Beste energiezuinige wasdroger van 2021

Een nieuwe energiezuinige wasdroger kan je wel tot honderden euro’s schelen tijdens de levensduur van de wasdroger. Het is zeker de moeite waard om te controleren wat het energielabel van de wasdroger is. Een wasdroger op de huidig markt moet minimaal een energielabel B hebben tenzij eerder op de markt gebracht, dan is een C energielabel ook nog toegestaan. Het is met name de vraag of je dit moet willen, gezien de hogere energiekosten. Maak je de keuze voor een energiezuinige wasdroger, dan ben je er nog niet. Er is een ruim aanbod aan energiezuinige wasdrogers met verschillende eigenschappen. Waar let je nu op bij de keuze voor een geschikte energiezuinige wasdroger? We zetten op een rij wat het prijsvoordeel van een energiezuinige wasdroger is en waar je het beste op kunt letten. Dan kun jij een voor jou geschikte wasdroger kiezen. Tenslotte geven we nog wat tips om zelf energie te besparen bij het gebruik van jou wasdroger, want door zelf op te letten kun je al een verschil maken. Wel zo leuk voor je portemonnee en het milieu!

Een energiezuinige wasdroger heeft een energielabel van A+++. Van de verschillende wasdrogers is een warmtepompdroger de meest zuinige door het hergebruiken van warme lucht. Het verschil tussen een A+++ en C energielabel is aanzienlijk, en de bespaarde euro’s kunnen tot wel €75 oplopen per jaar. Denk dus goed na voor je een oude wasmachine overkoopt, dit kan namelijk duurder zijn dan een nieuwe kopen. Maar ook tussen het energielabel A++ en A++ zit een verschil, namelijk 10%. Een energiezuinige wasdroger van A++ bespaart over de levensduur al €838, waar een A+++ €999 bespaart en een A+++-10% zelfs €1040. Dit is berekend ten opzichte van een wasdroger met een energielabel B en gebaseerd op een wasdroger met een vulgewicht van 8 kilogram, 160 droogbeurten en een levensduur van 12 jaar.

Waar let je op bij de aankoop van een energiezuinige wasdroger?

Naast het energielabel kun je op meerdere eigenschappen letten. Het ruime aanbod verschilt namelijk enorm. Een energiezuinige wasdroger is er in veel soorten en maten. Welk model het meest geschikt is voor jou hangt af van het aantal personen in het huishouden, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Eigenschappen waar je op kunt letten zijn: droogvoorkeuren, het vulgewicht, gebruiksgemak, bouwkwaliteit, droogprogramma’s en merkspecifieke functies. Maar ook praktische dingen kunnen van belang zijn, zoals de draairichting van de deur en de afmeting van de wasdroger. Mocht je beperkt zijn qua ruimte, dan is het handig om hier op te letten. We nemen per eigenschap door waar je op kunt letten, zodat jij kunt bepalen of je het van belang vindt hierop te letten of zelfs op te selecteren.

Punten om op te letten

 1. Droogvoorkeuren
  Je kunt een wasdroger selecteren op basis van je eigen voorkeuren. De beschikbare voorkeuren zijn: anti-allergie programma, fris ruikende was, vermindert krimpen en vermindert slijtage. Niet elke wasdroger beschikt over elke droogvoorkeur, mocht je speciale interesse hebben in één of meerdere van de droogvoorkeuren, selecteer hier dan op bij je zoektocht.
 2. Vulgewicht
  Het maximale vulgewicht van een zuinige wasdroger varieert van 7 tot 9 kilogram. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1 of 2 personen. Ben je met een stel, dan is dit perfect voor je huishouden. Een vulgewicht van 8 kilogram is geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een gezin met 3 of meer kinderen. Het is zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden, een te grote wasdroger leidt namelijk tot halflege droogtrommels en een te kleine wasdroger leidt tot het onnodig vaak moeten aanzetten van de wasdroger. Beide opties zijn niet erg energiezuinig.
 3. Gebruiksgemak
  Het gebruikersgemak wordt bepaald door een aantal mogelijke eigenschappen: startuitstel, kinderbeveiliging, vochtigheidssensor voor een efficiënt droogprogramma afgesteld op de belading en vochtigheid, antikreukfase voor minder strijkwerk, trommelverlichting, bediening via een app voor bediening buiten de deur, een kledingbeschermende trommel, stoomfunctie om kreukels te verminderen, anti-vibratiefunctie voor minder trillingen, automatisch uitschakelen en zelfreinigende condensor.
 4. Bouwkwaliteit
  De bouwkwaliteit is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Een energiezuinige wasdroger is er in alle drie de klassen. De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van verschillende specificaties: RVS trommel, RVS scharnieren van de deur, kooborstelloze motor, behuizing van metaal met emaille, lage vochtuitstoor, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. Hoe meer specificaties een wasdroger bezit, hoe hoger de klasse. Een topklasse energiezuinige wasdroger bezit minimaal 70% van de specificaties, een middenklasse 50 tot 70% en een basisklasse minder dan 50%. Hoe hoger de klasse, hoe beter de duurzaamheid van de energiezuinige wasdroger en dus hoe minder snel onderdelen beschadigen en hoe langer de wasdroger meegaat. Dit is niet altijd evenredig aan elkaar en hangt van meerdere factoren af, maar speelt een grote rol. We raden dan ook altijd aan om een topklasse wasdroger te kopen. Mocht dit te duur zijn, kies dan voor een middenklasse.
 5. Droogprogramma’s
  De droogprogramma’s variëren per energiezuinige wasdroger. Er zijn standaard en voor de hand liggende droogprogramma’s, maar ook droogprogramma’s welke uitzonderlijker zijn. We zetten ze voor je op een rij: kastdroog, strijkdroog, kort, wol, katoen, allergieën, beddengoed, dekens, delicaat, eco, extra droog, gemixt, handdoeken, hygiëne, jeans, kleine lading, koud, lingerie, overhemden, sportkleding, verfrissen, synthetisch en zijde.
 6. Merkspecifieke functies
  Veel merken hebben functies welke specifiek zijn voor het merk. Dit geldt voor AEG, Bosch, Miele, Siemens en Whirlpool. AEG heeft de FiberPro om verschillende textielsoorten gelijkmatig te drogen waardoor deze bij elkaar gestopt kunnen worden in één droogbeurt. AbsoluteCare om de kleding in de trommel te beschermen door de draaisnelheid aan te passen. SensiDry om op lagere temperatuur te drogen en ProSense om de belading te meten en hier de droogcyclus op aan te passen. Bosch heeft Bosch Allergyplus voor allergieën en een gevoelige huid en een SelfCleaning condensor waardoor je de wasdroger niet zelf hoeft te reingen. Miele heeft FragraneDos waarmee je de geur van je wasgoed bepaald. PerfectDry waarmee je de was nooit langer droogt dan nodig is om extra energieverbruik en onnodig drogen te voorkomen. SoftCare in de trommelwand om kleding met bepaalde structuren te beschermen en SteamFinisch om kreukels in kleding zoveel mogelijk te beperken. Siemens heeft iSensoric om het droogprogramma aan te passen op de belading en SelfCleaning waarbij de condensor automatisch schoonspoelt tijdens het drogen. Samsung heeft OptimalDry welke het wasprogramma aanpassen op de vochtigheid van het wasgoed wat onnodig drogen voorkomt en energiezuiniger is. Whirlpool heeft tenslotte nog de 6th SENSE, een beladingssensor welke de duur van het droogprogramma aanpast aan de hoeveelheid en soort wasgoed in de droger voor een efficiënt en energiezuinig droogprogramma.

