Afvoerdroger of condensdroger kopen

Het verschil tussen een afvoerdroger of condensdroger is als volgt: Een condensdroger is een stuk energiezuiniger dan een afvoerdroger. Waar een afvoerdroger de warme en vochtige lucht naar buiten afvoert, vangt een condensdroger dit op in een waterreservoir of voert hij dit af naar het riool. Een afvoerdroger droogt ook met een veel hogere temperatuur waardoor het wasgoed sneller droog is. Echter, dit is niet heel goed voor je kleding. Afvoerdroger worden nu ook niet meer geproduceerd.

Wasdroger versus

Afvoer- en condensdroger vergelijken

In de onderstaande tabel hebben wij de afvoer- en condensdroger vergeleken, na de tabel leggen we per onderdeel uit wat het verschil is.
Vergelijkingen
 • Afvoermogelijkheid water
 • Afvoermogelijkheid lucht
 • Aankoopprijs
 • Energieverbruik
 • Energiekosten
 • Droogtemperatuur
 • Beter voor je wasgoed
Condensdroger
 • Reservoir of afvoerslang
 • Niet aan omgeving
 • Laag-gemiddeld
 • Hoog (Slecht voor milieu)
 • Ongeveer € 115 per jaar
 • Hoog
 • Nee (Hoge droogtemperatuur)
Afvoerdroger
 • Afvoerslang naar buiten
 • Aan omgeving
 • Laag
 • Hoog (belastend voor milieu)
 • Ongeveer € 115 per jaar
 • Hoog
 • Nee (hoge temperatuur)

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Een afvoer- of condensdroger kopen

Condensdroger

Klik hier om de beste condensdrogers van 2024 te bekijken

Afvoerdroger

Klik hier om de beste afvoerdrogers te bekijken

Punten om op te vergelijken

Luchtafvoer

De condensdroger verwarmt de omgevingslucht niet. Dit maakt een condensdroger geschikt voor kleine ruimtes waarbij het niet prettig of wenselijk is dat de temperatuur oploopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine badkamer, maar ook een berging of kast. Wel moet je er altijd rekening mee houden dat elke wasdroger iets van warmte verliest en je dus altijd apparatuur los van een muur/deur moet zetten. Dit geldt eveneens voor een warmtepompdroger. Een afvoerdroger, in tegenstelling tot de condensdroger en warmtepompdroger, verwarmt de omgevingslucht wel. Dit maakt deze wasdroger minder geschikt voor kleine ruimtes.

Waterafvoer

Een afvoerdroger is een wasdroger met afvoerslang naar buiten. De afvoerslang is een dikke flexibele slang welke je uit het raam hangt, waardoor de condens de wasdroger op die manier verlaat. Je hoeft geen rekening te houden met het legen van het waterreservoir. Deze variant zie je tegenwoordig steeds minder. Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer. In dat geval hoef je het reservoir niet te legen. Qua gebruik zijn de beide wasdrogers verder hetzelfde, het maakt wat de besturing betreft dus niet uit of je een afvoerdroger of een condensdroger koopt.

Energieverbruik

Het energieverbruik van beide apparaten is niet gunstig voor het milieu. De condensdrogers staan erom bekend dat de hoge temperatuur leidt tot een hoge energierekening en milieubelasting, maar voor een afvoerdroger is het niet anders. Het energielabel van een condensdroger is B en van een afvoerdroger is B of C. In tegenstelling tot een warmtepompdroger, waarbij het energielabel varieert van A+ tot A+++. Om je een indicatie te geven van dit verschil voor je portemonnee: een C energielabel kost jaarlijks vrijwel drie keer zoveel als een A+++ energielabel wat wasdrogers betreft. Om je een indicatie te geven van de jaarlijkse kosten: een wasdroger met energielabel C kost gemiddeld ongeveer €115 per jaar, terwijl een wasdroger met een A+++ label ongeveer €40 per jaar kost. Deze cijfers zijn uiteraard globaal en het exacte bedrag kan berekend worden op basis van jou persoonlijke gebruik en het energielabel. Het jaarlijkse verbruik op een energielabel is gebaseerd op een gemiddelde van drie droogbeurten per week.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van condensdrogers en afvoerdrogers verschilt niet erg veel per soort droger. Dit is afhankelijk van het specifieke model. Er kan dus geen duidelijke uitspraak gedaan worden wat betreft het verschil tussen beide soorten wasdrogers. Mocht je hier rekening mee willen houden, wat we zeker aanbevelen, kies dan minimaal voor een middenklasse bouwkwaliteit. Het liefst koop je een wasdroger met een topklasse bouwkwaliteit. Echter is de aanschafprijs van deze wasdrogers ook hoger. De warmtepompdrogers hebben meestal een middenklasse of topklasse kwaliteit. De kwaliteit wordt beoordeeld op basis van de aanwezigheid van de volgende eigenschappen: vochtuitstoot, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden, reinigingsindicatoren en een koolborstelloze motor. Daarnaast wordt er gekeken of de behuizing, trommel en deurscharnieren van RVS zijn. Mocht een wasdroger meer dan 70% van bovenstaande eigenschappen bezitten, dan is dit een wasdroger in de topklasse. Een wasdroger met minder dan 50% van de eigenschappen heeft een basisklasse. Elke wasdroger hier tussenin heeft een middenklasse bouwkwaliteit.

