Vochtuitstoot van een wasdroger

Een droger verdampt door de hoge temperatuur in de droogtrommel het water wat in de kleding zit. Dit verdampte water kan door sommige kieren naar buiten treden, dit noemen we vochtuitstoot. Elke wasdroger heeft een bepaald percentage vochtuitstoot, afhankelijk van jouw wasdroger is dit een hoog of laag percentage. 

Vochtuitstoot van een wasdroger

Wat is vochtuitstoot van een wasdroger

Het doel van een wasdroger is dat hij je wasgoed droog maakt. De wasdroger vangt vocht op en slaat dit op in een reservoir of condensbak. Als jouw wasdroger via een slang is aangesloten op de waterafvoer, wordt het vocht direct afgevoerd. Dat wist je vast al. Wat minder bekend is, is dat een wasdroger tegelijkertijd warme lucht de ruimte in blaast. Deze warme, vochtige lucht die verspreid wordt over jouw washok, noemen we vochtuitstoot. En dit kan een oorzaak zijn voor schimmel op je muren en beslagen ramen in je wasruimte.
Dan vraag je je nu vast af waar die vocht uitstoot precies vandaan komt. Want je droger voert het vocht toch direct af? Vaak heeft dit te maken met de afdichting rond de deur van je wasdroger. Hoe beter en nauwer dit aansluit, hoe minder vocht er doorheen kan komen. Op die manier verliest je droger ook warmte. Geen enkel type droger sluit zo nauw aan, dat er helemaal geen vocht uitgestoten wordt. Maar sommige soorten drogers laten wel minder vocht door dan andere.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Vochtuitstoot: waar let je op als je een nieuwe wasdroger koopt

In bepaalde ruimtes maakt het niet veel uit hoeveel vocht je wasdroger uitstoot, bijvoorbeeld omdat je je droger in een ruimte met openslaande ramen zet. In andere gevallen is het echter van groter belang om naar de vochtuitstoot te kijken. Bijvoorbeeld omdat je geen raam kun openzetten, of omdat je weet dat er gemakkelijk schimmelt ontwikkelt in je wasruimte. In dat geval wil je een wasdroger met een lage vochtuitstoot. Deze wasdrogers hebben een hoge condensatie-efficiëntie. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende niveau’s van vochtuitstoot bij wasdrogers.

Heel lage vochtuitstoot

Was en droog je in een kleine ruimte zonder ramen? Dan is een wasdroger met een erg lage vochtuitstoot de meest geschikte wasdroger voor jou. Hiermee verklein je de kans op schimmel op de muren. Deze drogers hebben een vochtuitstoot van 5% of minder. Verschillende drogers van Miele zijn hier een goed voorbeeld van. Door een afdichting van Kevlar vezels rond de deur, komt er maar erg weinig vochtige lucht vrij. Dit is over het algemeen wel een duurdere wasdroger, maar dan haal je ook direct een stille wasdroger met een lager energieverbruik in huis.

Lage vochtuitstoot

We spreken van een lage vochtuitstoot bij wasdrogers als de vochtuitstoot tussen de 6% en de 10% ligt. De overige 90% tot 94% wordt de ruimte in geblazen. De meeste drogers, ook warmtepompdrogers, vallen onder deze categorie. Dit type wasdroger past het beste in een klein washok en is ideaal in een slecht-geventileerde ruimte.

Gemiddelde vochtuitstoot

Als jouw wasdroger staat in een ruimte die je goed kunt ventileren, bijvoorbeeld een badkamer met ventilatiesysteem of een wasruimte met ramen, kan een wasdroger met gemiddelde vochtuitstoot een goede keuze zijn voor jou. Deze drogers hebben een vochtuitstoot van 11% of meer.

Wasdroger met lage of erg lage vochtuitstoot kopen

Als je op zoek ben naar een nieuwe droger die weinig vocht uitstoot, ben je hier aan het juiste adres! In de onderstaande lijst vindt je onze top 5 wasdrogers met een hoge condensatie-efficiëntie. Bij het maken van deze lijst hebben we uiteraard gekeken naar de vochtuitstoot, maar ook naar het type wasdroger (de warmtepompdroger is de meest zuinige wasdroger), een gunstig energielabel (energieklasse A++ of hoger), het vulgewicht (geeft aan hoeveel kilo wasgoed erin past) en de hogere bouwkwaliteit. Daarnaast zijn veel van deze wasdrogers uitgerust met een zelfreinigende condensor, anti-vibratie functie, kledingbeschermende trommel, automatisch uitschakelen en verschillende droogprogramma’s. Dit zijn de beste wasdrogers van dit moment!