Warmtepompdroger of condensdroger kopen

Het verschil tussen een warmtepompdroger of condensdroger is als volgt: Een condensdroger droogt met een hogere temperatuur door het warmte element in de wasdroger. Een warmtepompdroger droogt met een koelelement waardoor er een minder hoge temperatuur wordt bereikt. Hierdoor is een warmtepompdroger altijd erg energiezuinig, waar een condensdroger minder energiezuinig is. Echter, een condensdroger is door de hogere droog temperatuur wel sneller klaar. 

Wasdroger versus

Warmtepomp- en condensdroger vergelijken

Om je een handje op weg te helpen in al het internetgeweld zetten we voor jou op een rij wat de voor- en nadelen van een condensdroger en warmtepompdroger zijn zodat jij de juiste afweging kunt maken en erachter komt welke droger het beste bij jou past. In onderstaande tabel staat kort samengevat wat de eigenschappen van de wasdrogers zijn. Meer uitleg vindt je onder de tabel.
Specificaties Monthly
 • Afvoermogelijkheid water
 • Afvoermogelijkheid lucht
 • Aankooprijs
 • Energieverbruik
 • Energiekosten
 • Droogtemperatuur
 • Beter voor je wasgoed
Warmtepompdroger Monthly
 • Reservoir of afvoerslang
 • Niet aan omgeving
 • Gemiddeld-hoog
 • Laag (milieubewust)
 • Ongeveer € 40 per jaar
 • Laag
 • Ja (lage droogtemperatuur)
Condensdroger Monthly
 • Reservoir of afvoerslang
 • Niet aan omgeving
 • Laag-gemiddeld
 • Hoog (slecht voor het milieu)
 • Ongeveer € 115 per jaar
 • Hoog
 • Nee (hoge temperatuur)

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Hoe werken de warmtepompdroger en condensdroger

Een warmtepompdroger verwarmt de lucht, blaast deze in de trommel, waar de kleding gedroogd wordt, en trekt hier vervolgens de warmte en het vocht weer uit. De koele lucht die overblijft wordt weer teruggevoerd naar de trommel, hier wordt het weer warm en vochtig en zo begint de cyclus weer opnieuw. Een condensdroger daarentegen, lijkt op een conventionele droger, maar het verschil zit hem in het feit dat deze wasdroger geen externe ventilatie nodig heeft. Deze vorm van drogen gebruikt twee kringlopen, waarbij de binnenste afgesloten is van de omgevingsruimte, hier wordt de lucht in verwarmt en door de kleding geblazen. Deze lucht komt langs de warmtewisselaar welke de lucht laat condenseren en vervolgens weer opwarmt. Dit is een cyclisch proces wat zich continue herhaalt. De buitenste kringloop bestaat uit lucht of water. Naast deze beide soorten wasdrogers bestaat er ook de afvoerdroger, een droger met een externe afvoer naar buiten. Hierbij wordt de condens door een dikke flexibele slang naar buiten afgevoerd en moet de wasdroger in de buurt van een raam geplaatst worden. Het voordeel aan een warmtepompdroger en condensdroger is dat je hier geen rekening mee hoeft te houden.

Warmtepompdroger

De beste warmtepompdrogers van 2024 vind je hier.

Condensdroger

De beste condensdrogers van 2024 vind je hier.

Punten om op te vergelijken

Luchtafvoer

Het voordeel van zowel een warmtepompdroger als een condensdroger is dat deze de lucht van de omgeving niet verwarmt. De warmtepompdroger is dus ook geschikt voor kleine ruimtes welke niet te warm moeten worden. Denk hierbij aan een kleine badkamer, maar ook aan een bergruimte of kast waar de droger zich in bevindt. Een conventionele droger verwarmd de omgevingslucht wel. Indien het verwarmen van de omgevingslucht geen probleem is, maakt het niet uit of je voor een conventionele droger, een warmtepompdroger of een condensdroger kiest.

Waterafvoer

Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden. Dit kan een voordeel zijn als er beperkte waterafvoer mogelijk is, zo kun je de wasdroger op meer plekken kwijt. Anderzijds is het ook een nadeel, het is tenslotte wel een extra klus. Vrijwel elke wasdroger die nu op de markt te koop is heeft een sensor op de waterreservoir welke ervoor zorgt dat je gewaarschuwd wordt wanneer deze vol dreigt te lopen om lekkage te voorkomen. Een afvoerdroger heeft een externe afvoer naar buiten nodig, door middel van een dikke flexibele slang. Dit is voor een warmtepompdroger en condensdroger niet het geval.

