Afvoerdroger of condensdroger kopen?

Heb je besloten een nieuwe wasdroger te kopen? In dat geval ontdek je het grote aanbod op internet. Veel aanbieders bieden verschillende modellen aan, in alle soorten en maten. Het is belangrijk om goed te weten wat je voorkeuren zijn om een geschikte wasdroger te vinden. We raden altijd aan om eerst te kiezen tussen de ‘soort’ wasdroger: een afvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger. We zetten voor jou op een rij wat de verschillen tussen een afvoerdroger en condensdroger zijn. Want kies je nu voor een condensdroger of afvoerdroger, en waar hangt die keuze vanaf? In een overzichtelijke tabel zetten we de vergelijkingen voor je op een rij, na de tabel leggen we per onderdeel uit wat het verschil is.

Specificaties
Afvoermogelijkheid
Energieverbruik
Energiekosten
Aankoopprijs
Droogtemperatuur
Condensdroger
Condensreservoir of afvoerslang
Gemiddeld
Ongeveer €115 per jaar
Hoog
Hoog
Afvoerdroger
Afvoerslang naar buiten
Laag
Ongeveer €115 per jaar
Hoog
Hoog

Luchtafvoer

De condensdroger verwarmt de omgevingslucht niet. Dit maakt een condensdroger geschikt voor kleine ruimtes waarbij het niet prettig of wenselijk is dat de temperatuur oploopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine badkamer, maar ook een berging of kast. Wel moet je er altijd rekening mee houden dat elke wasdroger iets van warmte verliest en je dus altijd apparatuur los van een muur/deur moet zetten. Dit geldt eveneens voor een warmtepompdroger. Een afvoerdroger, in tegenstelling tot de condensdroger en warmtepompdroger, verwarmt de omgevingslucht wel. Dit maakt deze wasdroger minder geschikt voor kleine ruimtes.

Waterafvoer

Een afvoerdroger is een wasdroger met afvoerslang naar buiten. De afvoerslang is een dikke flexibele slang welke je uit het raam hangt, waardoor de condens de wasdroger op die manier verlaat. Je hoeft geen rekening te houden met het legen van het waterreservoir. Deze variant zie je tegenwoordig steeds minder. Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer. In dat geval hoef je het reservoir niet te legen. Qua gebruik zijn de beide wasdrogers verder hetzelfde, het maakt wat de besturing betreft dus niet uit of je een afvoerdroger of een condensdroger koopt.

Energieverbruik

Het energieverbruik van beide apparaten is niet gunstig voor het milieu. De condensdrogers staan erom bekend dat de hoge temperatuur leidt tot een hoge energierekening en milieubelasting, maar voor een afvoerdroger is het niet anders. Het energielabel van een condensdroger is B en van een afvoerdroger is B of C. In tegenstelling tot een warmtepompdroger, waarbij het energielabel varieert van A+ tot A+++. Om je een indicatie te geven van dit verschil voor je portemonnee: een C energielabel kost jaarlijks vrijwel drie keer zoveel als een A+++ energielabel wat wasdrogers betreft. Om je een indicatie te geven van de jaarlijkse kosten: een wasdroger met energielabel C kost gemiddeld ongeveer €115 per jaar, terwijl een wasdroger met een A+++ label ongeveer €40 per jaar kost. Deze cijfers zijn uiteraard globaal en het exacte bedrag kan berekend worden op basis van jou persoonlijke gebruik en het energielabel. Het jaarlijkse verbruik op een energielabel is gebaseerd op een gemiddelde van drie droogbeurten per week.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van condensdrogers en afvoerdrogers verschilt niet erg veel per soort droger. Dit is afhankelijk van het specifieke model. Er kan dus geen duidelijke uitspraak gedaan worden wat betreft het verschil tussen beide soorten wasdrogers. Mocht je hier rekening mee willen houden, wat we zeker aanbevelen, kies dan minimaal voor een middenklasse bouwkwaliteit. Het liefst koop je een wasdroger met een topklasse bouwkwaliteit. Echter is de aanschafprijs van deze wasdrogers ook hoger. De warmtepompdrogers hebben meestal een middenklasse of topklasse kwaliteit. De kwaliteit wordt beoordeeld op basis van de aanwezigheid van de volgende eigenschappen: vochtuitstoot, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden, reinigingsindicatoren en een koolborstelloze motor. Daarnaast wordt er gekeken of de behuizing, trommel en deurscharnieren van RVS zijn. Mocht een wasdroger meer dan 70% van bovenstaande eigenschappen bezitten, dan is dit een wasdroger in de topklasse. Een wasdroger met minder dan 50% van de eigenschappen heeft een basisklasse. Elke wasdroger hier tussenin heeft een middenklasse bouwkwaliteit.

