Energieverbruik wasdroger

Een gemiddelde wasdroger verbruikt ongeveer 2400 watt per droog beurt. Als we dit uitdrukken in kosten, kost dit je tussen de 15 en 50 cent per droog beurt. 

Energieverbruik wasdroger

Wat scheelt dat nu: energieverbruik wasdrogers vergeleken

Om je een beter idee te geven van de kosten die dit met zich meebrengt, en de kosten die je kunt besparen door te kiezen voor een zuinigere wasdroger, hebben we dit voor je uitgezet. We hebben ons hierin beperkt tot de wasdrogers met een energielabel van B tot en met A+++-10%, omdat deze nu nieuwe op de markt verkrijgbaar zijn. Onderstaand zie je de hoeveelheid energieverbruik per jaar in kilowattuur (kWh), de energiekosten die hiermee gepaard gaan en de kosten die men bespaard ten opzichte van een wasdroger met een B energielabel. Hou hierbij in je achterhoofd dat de levensduur van een nieuwe wasdroger gemiddeld 10-12 jaar is, en de bespaarde kosten dus tweemaal zo hoog kunnen zijn. En ook niet onbelangrijk: als jij meer dan 160 keer per jaar de wasdroger aan zet, wordt het bespaarde bedrag uiteraard met die factor groter.
Energielabel wasdroger Monthly
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G
Condensdroger per jaar Monthly
 • € 50
 • € 90
 • € 160
 • € 250
 • € 300
 • € 350
 • € 450
Warmtepompdroger per jaar Monthly
 • € 40
 • € 80
 • € 120
 • € 210
 • € 280
 • € 330
 • € 400

Hoe werkt een energielabel

Het energielabel is een manier om samen te vatten wat het energie- en waterverbruik van een wasdroger is in één overzicht. Voor de leek is dit alsnog lastig te interpreteren, want wat zeggen die getallen nu eigenlijk? Het getal staat voor de milieuvriendelijkheid op basis van het energie- en waterverbruik. Dit is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik aan een katoenwas, met een maximale lading, op een standaard programma. Het jaarlijkse verbruik is gebaseerd op 160 droogcyclussen per jaar. Een wasdroger met een A label is zuiniger dan een wasdroger met een B label, maar tegenwoordig zijn de wasdrogers vele malen zuiniger en daar komen er nieuwe energielabels aan te pas, namelijk A+ tot en met A+++.

Er zijn zelfs wasdrogers met een label A+++-10%. Dit betekend dat de wasdroger 10% zuiniger is dan een wasdroger met een A+++ label. Naast het cijfer staat er meer op het energielabel, namelijk het energieverbruik per cyclus, de totale capaciteit van de droger, het type droger en het geluidsniveau. Ook wordt het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik gegeven, opnieuw gebasseerd op een standaard droogcyclus van een met katoenwas volgeladen wasdroger.

Verschilt het energieverbruik per type wasdroger

De gemiddelde hoeveelheid energie die jouw (toekomstige) wasdroger gebruikt per wasbeurt kun je eenvoudig zelf berekenen door naar het energielabel te kijken. Hierop staat het verbruik per 100 wasbeurten vermeld, uitgegaan was het 40-60 ecowasprogramma. Het gemiddelde per wasbeurt bereken je dus eenvoudig door dit getal door 100 te delen.

Wil je vervolgens de energiekosten per wasbeurt berekenen? Dan kun je het antwoord van de vorige som vermenigvuldigen met € 0,23. Stel: een wasdroger verbruikt volgens het energielabel 52 kWh per 100 wasbeurten. Dan is het gemiddelde verbruik per wasbeurt 52 / 100= 0,52 kWh. De kosten per wasbeurt zijn 0,52 x € 0,23 = € 0,12

