Beste energiezuinige wasdroger van 2024

Een wasdroger valt onder de noemer “energiezuinig” wanneer hij een energieklasse heeft van A+++. De meeste energiezuinige wasdrogers zijn warmtepompdrogers. Over de totale levensduur kun je tot wel €1070,- besparen aan energiekosten. 

Energiezuinige wasdroger

Wat is een energiezuinige wasdroger

Een energiezuinige wasdroger heeft een energielabel van A+++. Van de verschillende wasdrogers is een warmtepompdroger de meest zuinige door het hergebruiken van warme lucht. Het verschil tussen een A+++ en C energielabel is aanzienlijk, en de bespaarde euro’s kunnen tot wel €75 oplopen per jaar. Denk dus goed na voor je een oude wasmachine overkoopt, dit kan namelijk duurder zijn dan een nieuwe kopen.
Maar ook tussen het energielabel A++ en A++ zit een verschil, namelijk 10%. Een energiezuinige wasdroger van A++ bespaart over de levensduur al €838, waar een A+++ €999 bespaart en een A+++-10% zelfs €1040. Dit is berekend ten opzichte van een wasdroger met een energielabel B en gebaseerd op een wasdroger met een vulgewicht van 8 kilogram, 160 droogbeurten en een levensduur van 12 jaar.

De beste energiezuinige wasdrogers

Op zoek naar een energiezuinige wasdroger? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je een lijst van de beste energiezuinige wasdrogers van 2024! De meest energiezuinige wasdrogers vandaag beschikbaar op de markt zijn warmtepompdrogers. De droog techniek die wordt gebruikt in warmtepompdrogers maakt ze zo energiezuinig. Ons team van wasdroger experts hebben bij het maken van deze top 5 een tal van nieuwe warmtepompdrogers vergeleken.

Bij het vergelijken van de warmtepompdrogers hebben zij scores toegekend aan de volgende aspecten: het energieverbruik, vulgewicht, geluidsniveau, condensafvoer, verschillende droog programma’s, bouwkwaliteit, recensies en nog veel meer. Ben je benieuwd naar de energiezuinige wasdrogers die als best uit de test komen? Neem dan snel een kijkje hieronder naar de top 5 beste energiezuinige wasdrogers van 2024.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Waar let je op bij de aankoop van een energiezuinige wasdroger

Hiervoor vergelijken we niet alleen het energielabel, maar ook andere specificaties die van invloed zijn op het energieverbruik en dus de ecologische voetafdruk. We leggen je kort uit waar we op letten bij het selecteren van de beste energiezuinige wasdroger:

 1. Het energielabel: Dit is toch het meest belangrijk bij de aanschaf van de beste energiezuinige wasdroger. Het geeft informatie over het energie- en waterverbruik per wasbeurt en op jaarbasis.
 2. De beschikbare wasprogramma’s en specificaties: De beste energiezuinige wasdroger heeft ook korte, ecologische en koude wasprogramma’s voor een kleine en snelle was. Daarnaast zorgen bepaalde specificaties voor het efficiënter, minder lang, en minder warm wassen van kleding.
 3. Het centrifugeresultaat: Hoe beter het centrifugeresultaat, hoe droger de was uit de wasdroger komt. Het wasgoed hoeft vervolgens minder lang in de droger, wat de echte energieslurper in huis is. Dit kan behoorlijk wat energie schelen.
 4. Het vulgewicht: Dit lijkt in eerste instantie niet van belang voor de energierekening, maar indien je meer was in één keer draait, gebruik je op jaarbasis minder vaak de wasdroger. Vooral voor een huishouden met meer dan 2 personen is het vulgewicht dus wel degelijk van belang.
 5. De bouwkwaliteit: Een wasdroger met een uitstekende bouwkwaliteit gaat uiteraard langer mee, en hoe minder snel jouw wasdroger aan vervanging toe is, hoe beter voor het milieu. Soms vergeten we namelijk dat de fabricage van deze apparatuur ook belastend is. Voor de bouwkwaliteit geldt simpelweg: hoe beter, hoe milieuvriendelijker. We raden altijd aan om een topklasse te kopen en indien budget het niet toelaat een middenklasse. Voorkom een basisklasse wasdroger.

