Een condensdroger is een machine die lijkt op een conventionele droogtrommel, maar die geen externe ventilatie nodig heeft. Voor de gebruiker/eigenaar is de bediening voor beide type drogers vrijwel hetzelfde. Het verschil zit vooral in het interne ontwerp.

Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht van het omliggende gebied (bijv. de waskamer) ingezogen. Daarna wordt het verhit en door de kleren heen geblazen terwijl ze ronddraaien in de trommel. De hete lucht verdampt gedeeltelijk het water dat zich bevindt in de vochtige kleding. De ontstane vochtige lucht wordt vervolgens uitgeblazen via een ventilatiekanaal.

condensdroger

Techniek van een condensdroger

In een condensdroger zijn er twee verschillende “kringlopen”. De binnenste lucht “kringloop” is afgesloten van de omgevingsruimte. Lucht binnen de trommel wordt verhit, daarna wordt het geblazen door de ronddraaiende kleding en ten slotte passeert de vochtige lucht een warmtewisselaar. Deze heeft als doel het water te laten condenseren. Dezelfde droge lucht wordt vervolgens weer opgewarmd, om weer door de trommel en kleding geblazen te kunnen worden. Zo herhaalt de cyclus zich (ook al is dit meer een continue proces.)

De buiten “kringloop” van een condensdroger kan bestaan uit lucht of water. Sommige modellen condensdrogers worden luchtgekoeld en gebruiken de lucht uit de omgeving als warmte afvoer, door het weg te blazen over de warmtewisselaar. Dit soort type drogers heeft de neiging om lucht binnen een waskamer erg te verhitten. Houd er rekening mee dat ALLEEN de hitte wordt afgevloeid, maar dat alle VOCHT in het apparaat blijft. Het gecondenseerde water kan naar een afvoerleiding worden gepompt (bijv. een afvoerleiding die wordt gedeeld met de wasmachine) of opgeslagen worden in een container binnen de droger zelf zodat het op een later moment kan worden leeggemaakt (niet alle modellen bieden beide opties aan). Alle standalone Euro condensdrogers zijn van dit type.

Verbruik condensdroger

In een was droogcombinatie (machines die zowel de kleren kunnen wassen en drogen) wordt de ventilatieloze condensorsysteem ook veelvuldig gebruikt. Echter worden in deze gevallen de condensors water gekoeld. Gedurende een droge cyclus worden velen liters koud water gebruikt om de verdampte vocht van de kleding te condenseren, dat vervolgens ook wordt weggepompt via de afvoerleiding. De meeste wasdroogcombinaties die momenteel verkrijgbaar zijn maken gebruik van deze methode. Houd er rekening mee dat in tegenstelling tot het luchtgekoelde ontwerp, deze modellen de temperatuur van de lucht in de wasruimte niet sterk verhogen. Hier staat echter wel tegenover dat ze meer water gebruiken tijdens het drogen. Dit kan een aandachtspunt zijn voor elk persoon die te maken heeft met een beperkte water toevoer.

Aangezien lucht gekoelde condensdrogers de binnenlucht verhitten, zijn ze het meest geschikt voor gebruik in koude tot gematigde klimaten (het heeft geen zin om te lucht te verhitten om daarna de temperatuur binnenshuis te willen verlagen met airconditioning). Condensdrogers hebben echter een groot voordeel, ze voeren geen lucht af naar buiten. En op hete dagen kan een condensdroger verrassend genoeg even goed of zelfs beter zijn dan een dan geventileerde droger wat betreft het energieverbruik. Het verhit dan wel de binnenlucht, maar aan de andere kant voert het geen 5.7 kubieke meter HVAC-gekoelde binnenlucht per draaiminuut naar buiten!

Als alle andere omstandigheden gelijk blijven (d.w.z. exclusief huishoudelijke verwarming/koelproblemen), dan zijn condensdrogers ongeveer 15% minder efficiënt dan hun geventileerde alternatieven. Het doel van een condensdroger is niet het verbeteren van de efficiëntie, maar om ervoor te zorgen dat een ventilatiekanaal niet meer noodzakelijk is. Dit maakt een eenvoudige installatie mogelijk in vrijwel elke ruimte (bijv. appartementen).

Reiniging en installatie condensdroger

Bij de meest nieuwe standalone condensdrogers is het noodzakelijk om periodiek (ongeveer maandelijks) de condensoreenheid te reinigen. U moet dan de condensbak naar buiten trekken en het opgehoopte lint reinigen. De condensdroger vereist wat meer “werk” dan geventileerde drogers, hoewel dit wellicht minder moeite is dan de jaarlijkse schoonmaakbeurt van het luchtkanaal bij geventileerde drogers (dit is van groot belang voor prestatie- en brandveiligheidsredenen!).

Als de afstand naar buiten erg kort is (bijv. uw wasruimte is heeft een buitenmuur, met een goede luchtkanaal), dan is het waarschijnlijk zinvoller om voor een conventionele geventileerde droger te kiezen. Maar als u een zeer lange luchtkanaal heeft, dan is een condensdroger een goede optie. Omdat de kans anders groot is dat dit zal leiden tot te lange droogtijden en verlies van efficiëntie. Ook zal de schoonmaak veel moeilijker zijn.

Deze vergelijkingen zijn natuurlijk gebaseerd op elektrische drogers. Als u over een gedegen luchtkanaal beschikt, dan zullen gasdrogers vrijwel altijd goedkoper zijn in gebruik dan elektrische. Dit komt vanwege het gegeven dat gas over het algemeen goedkoper is dan stroom voor de consument.
Ten slotte moet erop gewezen worden dat vrijwel alle condensdrogers simpele warmtewisselaars gebruiken zoals hierboven beschreven, en GEEN ontvochtiger-achtige op een compressor gebaseerde warmtepompen. Daarom zijn ze niet erg complex en zijn ze vrijwel even betrouwbaar als geventileerde drogers (maar niet efficiënter). De prijs is ook extreem hoog (zo hoog dat u de extra kosten waarschijnlijk niet terugverdient met uw stroombesparing).