Energieverbruik

Het energieverbruik tussen een warmtepompdroger en een condensdroger verschilt aanzienlijk. Een warmtepompdroger is een stuk zuiniger dan een condensdroger. Condensdrogers hebben over het algemeen energieklasse B of zelfs C (C is in enkele online winkels niet meer te koop), waar warmtepompdrogers energieklasse A tot A+++ hebben. Een condensdroger wordt dan ook wel ‘slecht voor het milieu’ genoemd, waar een warmtepompdroger wel energiezuinig is. De kosten van het gebruik van een warmtepompdroger liggen dan ook lager dan bij een condensdroger. Dit kan in de jaarlijkse rekening flink verschillen. Een A+++ wasdroger kost ongeveer één derde van wat een wasdroger met energieklasse C kost. Om je een idee te geven van de kosten van een condensdroger, dit is ongeveer €115 per jaar. Een A+++ warmtepompdroger daarentegen kost ongeveer €40 per jaar.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is per model verschillend en kan variëren binnen de condensdrogers en de warmtepompdrogers. Binnen het assortiment van de warmtepompdrogers hebben meer wasdrogers een topklasse of middenklasse en minder wasdrogers een basisklasse. Bij de condensdrogers hebben meer wasdrogers een middenklasse en basisklasse. De klasse wordt bepaald op basis van enkele eigenschappen van de wasdroger, waaronder het materiaal van de droogtrommel, de deurscharnieren en de behuizing. Wanneer dit van RVS is, zal de bouwkwaliteit hoger scoren. Daarnaast zijn er eigenschappen waarbij wordt gekeken of de wasdroger deze bezit, zoals een reinigingsindicatoren, een vochtigheidsensor, anti-vibratiewanden en een koolborstelloze motor. Ook kijkt men naar de vochtuitstoot. Wanneer dit gunstig is, en de wasdroger meer dan 70% van bovenstaande specificaties bezit, valt deze binnen de topklasse. Tussen de 50% en 70% procent is het een wasdroger in de middelklasse. Met minder dan 50% van de specificaties is het een wasdroger met een basisklasse bouwkwaliteit. Omdat de bouwkwaliteit belangrijk is voor de levensduur van de wasdroger raden we aan om minimaal een middenklasse te kiezen. Een topklasse wasdroger is uiteraard het beste, maar is ook duurder in aanschaf.

Levensduur

De levensduur van een wasdroger is van veel factoren afhankelijk, waarbij de frequentie van de droogbeurten het meest belangrijk is. Daarna is de bouwkwaliteit van belang, hoe beter deze is, hoe langer de wasdroger mee zal gaan. Dit komt omdat er in dit geval minder onderhoud nodig is en de onderdelen minder snel zullen slijten. Het type wasdroger zegt niet veel over de levensduur, en dit is dus niet goed te vergelijken tussen condensdrogers en warmtepompdrogers.

Droogtemperatuur

De droogtemperatuur van een condensdroger is hoog en daarmee belastend voor het milieu. Daarentegen heeft een warmtepompdroger wasprogramma’s op een lagere temperatuur waardoor deze minder belastend is voor het milieu. Dit zie je dan ook terug in het energielabel. Een condensdroger droogt gemiddeld op 80°C, een warmtepompdroger op 50°C. Dit betekend wel dat de warmtepompdroger er langer over doet om het wasgoed te drogen.

Beter voor je wasgoed

Het is beter voor je wasgoed om het op een lage temperatuur te drogen. Dit betekend dat een warmtepompdroger beter is dan een condensdroger. Zowel de condensdroger als de warmtepompdroger hebben extra programma’s welke goed zijn voor je wasgoed. Sommige warmtepompdrogers en condensdrogers hebben bijvoorbeeld programma’s om alle soorten was tegelijk te drogen, of de was extra fris te laten ruiken, om het krimpen te verminderen en de slijtage te verminderen.

Specificaties

Zowel condensdrogers als warmtepompdrogers hebben eigenschappen om het gebruiksgemak te verhogen. Welke eigenschappen ze bezitten hangt af van het model. Eigenschappen zijn startuitstel, een kledingbeschermende trommel, kinderbeveiliging, vochtigheidssensor, antikreukfase, stoomfunctie, anti-vibratie functie, automatisch uitschakelen, een zelfreinigende condensor en trommelverlichting. Enkele warmtepompdrogers hebben zelfs de mogelijkheid om met een app bestuurd te worden. Ben je specifiek op zoek naar bepaalde functies? Sorteer hier dan op bij de zoektocht naar de geschikte wasmachine.

Conclusie

Ben je op zoek naar een wasdroger met een gunstig energielabel, dan is een warmtepompdroger geschikt. Ben je op zoek naar een wasdroger met een lage aanschafprijs wegens een lager budget, dan is een condensdroger juist geschikt. Wil je een langere levensduur, kijk dan naar de bouwkwaliteit van de wasdroger. Wil e extra voorzichtig met je kleding omgaan en voorkomen dat de kleding schade oploopt? Let dan op de verschillende programma’s, maar kies ook voor een warmtepompdroger welke op een lagere temperatuur wast.