Tips om energie te besparen met je wasdroger

Zelf kun je er ook voor zorgen dat de energierekening beperkt zijn. We zetten een aantal handige tips voor je een rij welke misschien voor de hand liggen, of misschien niet, maar wel degelijk een verschil kunnen maken.

Tips

 1. Misschien de meest voor de hand liggende tip: hang het wasgoed aan de waslijn. Ook wanneer je een droger hebt, kan bepaalde was soms (zeker in de zomer) ook drogen aan de waslijn. Mensen met een droger hangen alsnog 40% van de was op om te drogen, dus zo gek is dit idee nog niet.
 2. Centrifugeer je was op een hoge stand. Door een hoog toerenaantal (1400 of 1600) wordt de was droger. Er wordt meer water aan het wasgoed onttrokken en de wasdroger hoeft dus minder werk te verrichten. Meer toeren betekend ook een hoger energieverbruik van de wasmachine, echter weegt dit niet op tegen het energieverbruik van een wasdroger.
 3. Kies een droger met een vochtigheidssensor, deze past zich aan op de vochtigheid en hoeveelheid wasgoed. Wasgoed nogmaals in de droger stoppen, of een onnodig lang droogproces leiden beide tot een hoger energieverbruik.
 4. Kies voor een energiezuinig programma. Tegenwoordig heeft elke wasdroger een eco-programma, waarbij de was droog wordt met een lagere temperatuur en bij minder energieverbruik. Het kan wel zijn dat dit leidt tot een langere duur van de droogcyclus, omdat je met minder energie hetzelfde resultaat wilt behalen. Het programma ‘strijkdroog’ is zuinigere dan ‘kastdroog’ omdat het wasgoed minder goed droog hoeft te worden.
 5. Zorg voor een passend vulgewicht. Door een vulgewicht te kiezen wat bij je huishouden past voorkom je dat je onnodig lege droogtrommels hebt of onnodig vaak de wasdroger aan moet zetten.
 6. Reinig altijd de filter, na elke droogbeurt! Hierdoor behoudt de wasdroger zijn functie en werkt deze optimaal.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe wasdroger, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of condensdroger te maken heeft.

Energieverbruik van een wasdroger

Het verbruik van een wasdroger varieert per machine en, even belangrijk, per gebruiker. Op internet vliegen de termen ‘milieuvriendelijk’, ‘zuinige wasdroger’ en ‘gunstig voor de portemonnee’ je om de oren. Maar wanneer is dit echt zo? En hoe lees je de ingewikkelde energielabels en bepaal jij of deze wasdroger voldoende zuinig is voor jou? Wij leggen je uit hoe je naar het energielabel moet kijken, wat belangrijk is bij het kopen van een duurzame en energiezuinige wasdroger en wat je zelf kunt doen om zo energiezuinig mogelijk gebruik te maken van je wasdroger.Het energielabel is een manier om samen te…Wasdroger en wasmachine op elkaar zetten

Een wasdroger en wasmachine zijn inmiddels onmisbaar in de meeste huishoudens. Veel mensen hebben echter ruimte voor slechts één apparaat, ideaal wanneer je de wasdroger en de wasmachine op elkaar kunt zetten. De droger bovenop een wasmachine zetten is geen probleem, echter moet je wel rekening houden met een aantal dingen.Je wilt voorkomen dat de wasdroger van de wasmachine af trilt. Hoewel dit risico bij de nieuwe generatie wasdrogers – met koolborstelloze motor en dus minder trillingen – vrijwel nihil is, wil je toch rekening houden met een aantal dingen om dit te voorkomen. Zeker bij de oudere wasdrogers en…Levensduur wasdroger

Hoeveel jaar een wasdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken, zo hangt het van de soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur. Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar.Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten…Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers
Bekijk de top 10 wasdrogers
Bekijk top 10 wasdrogers