Hoe installeer je een wasdroger?


De installatie van een wasdroger kan uitbesteed worden aan een bedrijf of de verkopende partij, zo installeert Coolblue gratis de gekochte witgoed apparatuur. Echter kun je dit ook makkelijk zelf. Wel zo handig wanneer je verhuist, de witgoed apparatuur moet verplaatsen en dus opnieuw moet installeren of wanneer de verkopende partij deze service niet biedt. Om jou door deze installatie heen te loodsen hebben we een aantal tips op een rij gezet.

Installatie wasdroger stappenplan

 1. Luchtafvoer: zorg ervoor dat een droger de lucht kan afvoeren. Dit kan middels een afvoerslang of buis, zodat de lucht gericht afgevoerd kan worden. De afvoer mag niet te lang zijn of teveel bochten hebben om te voorkomen dat de lucht lastig het apparaat verlaat, dat is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de droger.
 2. Waterafvoer: een condensdroger vangt het vocht op in een waterreservoir of via een waterafvoerslang en hierdoor is er geen luchtafvoer nodig. Kijk dus bij aanschaf van een condensdroger of deze middels een waterreservoir of een waterafvoerslang het vocht afvoert. Het is soms nodig om zelf een extra slang aan te schaffen. De slang kan aangesloten worden op de sifon van de wastafel of op de afvoer van de wasmachine. Hiervoor is het nuttig om te kijken in de gebruiksaanwijzing van de afvoerslang. Indien het niet mogelijk of praktisch is om een waterafvoerslang te bevestigen op een afvoer, kan deze slang ook direct in een wastafel, wasbak of putje afgevoerd worden door de slang hier gewoonweg in of op te leggen.
 3. Zorgt ervoor dat de wasdroger stabiel staat, dit doet men onder andere door de juiste geluidsdempers te gebruiken, wat ook gelijk tegen overbodig lawaai werkt, maar ook door de wasdroger waterpas te plaatsen. Doordat de apparatuur waterpas staat zijn er geen onnodige trillingen, waardoor meer lawaai en slijtage mogelijk is, aanwezig. Daarbij hebben vrijwel alle wasdrogers verstelbare poten waarbij de poten onafhankelijk van elkaar ingesteld kunnen worden.
 4. Let op dat de draairichting van de deur in de ruimte past. Je kunt bij de aankoop van een wasmachine vaak sorteren op de draairichting van de deur. Indien de wasdroger en wasmachine op elkaar staan, is het handig om de draairichting van beide deuren aan dezelfde kant te hebben, maar dit is niet noodzakelijk.
 5. Condensdrogers kunnen er in een kleine ruimte voor zorgen dat de ruimte er vochtig wordt als de condensdroger het vocht in de lucht onvoldoende condenseren. Hoe goed een droger het vocht uit de lucht kan halen noemt men de condensatie-efficiëntie. Deze condensatie-efficiëntie wordt automatisch slechter in een slecht geventileerde ruimte, wat voor schimmelvorming kan zorgen.
 6. Een droger kan bovenop een wasmachine geplaatst worden. Andersom is het geen goed idee wegens de trillingen van de wasmachine bij het centrifugeren. Let hierbij wel op de juiste trillingsdempers tussen de apparatuur. Soms is het nuttig om een tussenstuk te kopen, ook wel een stapelkit of een stapelset. Deze zijn er zowel in universele vorm als speciaal gemaakt voor een bepaalde set wasdroger en wasmachine van een bepaald merk. Het is hierbij handig als de deuren dezelfde draairichting hebben.
 7. Mocht de wasdroger onder een werkblad geplaats worden, dan is het nuttig om er rekening mee te houden dat er voldoende ruimte boven en naast de wasdroger is. Het bovenblad van een wasdroger kan vaak gedemonteerd worden om de wasdroger minder hoog te maken en dus geschikter voor onder een werkblad.
 8. Let daarbij op de positionering van de wasdroger op de volgende aspecten: plaats niets voor de opening van de luchttoevoer en het afvoerrooster.
 9. Zorg ervoor dat de afstand tussen de vloer en de onderkant van de droger niet kleiner wordt dan de originele afstand. Dit kan het geval zijn bij een hoogpolig tapijt of bij bepaalde planken onder de wasdroger. Deze ruimte is nodig om de warmte af te voeren. Het kan nuttig zijn om de poten dan omhoog te verstellen. Zorg hierbij echter wel voor stabiliteit.
 10. Voor de efficiëntie van de droger is het handig om de droger in een warmte ruimte neer te zetten, dat zorgt ervoor dat de droger minder energie gebruikt. Daarbij is het belangrijk dat een condens- en warmtepompdroger in een geventileerde ruimte staan.
 11. Zet de wasdroger op een plek waar er niet veel vuil ophoopt.
 12. Tenslotte is het handig om na de installatie bij de eerste droogbeurt goed te controleren of er ergens lekkage is en of de wasdroger stabiel staat en niet erg veel trilt of verplaatst is. Het is zonde om hier pas na een lange periode achter te komen, ook omdat dit schadelijker kan zijn voor de droger.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

We schrijven over verschillende soorten wasdrogers, want zo heeft ieder zijn eigen wensen. Zo bekijken we smalle en mini wasdrogers voor consumenten met een compacte keuken. Tegenwoordig worden de meeste consumenten wat energiebewuster, dit is de reden dat we een overzicht gemaakt hebben van de meest energiezuinige wasdrogers. Voor het geval je een wat kleinere portemonnee mocht hebben hebben we goedkope wasdrogers met elkaar vergeleken.

De belangrijkste stap in je zoektocht naar een nieuwe wasdroger is echter welke soort wasdroger zoek je, een onderbouw, inbouw of vrijstaande?


Bekijk top 10 wasdrogers