voor je portemonnee en het milieu!

Een energiezuinige wasdroger heeft een energielabel van A+++. Van de verschillende wasdrogers is een warmtepompdroger de meest zuinige door het hergebruiken van warme lucht. Het verschil tussen een A+++ en C energielabel is aanzienlijk, en de bespaarde euro’s kunnen tot wel €75 oplopen per jaar. Denk dus goed na voor je een oude wasmachine overkoopt, dit kan namelijk duurder zijn dan een nieuwe kopen. Maar ook tussen het energielabel A++ en A++ zit een verschil, namelijk 10%.
Een energiezuinige wasdroger van A++ bespaart over de levensduur al €838, waar een A+++ €999 bespaart en een A+++-10% zelfs €1040. Dit is berekend ten opzichte van een wasdroger met een energielabel B en gebaseerd op een wasdroger met een vulgewicht van 8 kilogram, 160 droogbeurten en een levensduur van 12 jaar.

Warmtepompdroger versus condensdroger en prijzen

Er zijn drie soorten wasdrogers: warmtepompdrogers, condensdrogers en afvoerdroger. De warmtepompdroger is de energiezuinige variant van de drie. De energielabels van een warmtepompdroger lopen van A tot A+++ of zelfs zuiniger. De condensdrogers hebben energielabels B en soms zelfs C. De warmtepompdroger is zuiniger vanwege het efficiënte gebruik van de lucht in de wastrommel, dit wordt namelijk hergebruikt na het onttrekken van vocht.

De prijs varieert van €600 tot €2100. Hiermee is een energiezuinige wasdroger niet de goedkoopste wasdroger. En hoe beter het energielabel, hoe hoger het gebruiksgemak en hoe beter de bouwkwaliteit (en dus hoe duurzamer), hoe hoger de prijs. Je betaald voor kwaliteit, en mag er vanuit gaan dat een hogere prijs ook een wasdroger geeft welke meer eigenschappen heeft en langer meegaat. Dit is niet altijd recht evenredig aan elkaar en hangt van veel factoren af, maar is wel de vuistregel. Bedenk tenslotte ook: een energiezuinige wasdroger aanschaffen kan zich terugbetalen gedurende de levensjaren van de wasdroger. Zoals hierboven aangegeven dan de wasdroger zich zelfs meer dan terugbetalen en op den duur dus juist een goedkopere beslissing zijn. Echter, de aanschafprijs is wel hoger.

Waar let je op bij de aankoop van een energiezuinige wasdroger?

Naast het energielabel kun je op meerdere eigenschappen letten. Het ruime aanbod verschilt namelijk enorm. Een energiezuinige wasdroger is er in veel soorten en maten. Welk model het meest geschikt is voor jou hangt af van het aantal personen in het huishouden, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Eigenschappen waar je op kunt letten zijn: droogvoorkeuren, het vulgewicht, gebruiksgemak, bouwkwaliteit, droogprogramma’s en merkspecifieke functies. Maar ook praktische dingen kunnen van belang zijn, zoals de draairichting van de deur en de afmeting van de wasdroger. Mocht je beperkt zijn qua ruimte, dan is het handig om hier op te letten. We nemen per eigenschap door waar je op kunt letten, zodat jij kunt bepalen of je het van belang vindt hierop te letten of zelfs op te selecteren.