Levensduur

De levensduur is afhankelijk van veel factoren, waaronder de bouwkwaliteit, de frequentie van het gebruik en het onderhoud. Hierbij is de frequentie van het gebruik het meest belangrijk. De levensduur is dus bepaald door de modellen en de gebruiker, niet door het type wasdroger. De levensduur kan ingeschat worden bij een nieuwe wasdroger, maar niet bij een tweedehandsdroger waarbij je niet goed weet hoe het gebruik in de voorgaande jaren is geweest.

Droogtemperatuur

Beide wasdrogers gebruiken een hoge temperatuur om het wasgoed te drogen, zo rond de 80 graden. Een voordeel is dat de programma’s niet lang duren. Een nadeel is het energieverbruik, wat hoger ligt dan bij een warmtepompdroger.

Beter voor je wasgoed

Het maakt niet uit of je een condensdroger of afvoerdroger koopt wat de zorg voor je wasgoed betreft. Zowel de condensdroger als de afvoerdroger drogen op hoge temperatuur, wat minder gunstig is voor je was dan een lage temperatuur, zoals bij een warmtepompdroger. Verder hebben de verschillende modellen nog bepaalde programma’s voor bepaalde stoffen zoals wol of satijn. Een handwasprogramma is bijvoorbeeld extra voorzichtig met het wasgoed. Mocht je hier veel kleding van hebben, is het handig om de beschikbare programma’s te letten, niet iedere wasdroger heeft deze namelijk.

Specificaties

Een afvoerdroger is inmiddels vrij ouderwets, deze variant is al lang op de markt en wordt ook niet meer in elke webshop verkocht. De afvoerdrogers die tegenwoordig te koop zijn, zijn niet veel anders dan de oudere modellen, behalve dat het energielabel gunstiger is geworden. De werking van een afvoerdroger is vrij simpel. Er wordt warme lucht door de droogtrommel geblazen, welke wordt afgevoerd door middel van een dikke flexibele slang. Een warmtepompdroger is daarentegen minder lang op de markt en werkt anders. Een warmtepompdroger blaast de warmte lucht in de trommel, waar de kleding droogt, vervolgens wordt de warmte en het vocht er weer uit gehaald. De lucht die overblijft is koel en komt weer terug in de trommel. Tenslotte is er nog een condensdroger, welke meer op een conventionele droger lijkt. Deze variant heeft geen externe ventilatie nodig en gebruikt twee kringlopen en een warmtewisselaar om de lucht te condenseren en op te warmen.

Conclusie

Wil je een energiezuinige wasdroger? Dan ben je bij deze twee varianten niet op de goede plek en ben je beter uit bij een warmtepompdroger. Maakt het energieverbruik je minder uit en wil je vooral een fijne aanschafprijs? Dan is een condensdroger of afvoerdroger wel wat voor jou. Heb je de mogelijkheid om een afvoerslang naar buiten te leggen, dan is een afvoerdroger een optie. Heb je deze mogelijkheid niet, kom je uit op een condensdroger. De aankoopprijs van een condensdroger en afvoerdroger zijn beide niet erg hoog, maar afvoerdrogers zijn goedkoper verkrijgbaar. De aankoopprijs van een condensdroger loopt van €380 tot €750. Een afvoerdroger koop je al vanaf €230 en de aankoopprijs kan oplopen tot €700. De prijs is afhankelijk van het merk, energielabel, de bouwkwaliteit en de beschikbare specificaties. Over het algemeen kun je wel stellen dat hoe beter de wasdroger van kwaliteit (en dus levensduur), hoe duurder de wasdroger. Uiteindelijk verdien je ook dit weer terug, want de wasdroger gaat in dit geval langer mee.