Levensduur

De levensduur is afhankelijk van veel factoren, waaronder de bouwkwaliteit, de frequentie van het gebruik en het onderhoud. Hierbij is de frequentie van het gebruik het meest belangrijk. De levensduur is dus bepaald door de modellen en de gebruiker, niet door het type wasdroger. De levensduur kan ingeschat worden bij een nieuwe wasdroger, maar niet bij een tweedehandsdroger waarbij je niet goed weet hoe het gebruik in de voorgaande jaren is geweest.

Droogtemperatuur

Beide wasdrogers gebruiken een hoge temperatuur om het wasgoed te drogen, zo rond de 80 graden. Een voordeel is dat de programma’s niet lang duren. Een nadeel is het energieverbruik, wat hoger ligt dan bij een warmtepompdroger.

Beter voor je wasgoed

Het maakt niet uit of je een condensdroger of afvoerdroger koopt wat de zorg voor je wasgoed betreft. Zowel de condensdroger als de afvoerdroger drogen op hoge temperatuur, wat minder gunstig is voor je was dan een lage temperatuur, zoals bij een warmtepompdroger. Verder hebben de verschillende modellen nog bepaalde programma’s voor bepaalde stoffen zoals wol of satijn. Een handwasprogramma is bijvoorbeeld extra voorzichtig met het wasgoed. Mocht je hier veel kleding van hebben, is het handig om de beschikbare programma’s te letten, niet iedere wasdroger heeft deze namelijk.

Specificaties

Specificaties verschillen per model. Over het algemeen hebben de condensdrogers en afvoerdrogers dezelfde specificaties, denk hierbij aan antikreukfunctie, kledingbeschermende trommel, anti-vibratie functie, automatisch uitschakelen, een startuitstelknop, een resttijdindicator, een vochtsensor, een kinderbeveiliging of binnenverlichting. Er zijn ook nog merkspecifieke functies beschikbaar bij de condensdroger, zoals AEG ProSense, Bosch ALlergyPlus, Bosch Selfcleaning condensor, Miele FragraneDos, Miele PerfectDry, Miele Softcare tube, Siemens iSensoric en Whirlpool 6th SENSE. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een wasdroger met een bepaalde specificatie, sorteer hier dan op. In dat geval bespaar je jezelf de de moeite door te kijken bij ongeschikte wasdrogers.

Conclusie

Wil je een energiezuinige wasdroger? Dan ben je bij deze twee varianten niet op de goede plek en ben je beter uit bij een warmtepompdroger. Maakt het energieverbruik je minder uit en wil je vooral een fijne aanschafprijs? Dan is een condensdroger of afvoerdroger wel wat voor jou. Heb je de mogelijkheid om een afvoerslang naar buiten te leggen, dan is een afvoerdroger een optie. Heb je deze mogelijkheid niet, kom je uit op een condensdroger.

De aankoopprijs van een condensdroger en afvoerdroger zijn beide niet erg hoog, maar afvoerdrogers zijn goedkoper verkrijgbaar. De aankoopprijs van een condensdroger loopt van €380 tot €750. Een afvoerdroger koop je al vanaf €230 en de aankoopprijs kan oplopen tot €700. De prijs is afhankelijk van het merk, energielabel, de bouwkwaliteit en de beschikbare specificaties. Over het algemeen kun je wel stellen dat hoe beter de wasdroger van kwaliteit (en dus levensduur), hoe duurder de wasdroger. Uiteindelijk verdien je ook dit weer terug, want de wasdroger gaat in dit geval langer mee.