 • Droogvoorkeuren
  Je kunt een wasdroger selecteren op basis van je eigen voorkeuren. De beschikbare voorkeuren zijn: anti-allergie programma, fris ruikende was, vermindert krimpen en vermindert slijtage. Niet elke wasdroger beschikt over elke droogvoorkeur, mocht je speciale interesse hebben in één of meerdere van de droogvoorkeuren, selecteer hier dan op bij je zoektocht.
 • Vulgewicht
  Het maximale vulgewicht van een zuinige wasdroger varieert van 7 tot 9 kilogram. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1 of 2 personen. Ben je met een stel, dan is dit perfect voor je huishouden. Een vulgewicht van 8 kilogram is geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een gezin met 3 of meer kinderen. Het is zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden, een te grote wasdroger leidt namelijk tot halflege droogtrommels en een te kleine wasdroger leidt tot het onnodig vaak moeten aanzetten van de wasdroger. Beide opties zijn niet erg energiezuinig.
 • Gebruiksgemak
  Het gebruikersgemak wordt bepaald door een aantal mogelijke eigenschappen: startuitstel, kinderbeveiliging, vochtigheidssensor voor een efficiënt droogprogramma afgesteld op de belading en vochtigheid, antikreukfase voor minder strijkwerk, trommelverlichting, bediening via een app voor bediening buiten de deur, een kledingbeschermende trommel, stoomfunctie om kreukels te verminderen, anti-vibratiefunctie voor minder trillingen, automatisch uitschakelen en zelfreinigende condensor.
 • Bouwkwaliteit
  De bouwkwaliteit is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Een energiezuinige wasdroger is er in alle drie de klassen. De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van verschillende specificaties: RVS trommel, RVS scharnieren van de deur, kooborstelloze motor, behuizing van metaal met emaille, lage vochtuitstoor, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. Hoe meer specificaties een wasdroger bezit, hoe hoger de klasse. Een topklasse energiezuinige wasdroger bezit minimaal 70% van de specificaties, een middenklasse 50 tot 70% en een basisklasse minder dan 50%.Hoe hoger de klasse, hoe beter de duurzaamheid van de energiezuinige wasdroger en dus hoe minder snel onderdelen beschadigen en hoe langer de wasdroger meegaat. Dit is niet altijd evenredig aan elkaar en hangt van meerdere factoren af, maar speelt een grote rol. We raden dan ook altijd aan om een topklasse wasdroger te kopen. Mocht dit te duur zijn, kies dan voor een middenklasse.
 • Droogprogramma’s
  De droogprogramma’s variëren per energiezuinige wasdroger. Er zijn standaard en voor de hand liggende droogprogramma’s, maar ook droogprogramma’s welke uitzonderlijker zijn. We zetten ze voor je op een rij: kastdroog, strijkdroog, kort, wol, katoen, allergieën, beddengoed, dekens, delicaat, eco, extra droog, gemixt, handdoeken, hygiëne, jeans, kleine lading, koud, lingerie, overhemden, sportkleding, verfrissen, synthetisch en zijde.
 • Merkspecifieke functies
  Veel merken hebben functies welke specifiek zijn voor het merk. Dit geldt voor AEG, Bosch, Miele, Siemens en Whirlpool. AEG heeft de FiberPro om verschillende textielsoorten gelijkmatig te drogen waardoor deze bij elkaar gestopt kunnen worden in één droogbeurt. AbsoluteCare om de kleding in de trommel te beschermen door de draaisnelheid aan te passen. SensiDry om op lagere temperatuur te drogen en ProSense om de belading te meten en hier de droogcyclus op aan te passen. Bosch heeft Bosch Allergyplus voor allergieën en een gevoelige huid en een SelfCleaning condensor waardoor je de wasdroger niet zelf hoeft te reingen. Miele heeft FragraneDos waarmee je de geur van je wasgoed bepaald. PerfectDry waarmee je de was nooit langer droogt dan nodig is om extra energieverbruik en onnodig drogen te voorkomen. SoftCare in de trommelwand om kleding met bepaalde structuren te beschermen en SteamFinisch om kreukels in kleding zoveel mogelijk te beperken. Siemens heeft iSensoric om het droogprogramma aan te passen op de belading en SelfCleaning waarbij de condensor automatisch schoonspoelt tijdens het drogen. Samsung heeft OptimalDry welke het wasprogramma aanpassen op de vochtigheid van het wasgoed wat onnodig drogen voorkomt en energiezuiniger is. Whirlpool heeft tenslotte nog de 6th SENSE, een beladingssensor welke de duur van het droogprogramma aanpast aan de hoeveelheid en soort wasgoed in de droger voor een efficiënt en energiezuinig droogprogramma.

Tips om energie te besparen

Zelf kun je er ook voor zorgen dat de energierekening beperkt zijn. We zetten een aantal handige tips voor je een rij welke misschien voor de hand liggen, of misschien niet, maar wel degelijk een verschil kunnen maken.

 1. Misschien de meest voor de hand liggende tip: hang het wasgoed aan de waslijn. Ook wanneer je een droger hebt, kan bepaalde was soms (zeker in de zomer) ook drogen aan de waslijn. Mensen met een droger hangen alsnog 40% van de was op om te drogen, dus zo gek is dit idee nog niet.
 2. Centrifugeer je was op een hoge stand. Door een hoog toerenaantal (1400 of 1600) wordt de was droger. Er wordt meer water aan het wasgoed onttrokken en de wasdroger hoeft dus minder werk te verrichten. Meer toeren betekend ook een hoger energieverbruik van de wasmachine, echter weegt dit niet op tegen het energieverbruik van een wasdroger.
 3. Kies een droger met een vochtigheidssensor, deze past zich aan op de vochtigheid en hoeveelheid wasgoed. Wasgoed nogmaals in de droger stoppen, of een onnodig lang droogproces leiden beide tot een hoger energieverbruik.
 4. Kies voor een energiezuinig programma. Tegenwoordig heeft elke wasdroger een eco-programma, waarbij de was droog wordt met een lagere temperatuur en bij minder energieverbruik. Het kan wel zijn dat dit leidt tot een langere duur van de droogcyclus, omdat je met minder energie hetzelfde resultaat wilt behalen. Het programma ‘strijkdroog’ is zuinigere dan ‘kastdroog’ omdat het wasgoed minder goed droog hoeft te worden.
 5. Zorg voor een passend vulgewicht. Door een vulgewicht te kiezen wat bij je huishouden past voorkom je dat je onnodig lege droogtrommels hebt of onnodig vaak de wasdroger aan moet zetten.
 6. Reinig altijd de filter, na elke droogbeurt! Hierdoor behoudt de wasdroger zijn functie en werkt deze optimaal.