Warmtepompdroger of condensdroger kopen?

Heb je eenmaal besloten dat er een nieuwe wasdroger moet komen, dan is de zoektoch begonnen. Het internet staat vol met verschillende soorten en maten. Wie er geen verstand van heeft kan zich gemakkelijk verliezen in het grote aanbod en hierdoor de verkeerde keuze maken. Nu is er niet direct een goede of foute keuze, maar op basis van wat informatie en overwegingen kun je wel een verstandige keuze maken. Want wanneer kies je voor een condensdroger of warmtepompdroger? En welke specificaties zijn van belang? En waar moet je op letten wanneer je een laag energieverbruik wilt? Om je een handje op weg te helpen in al het internetgeweld zetten we voor jou op een rij wat de voor- en nadelen van een condensdroger en warmtepompdroger zijn zodat jij de juiste afweging kunt maken en erachter komt welke droger het beste bij jou past. In onderstaande tabel staat kort samengevat wat de eigenschappen van de wasdrogers zijn. Meer uitleg vindt je onder de tabel. 

Specificaties Warmtepompdroger Condensdroger
Afvoermogelijkheid water Reservoir of afvoerslang Reservoir of afvoerslang
Afvoermogelijkheid lucht Niet aan omgeving Niet aan omgeving
Aankoopprijs Gemiddeld-hoog Laag-gemiddeld
Energieverbruik Laag (milieubewust) Hoog (slecht voor het milieu)
Energiekosten Ongeveer €40 per jaar Ongeveer €115 per jaar
Droogtemperatuur Laag Hoog
Beter voor je wasgoed Ja (lage droogtemperatuur) Nee (hoge droogtemperatuur)

Hoe werken de warmtepompdroger en condensdroger?

Een warmtepompdroger verwarmt de lucht, blaast deze in de trommel, waar de kleding gedroogd wordt, en trekt hier vervolgens de warmte en het vocht weer uit. De koele lucht die overblijft wordt weer teruggevoerd naar de trommel, hier wordt het weer warm en vochtig en zo begint de cyclus weer opnieuw. Een condensdroger daarentegen, lijkt op een conventionele droger, maar het verschil zit hem in het feit dat deze wasdroger geen externe ventilatie nodig heeft. Deze vorm van drogen gebruikt twee kringlopen, waarbij de binnenste afgesloten is van de omgevingsruimte, hier wordt de lucht in verwarmt en door de kleding geblazen. Deze lucht komt langs de warmtewisselaar welke de lucht laat condenseren en vervolgens weer opwarmt. Dit is een cyclisch proces wat zich continue herhaalt. De buitenste kringloop bestaat uit lucht of water. Naast deze beide soorten wasdrogers bestaat er ook de afvoerdroger, een droger met een externe afvoer naar buiten. Hierbij wordt de condens door een dikke flexibele slang naar buiten afgevoerd en moet de wasdroger in de buurt van een raam geplaatst worden. Het voordeel aan een warmtepompdroger en condensdroger is dat je hier geen rekening mee hoeft te houden.

Punten om op te vergelijken

Luchtafvoer

Het voordeel van zowel een warmtepompdroger als een condensdroger is dat deze de lucht van de omgeving niet verwarmt. De warmtepompdroger is dus ook geschikt voor kleine ruimtes welke niet te warm moeten worden. Denk hierbij aan een kleine badkamer, maar ook aan een bergruimte of kast waar de droger zich in bevindt. Een conventionele droger verwarmd de omgevingslucht wel. Indien het verwarmen van de omgevingslucht geen probleem is, maakt het niet uit of je voor een conventionele droger, een warmtepompdroger of een condensdroger kiest.

