Wat is de bouwkwaliteit van een wasdroger

De bouwkwaliteit zegt iets over de verwachtte levensduur en de droogprestaties van de wasdroger. De bouwkwaliteit van een wasdroger wordt meestal onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk: topklasse, middenklasse en basisklasse. Bij het bepalen van de bouwkwaliteit wordt er gekeken naar de volgende punten: RVS trommel, RVS deurscharnier, koolborstelloze motor, behuizing van metaal met emaille, lage vochtuitstoot, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. 

Bouwkwaliteit

Bouwkwaliteit: wat betekent dat

Als je wilt weten hoe lang je nieuwe wasdroger mee gaat, doe je er goed aan om naar de bouwkwaliteit te kijken. Dit geeft namelijk de beste indicatie van de levensduur van een apparaat. Tevens hebben wasdrogers van hoge kwaliteit een lage vochtuitstoot. Dit betekent dat ze minder vochtige lucht verspreiden in de ruimte van je droger. Hiermee voorkom je beslagen ramen en schimmel op de muren.

Als we kijken naar de kwaliteit van een wasdroger, delen we ze in in drie categorieën: topklasse, middenklasse en basisklasse. Om te bepalen welke wasdroger in welke categorie valt, kijken we naar de onderstaande specificaties:

  1. Een roestvrijstalen (rvs) trommel: deze slijten minder snel en daardoor blijft je wasgoed langer mooi.
  2. Reinigingsindicatoren: deze geven je een seintje als het tijd is om de condensor en de pluizenfilter te reinigen. 
  3. Rvs deurscharnier: hierdoor is de kans op roest kleiner, waardoor de deur soepel open en dicht blijft gaan.
  4. Anti-vibratiewanden: hierdoor zal de droger minder hard trillen, waardoor de wasdroger stiller is tijdens het drogen.
  5. Koolborstelloze motor: door de afwezigheid van koolborstels is je energieverbruik lager en de kans op slijtage kleiner.
  6. Lage vochtuitstoot: als er minder vocht ontsnapt heb je in een kleine ruimte minder last van vocht en schimmel.
  7. Beschermlaag van metaal en emaille: door deze behuizing is de kans op beschadigingen aan de buitenkant van de droger stukken kleiner.

Soorten bouwkwaliteit

Topklasse wasdroger

Wasdrogers van topklasse zijn de beste wasdrogers die je kunt krijgen als je naar de bouwkwaliteit kijkt. Deze wasdrogers beschikken over minimaal 70% van de eerdergenoemde specificaties en hebben een langere levensduur dan andere wasdrogers. Vrijwel alle topklasse wasdrogers beschikken over een koolborstelloze motor, waardoor de droger automatisch al een stuk langer meegaat. Tevens zijn de meeste wasdrogers van deze kwaliteit warmtepompdrogers met energieklasse A++ of A+++. Een energiezuinige warmtepompdroger is vaak duurder in aanschaf, maar omdat hij zo weinig energie verbruikt per droogbeurt, ben je hiermee vaak alsnog goedkoper uit.

Middenklasse wasdroger

Een wasdroger van middenklasse beschikt over 50% tot 70% van de eerdergenoemde specificaties. Je kunt ervan uitgaan dat de droogtrommel van roestvrijstaal is, maar verder moet je geen bijzondere luxes verwachten. Ook voor deze categorie geldt dat de meeste modellen warmtepompdrogers zijn, maar je zult ook verschillende condensdrogers vinden van middenklasse. De condensdroger droogt met een hoge temperatuur, waardoor je wasgoed sneller droog is, maar het energieverbruik ook hoger ligt dan dat van de warmtepompdroger.

Basisklasse wasdroger

Als je vast zit aan een budget, zijn de producten in deze categorie een fijne oplossing om je wasgoed te drogen. Basisklasse drogers beschikken over minder dan 50% van de eerdergenoemde specificaties en zijn daarom een stuk simpeler en van minder goede kwaliteit. Hierdoor ligt de verwachte levensduur van deze drogers een lager. Door goed onderhoud te verrichten, bijvoorbeeld het schoonmaken van de condensor, kun je er voor zorgen dat de wasdroger iets langer meegaat en hij je wasgoed goed blijft drogen. In deze categorie kun je zowel de warmtepompdroger verwachten, als de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Het energieverbruik van de luchtafvoerdroger is hoogst van alle soorten wasdrogers.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Wasdroger beste koop 2021

Ben je op zoek naar een wasdroger met een hogere bouwkwaliteit? Zoek niet verder! In de onderstaande lijst vind je onze top 10 met de beste wasdrogers van 2024. Om deze lijst samen te stellen hebben we allereerst gekeken naar warmtepompdrogers van een hogere bouwkwaliteit. Daarna hebben de de beste wasdrogers geselecteerd op basis van het energielabel, de verwachtte levensduur, het vulgewicht (grootte van de trommel), het geluidsniveau en de beoordeling door klanten. Ook keken we naar bijzondere specificaties zoals een zelfreinigende condensor, uitgestelde start, automatisch uitschakelen en speciale droogprogramma’s zoals een anti-allergie programma en een anti-kreuk functie. Hier vind je de beste wasdroger van 2024!

Geen bouwkwaliteit vermeld

Niet alle fabrikanten en producenten van wasdrogers zijn even open en transparant over de bouwkwaliteit van hun producten. Indien je een wasdroger op het oog hebt, maar nergens kunt vinden of het een topklasse, middenklasse of basisklasse model is, kun je aan de hand van de onderstaande inschatten van welke kwaliteit hij is.

Kijk naar de specificaties

Eerder noemen we een lijst met specificaties aan de hand waarvan wordt bepaald in welke kwaliteitscategorie een wasdroger valt (rvs trommel, rvs deurscharnier, reinigingsindicatoren, anti-vibratiewanden, koolborstelloos, behuizing van metaal met emaille en vochtuitstoot). Als de wasdroger beschikt over 70% of meer, is hij van topklasse. Beschikt hij over 50% tot 70%, dan valt hij in de middencategorie. En als de wasdroger beschikt over 50% of minder, is het een basisklasse wasdroger.

Welk type droger is het?

Er zijn verschillende soorten wasdrogers; de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. De warmtepomp droger kan in iedere categorie vallen, maar bij dit type droger is de kans het grootst dat je een topklasse wasdroger te pakken hebt. Conventionele drogers, in andere woorden condensdrogers en afvoerdrogers, vallen echter minder vaak in de topcategorie. Nog een reden waarom wij de warmtepompdroger aanraden!

In welke prijsklasse valt de droger?

Je kunt al een wasdroger kopen voor 300 euro, maar als je wilt kun je er ook 2000 euro aan uitgeven. Dat een wasdroger duurder is in aanschaf, betekent niet automatisch dat het een beter koop is dan een goedkope wasdroger. Maar de prijs kan wel een indicatie zijn dat het product gemaakt is met kwalitatieve materialen en met een goed, doordacht design.

Voor welk merk ga je?

Het ene merk is het andere niet. Ook voor merken geldt dat een grote, populaire merken niet per definitie beter wasdrogers produceren. Maar ook hierbij kan het wel een indicatie zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat eigenaren van Miele wasdrogers het meeste tevreden zijn, en de volgende keer het waarschijnlijkst weer een droger van hetzelfde merk kopen. Daarnaast worden Bosch, Siemens, AEG en Samsung ook goed beoordeelt. Voor prijs-kwaliteitverhouding scoren deze merken echter wel lager, omdat ze in aanschaf duurder zijn. Als je zoekt naar merken die volgens de Consumentenbond goed scoren op prijs-kwaliteitverhouding, kun je kijken naar wasdrogers van Indesit, Zanussi en Beko.