Hoe bereken je jou het exacte energieverbruik en waterverbruik

Je kunt de te verwachten energiekosten op basis van jou gebruik berekenen. De energiekosten betreffen €0,23 per kWh. Het energielabel geeft aan hoeveel kWh de droger zal gebruiken. Bijvoorbeeld: 450 kWh × €0,23 = €103,50. Het energielabel gaat hierbij uit van 160 droogcyclussen per jaar. Mocht je zelf minder of meer verbruiken, kun je de berekening personaliseren door het bedrag te delen door 160 en te vermenigvuldigen met het aantal keren dat jij de droger verwacht te gebruiken. Bijvoorbeeld: 450 kWh × €0,23 / 160 × 200 = €129,38. Zo zie je dat het toch enkele tientjes kan schelen en het dus wel degelijk handig om te kijken wat je persoonlijke energieverbruik is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Energiezuinige opties op de wasdroger

Behalve het energielabel, gebaseerd op 160 standaard droogcyclussen met een volbeladen trommel met katoenwas, zijn er ook andere opties ingebouwd om energiezuinig te wassen. Ze zijn er veel wasdrogers met de functie om zichzelf automatisch uit te schakelen en niet op stand-by te blijven staan, en zijn er wadrogers met sensoren om te meten of een programma aangepast kan worden. Dit is laatste is steeds meer in opkomst en een mooie uitvinding om een programma aan te passen op de behoefte van de was. Zo is er bijvoorbeeld een beladingssensor welke de hoeveelheid was meet. Is de trommel half beladen, dan zal de droogcyclus hierop aangepast worden en dus niet onnodig lang drogen. Daarnaast zijn er wasdroger te koop met een vochtigheidssensor, welke meet of de was nog vochtig is en zich hierop aanpast. Op die manier draait de wasdroger niet onnodig lang door, maar voorkom je ook dat je de droger opnieuw moet aanzetten omdat de was nog vochtig is. Ten slotte zijn er wasdroger met energiezuinige programma’s en korte programma’s, welke je kunt gebruiken om energie te besparen. Door deze programma’s standaard te gebruiken, in plaats van het hoofdprogramma, zul je al enkele tientjes door de jaren heen kunnen bespraken. Let wel op: dit programma duurt langer, omdat hetzelfde resultaat bereikt wordt met minder energie.

Wat kun je zelf doen voor lage droogkosten

Dat het energielabel van een wasdroger bepalend is voor de invloed op het milieu en de portemonnee is duidelijk. Maar je kunt zelf ook een hoop betekenen! Minder vaak de droger aanzetten is natuurlijk de belangrijkste, maar niet altijd even handig. Je wilt niet voor niets een droger. Toch zijn er manieren om behalve de droger aan de kant te schuiven, energiezuinig met de droger om te gaan. Hier heb je zelf namelijk veel invloed op. We zetten voor jou de meest handige tips op een rij, zodat je bewust om kunt gaan met de wasdroger en het meeste uit je portemonnee kunt halen!

Zorg dat de droogtrommel voldoende beladen is

In het verlengde daarvan is het ook aan te raden om te gaan voor een wasdroger met een beladingssensor. Deze sensor meet hoe vol de trommel zit en hoe vuil de was is en past daar het energie- en waterverbruik op aan. Zo bespaar je dus zonder er zelf al te veel bij na te denken.

Centrifugeer de was

Om te voorkomen dat de was zeiknat uit de wasmachine komt kun je de centrifugestand ophogen. De was in dan droger, en zal indien de wasdroger een vochtigheidssensor heeft, minder energie kosten om de was de drogen. Let wel op, hier zitten namelijk kanttekeningen aan. Mocht je wasmachine een minder gunstig energielabel hebben dan de wasdroger, dan is dit niet altijd een goed idee. De hogere centrifugestand kost dan meer dan dat je aan energie bespaard door minder natte was te hebben. Dit geldt wel alleen wanneer de wasmachine een duidelijk lager energielabel heeft, want meestal wegen de kosten en energie van het centrifugeren niet op tegen de kosten en energie van een wasdroger. Daarnaast moet de droger wel beschikken over een vochtigheidssensor, anders zal de vochtigheid van de was niet uitmaken voor het programma.