Waterafvoer

Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden. Dit kan een voordeel zijn als er beperkte waterafvoer mogelijk is, zo kun je de wasdroger op meer plekken kwijt. Anderzijds is het ook een nadeel, het is tenslotte wel een extra klus. Vrijwel elke wasdroger die nu op de markt te koop is heeft een sensor op de waterreservoir welke ervoor zorgt dat je gewaarschuwd wordt wanneer deze vol dreigt te lopen om lekkage te voorkomen. Een afvoerdroger heeft een externe afvoer naar buiten nodig, door middel van een dikke flexibele slang. Dit is voor een warmtepompdroger en condensdroger niet het geval.

Energieverbruik

Het energieverbruik tussen een warmtepompdroger en een condensdroger verschilt aanzienlijk. Een warmtepompdroger is een stuk zuiniger dan een condensdroger. Condensdrogers hebben over het algemeen energieklasse B of zelfs C (C is in enkele online winkels niet meer te koop), waar warmtepompdrogers energieklasse A tot A+++ hebben. Een condensdroger wordt dan ook wel ‘slecht voor het milieu’ genoemd, waar een warmtepompdroger wel energiezuinig is. De kosten van het gebruik van een warmtepompdroger liggen dan ook lager dan bij een condensdroger. Dit kan in de jaarlijkse rekening flink verschillen. Een A+++ wasdroger kost ongeveer één derde van wat een wasdroger met energieklasse C kost. Om je een idee te geven van de kosten van een condensdroger, dit is ongeveer €115 per jaar. Een A+++ warmtepompdroger daarentegen kost ongeveer €40 per jaar.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is per model verschillend en kan variëren binnen de condensdrogers en de warmtepompdrogers. Binnen het assortiment van de warmtepompdrogers hebben meer wasdrogers een topklasse of middenklasse en minder wasdrogers een basisklasse. Bij de condensdrogers hebben meer wasdrogers een middenklasse en basisklasse. De klasse wordt bepaald op basis van enkele eigenschappen van de wasdroger, waaronder het materiaal van de droogtrommel, de deurscharnieren en de behuizing. Wanneer dit van RVS is, zal de bouwkwaliteit hoger scoren. Daarnaast zijn er eigenschappen waarbij wordt gekeken of de wasdroger deze bezit, zoals een reinigingsindicatoren, een vochtigheidsensor, anti-vibratiewanden en een koolborstelloze motor. Ook kijkt men naar de vochtuitstoot. Wanneer dit gunstig is, en de wasdroger meer dan 70% van bovenstaande specificaties bezit, valt deze binnen de topklasse. Tussen de 50% en 70% procent is het een wasdroger in de middelklasse. Met minder dan 50% van de specificaties is het een wasdroger met een basisklasse bouwkwaliteit. Omdat de bouwkwaliteit belangrijk is voor de levensduur van de wasdroger raden we aan om minimaal een middenklasse te kiezen. Een topklasse wasdroger is uiteraard het beste, maar is ook duurder in aanschaf.

Levensduur

De levensduur van een wasdroger is van veel factoren afhankelijk, waarbij de frequentie van de droogbeurten het meest belangrijk is. Daarna is de bouwkwaliteit van belang, hoe beter deze is, hoe langer de wasdroger mee zal gaan. Dit komt omdat er in dit geval minder onderhoud nodig is en de onderdelen minder snel zullen slijten. Het type wasdroger zegt niet veel over de levensduur, en dit is dus niet goed te vergelijken tussen condensdrogers en warmtepompdrogers.

Droogtemperatuur

De droogtemperatuur van een condensdroger is hoog en daarmee belastend voor het milieu. Daarentegen heeft een warmtepompdroger wasprogramma’s op een lagere temperatuur waardoor deze minder belastend is voor het milieu. Dit zie je dan ook terug in het energielabel. Een condensdroger droogt gemiddeld op 80°C, een warmtepompdroger op 50°C. Dit betekend wel dat de warmtepompdroger er langer over doet om het wasgoed te drogen.

