Kleine wasdroger kopen?

Heb je weinig ruimte voor je wasmachine en/of droger? Dan zijn er een aantal ruimtebesparende opties om toch van de luxe zowel een wasmachine en droger te kunnen genieten. De eerste is een was droogcombinatie. Een apparaat waar je het wasgoed in kunt wassen waarna het direct ook gedroogd kan worden. Een nadeel hiervan is dat je niet apart kunt drogen, maar vaak hoeft dat ook niet. Heb je al een goede wasmachine en wil je nog een losse droger? Of wil je een klein apparaat? In dat geval is een kleine wasdroger een goede optie.

Welke wasdroger geschikt is voor jou hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeuren af. Zo kun je een wasdroger uitkiezen op basis van het vulgewicht, maar ook het energielabel, de mogelijke wasprogramma’s, de bouwkwaliteit en de extra functies voor meer gebruikersgemak. Daarnaast zijn er verschillende typen wasdrogers, namelijk centrifuges, droogkasten, afvoerdrogers, condensdrogers of warmtepompdrogers. Om je een handje op weg te helpen zetten we de verschillende onderdelen voor je op een rij en helpen we je in het maken van een geschikte keuze.

Vulgewicht

De gemiddelde wasdroger heeft een vulgewicht van 7 tot en met 9 kilogram en is hiermee geschikt voor kleine en grotere gezinnen. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1-2 personen, een vulgewicht van 8 kilogram voor 2-5 personen en een vulgewicht van 9 kilogram of meer voor meer dan 5 personen. Ben je alleen, dan kun je ook kiezen voor een wasdroger met een lager vulgewicht. In dat geval kom je in de categorie ‘kleine wasdroger’ terecht. Een kleine wasdroger heeft een vulgewicht variabel van 3 tot 5 kilogram. Ben je alleen en heb je erg weinig was, dan is 3 of 4 kilogram vulgewicht geschikt. Ben je met 2 personen en wil je toch een kleine wasdroger, dan is 5 kilogram het minimale vulgewicht. Heb je toch veel was, dan zul je de wasdroger vaker aan moeten zetten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan wel meer energiekosten opleveren. Het is dus goed om te overwegen welk vulgewicht voor jou geschikt is.

Energielabel

Het energielabel is erg belangrijk. Dit is niet alleen wegens de milieubelasting van groot belang, maar ook vanwege de invloed op je portemonnee. Een gunstig energielabel kan de jaarlijkse uitgaven aan energie namelijk behoorlijk verminderen. Een energielabel vanaf A++ noemen we milieuvriendelijk. De meeste nieuwe kleine wasdrogers hebben een gunstig energielabel, wasdrogers zijn nieuw niet meer verkrijgbaar met een energielabel D of lager. Toch zit er tussen een energielabel C en A+++ nog een aanzienlijk verschil. Zo zijn de jaarlijkse kosten van A+++ wasdroger ongeveer één derde van de kosten van een C wasdroger. Je betaald wel meer voor een energiezuinig model, maar je kunt je voorstellen dat je dit zeker terugverdiend wanneer je de wasdroger enkele keren per week gebruikt.

Wasprogramma’s

Welke wasprogramma’s voor jou handig zijn is persoonlijk. Zo kan het zijn dat je het liefst een kleine wasdroger hebt met een extra kort programma. De meeste wasdrogers hebben een speciaal katoen- en wolprogramma. De programma’s hebben een standaard tijd, maar zijn soms in de aanwezigheid van vochtsensoren ook aangepast aan de vochtigheid van de kleding. Op die manier droog je niet langer dan nodig, dit is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee maar ook voor je wasgoed.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een kleine wasdroger is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt de bouwkwaliteit bepaald aan de hand van het materiaal van de droogtrommel, behuizing en deurscharnieren. Wanneer deze onderdelen uit RVS bestaan is de kwaliteit hoger. Daarnaast kijkt men naar een aantal eigenschappen: koolborstelloze motor, reinigingssensoren, anti-vibratiewanden en een zelfreinigende condensor. Tenslotte kijkt men nog naar de vochtuitstoot. Hoe gunstiger dit is, hoe hoger de bouwkwaliteit. Vanaf 70% van bovenstaande eigenschappen heeft een kleine wasdroger een topklasse bouwkwaliteit, bij minder dan 50% een basisklasse en tussen de 50 en 70% een middenklasse. We raden te allen tijde aan om minimaal een middenklasse, maar het liefst een topklasse, te kopen. Dit is namelijk gunstig voor de levensduur van de kleine wasdroger. Hoe beter de kwaliteit van de onderdelen en hoe minder onderdelen, hoe meer gebruiksgemak.

Aanschafprijs

De aanschafprijs van een kleine wasdroger hangt af van de eigenschappen en verschilt dan ook per model. Je kunt wel stellen dat een kleine wasdroger over het algemeen goedkoper is dan een gemiddelde wasdroger. De prijs ligt voor het grootste deel tussen de €200 en €500, maar er zijn uitschieters boven de €1000. Hoe beter het energielabel en de bouwkwaliteit, hoe hoger de prijs. Dit verdiend zichzelf uiteindelijk zeker terug omdat je jaarlijkse energierekening lager is en de levensduur hoger, waardoor de kleine wasdroger langer mee zal gaan en je minder snel een nieuwe hoeft aan te schaffen.

Gebruikersgemak

Het gebruikersgemak van een kleine wasdroger hangt van enkele eigenschappen af. Zo hebben de meeste kleine wasdrogers een vochtsensor om onnodig lange droogbeurten te voorkomen. Ook heeft vrijwel elke kleine wasdroger een startuitstel knop, een resttijdindicator en een kinderslot. Nieuwe modellen hebben een display en kunnen zelfs met een app bediend worden.