Hoe kun je zelf energiezuinig de was doen

Naast het energielabel kun je op meerdere eigenschappen letten. Het ruime aanbod verschilt namelijk enorm. Een energiezuinige wasdroger is er in veel soorten en maten. Welk model het meest geschikt is voor jou hangt af van het aantal personen in het huishouden, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Eigenschappen waar je op kunt letten zijn: droogvoorkeuren, het vulgewicht, gebruiksgemak, bouwkwaliteit, droogprogramma’s en merkspecifieke functies. Maar ook praktische dingen kunnen van belang zijn, zoals de draairichting van de deur en de afmeting van de wasdroger. Mocht je beperkt zijn qua ruimte, dan is het handig om hier op te letten. We nemen per eigenschap door waar je op kunt letten, zodat jij kunt bepalen of je het van belang vindt hierop te letten of zelfs op te selecteren.

Punten om op te letten

 1. Droogvoorkeuren
  Je kunt een wasdroger selecteren op basis van je eigen voorkeuren. De beschikbare voorkeuren zijn: anti-allergie programma, fris ruikende was, vermindert krimpen en vermindert slijtage. Niet elke wasdroger beschikt over elke droogvoorkeur, mocht je speciale interesse hebben in één of meerdere van de droogvoorkeuren, selecteer hier dan op bij je zoektocht.
 2. Vulgewicht
  Het maximale vulgewicht van een zuinige wasdroger varieert van 7 tot 9 kilogram. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1 of 2 personen. Ben je met een stel, dan is dit perfect voor je huishouden. Een vulgewicht van 8 kilogram is geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een gezin met 3 of meer kinderen. Het is zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden, een te grote wasdroger leidt namelijk tot halflege droogtrommels en een te kleine wasdroger leidt tot het onnodig vaak moeten aanzetten van de wasdroger. Beide opties zijn niet erg energiezuinig.
 3. Gebruiksgemak
  Het gebruikersgemak wordt bepaald door een aantal mogelijke eigenschappen: startuitstel, kinderbeveiliging, vochtigheidssensor voor een efficiënt droogprogramma afgesteld op de belading en vochtigheid, antikreukfase voor minder strijkwerk, trommelverlichting, bediening via een app voor bediening buiten de deur, een kledingbeschermende trommel, stoomfunctie om kreukels te verminderen, anti-vibratiefunctie voor minder trillingen, automatisch uitschakelen en zelfreinigende condensor.
 4. Bouwkwaliteit
  De bouwkwaliteit is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Een energiezuinige wasdroger is er in alle drie de klassen. De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van verschillende specificaties: RVS trommel, RVS scharnieren van de deur, kooborstelloze motor, behuizing van metaal met emaille, lage vochtuitstoor, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. Hoe meer specificaties een wasdroger bezit, hoe hoger de klasse. Een topklasse energiezuinige wasdroger bezit minimaal 70% van de specificaties, een middenklasse 50 tot 70% en een basisklasse minder dan 50%. Hoe hoger de klasse, hoe beter de duurzaamheid van de energiezuinige wasdroger en dus hoe minder snel onderdelen beschadigen en hoe langer de wasdroger meegaat. Dit is niet altijd evenredig aan elkaar en hangt van meerdere factoren af, maar speelt een grote rol. We raden dan ook altijd aan om een topklasse wasdroger te kopen. Mocht dit te duur zijn, kies dan voor een middenklasse.
 5. Droogprogramma’s
  De droogprogramma’s variëren per energiezuinige wasdroger. Er zijn standaard en voor de hand liggende droogprogramma’s, maar ook droogprogramma’s welke uitzonderlijker zijn. We zetten ze voor je op een rij: kastdroog, strijkdroog, kort, wol, katoen, allergieën, beddengoed, dekens, delicaat, eco, extra droog, gemixt, handdoeken, hygiëne, jeans, kleine lading, koud, lingerie, overhemden, sportkleding, verfrissen, synthetisch en zijde.
 6. Merkspecifieke functies
  Veel merken hebben functies welke specifiek zijn voor het merk. Dit geldt voor AEG, Bosch, Miele, Siemens en Whirlpool. AEG heeft de FiberPro om verschillende textielsoorten gelijkmatig te drogen waardoor deze bij elkaar gestopt kunnen worden in één droogbeurt. AbsoluteCare om de kleding in de trommel te beschermen door de draaisnelheid aan te passen. SensiDry om op lagere temperatuur te drogen en ProSense om de belading te meten en hier de droogcyclus op aan te passen. Bosch heeft Bosch Allergyplus voor allergieën en een gevoelige huid en een SelfCleaning condensor waardoor je de wasdroger niet zelf hoeft te reingen. Miele heeft FragraneDos waarmee je de geur van je wasgoed bepaald. PerfectDry waarmee je de was nooit langer droogt dan nodig is om extra energieverbruik en onnodig drogen te voorkomen. SoftCare in de trommelwand om kleding met bepaalde structuren te beschermen en SteamFinisch om kreukels in kleding zoveel mogelijk te beperken. Siemens heeft iSensoric om het droogprogramma aan te passen op de belading en SelfCleaning waarbij de condensor automatisch schoonspoelt tijdens het drogen. Samsung heeft OptimalDry welke het wasprogramma aanpassen op de vochtigheid van het wasgoed wat onnodig drogen voorkomt en energiezuiniger is. Whirlpool heeft tenslotte nog de 6th SENSE, een beladingssensor welke de duur van het droogprogramma aanpast aan de hoeveelheid en soort wasgoed in de droger voor een efficiënt en energiezuinig droogprogramma.

Tips om energie te besparen met je wasdroger

Zelf kun je er ook voor zorgen dat de energierekening beperkt zijn. We zetten een aantal handige tips voor je een rij welke misschien voor de hand liggen, of misschien niet, maar wel degelijk een verschil kunnen maken.

Tips

 1. Misschien de meest voor de hand liggende tip: hang het wasgoed aan de waslijn. Ook wanneer je een droger hebt, kan bepaalde was soms (zeker in de zomer) ook drogen aan de waslijn. Mensen met een droger hangen alsnog 40% van de was op om te drogen, dus zo gek is dit idee nog niet.
 2. Centrifugeer je was op een hoge stand. Door een hoog toerenaantal (1400 of 1600) wordt de was droger. Er wordt meer water aan het wasgoed onttrokken en de wasdroger hoeft dus minder werk te verrichten. Meer toeren betekend ook een hoger energieverbruik van de wasmachine, echter weegt dit niet op tegen het energieverbruik van een wasdroger.
 3. Kies een droger met een vochtigheidssensor, deze past zich aan op de vochtigheid en hoeveelheid wasgoed. Wasgoed nogmaals in de droger stoppen, of een onnodig lang droogproces leiden beide tot een hoger energieverbruik.
 4. Kies voor een energiezuinig programma. Tegenwoordig heeft elke wasdroger een eco-programma, waarbij de was droog wordt met een lagere temperatuur en bij minder energieverbruik. Het kan wel zijn dat dit leidt tot een langere duur van de droogcyclus, omdat je met minder energie hetzelfde resultaat wilt behalen. Het programma ‘strijkdroog’ is zuinigere dan ‘kastdroog’ omdat het wasgoed minder goed droog hoeft te worden.
 5. Zorg voor een passend vulgewicht. Door een vulgewicht te kiezen wat bij je huishouden past voorkom je dat je onnodig lege droogtrommels hebt of onnodig vaak de wasdroger aan moet zetten.
 6. Reinig altijd de filter, na elke droogbeurt! Hierdoor behoudt de wasdroger zijn functie en werkt deze optimaal.

Energiezuinige wasdroger assortiment