Beter voor je wasgoed

Het is beter voor je wasgoed om het op een lage temperatuur te drogen. Dit betekend dat een warmtepompdroger beter is dan een condensdroger. Zowel de condensdroger als de warmtepompdroger hebben extra programma’s welke goed zijn voor je wasgoed. Sommige warmtepompdrogers en condensdrogers hebben bijvoorbeeld programma’s om alle soorten was tegelijk te drogen, of de was extra fris te laten ruiken, om het krimpen te verminderen en de slijtage te verminderen.

Specificaties

Zowel condensdrogers als warmtepompdrogers hebben eigenschappen om het gebruiksgemak te verhogen. Welke eigenschappen ze bezitten hangt af van het model. Eigenschappen zijn startuitstel, een kledingbeschermende trommel, kinderbeveiliging, vochtigheidssensor, antikreukfase, stoomfunctie, anti-vibratie functie, automatisch uitschakelen, een zelfreinigende condensor en trommelverlichting. Enkele warmtepompdrogers hebben zelfs de mogelijkheid om met een app bestuurd te worden. Ben je specifiek op zoek naar bepaalde functies? Sorteer hier dan op bij de zoektocht naar de geschikte wasmachine.

Conclusie

Ben je op zoek naar een wasdroger met een gunstig energielabel, dan is een warmtepompdroger geschikt. Ben je op zoek naar een wasdroger met een lage aanschafprijs wegens een lager budget, dan is een condensdroger juist geschikt. Wil je een langere levensduur, kijk dan naar de bouwkwaliteit van de wasdroger. Wil e extra voorzichtig met je kleding omgaan en voorkomen dat de kleding schade oploopt? Let dan op de verschillende programma’s, maar kies ook voor een warmtepompdroger welke op een lagere temperatuur wast.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe wasdroger, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of condensdroger te maken heeft.

Wasdroger schoonmaken

Het onderhoud van een wasdroger is belangrijk om de prestaties van de wasdroger te bevorderen. Daarnaast gebruikt een schone wasdroger minder energie en is de levensduur van een wasdroger langer bij regelmatig onderhoud. Ook voorkom je dat je kleding gaat stinken door vuilresten in de wasdroger. De belangrijkste reden is nog wel dat dit het brandgevaar verminderd! Goede redenen om toch regelmatig even de wasdroger schoon te maken toch? Met regelmatig bedoelen we elke 2 tot 3 maanden. Het hoeft niet veel werk te zijn, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Wij leggen je kort uit…Energieverbruik van een wasdroger

Het verbruik van een wasdroger varieert per machine en, even belangrijk, per gebruiker. Op internet vliegen de termen ‘milieuvriendelijk’, ‘zuinige wasdroger’ en ‘gunstig voor de portemonnee’ je om de oren. Maar wanneer is dit echt zo? En hoe lees je de ingewikkelde energielabels en bepaal jij of deze wasdroger voldoende zuinig is voor jou? Wij leggen je uit hoe je naar het energielabel moet kijken, wat belangrijk is bij het kopen van een duurzame en energiezuinige wasdroger en wat je zelf kunt doen om zo energiezuinig mogelijk gebruik te maken van je wasdroger.Het energielabel is een manier om samen te…Wasdroger en wasmachine op elkaar zetten

Een wasdroger en wasmachine zijn inmiddels onmisbaar in de meeste huishoudens. Veel mensen hebben echter ruimte voor slechts één apparaat, ideaal wanneer je de wasdroger en de wasmachine op elkaar kunt zetten. De droger bovenop een wasmachine zetten is geen probleem, echter moet je wel rekening houden met een aantal dingen.Je wilt voorkomen dat de wasdroger van de wasmachine af trilt. Hoewel dit risico bij de nieuwe generatie wasdrogers – met koolborstelloze motor en dus minder trillingen – vrijwel nihil is, wil je toch rekening houden met een aantal dingen om dit te voorkomen. Zeker bij de oudere wasdrogers en…Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers