Wasdroger met afvoerslang

Bij een wasdroger met een afvoerslang wordt de warme warme lucht uit de droger omgezet in water, wat vervolgens via een slang naar de waterafvoer wordt geleid. Voor deze soort droger heb je een aansluiting op een afvoer nodig. Het is dus niet hetzelfde als een afvoerdroger, waarbij het water via een slang naar buiten wordt geleid door een open raam of deur. Op deze pagina vind je de beste wasdrogers met een afvoerslang van 2024!

wasdroger met afvoerslang

De beste wasdrogers met afvoerslang

Bijna alle populaire merken hebben verschillende afvoerdrogers met slang in hun assortiment. Als je op zoek gaat naar een wasdroger met een afvoerslang, moet je goed letten op een aantal eigenschappen. In de eerste plaats wil je natuurlijk weten of de slang wordt meegeleverd of niet.
Een wasdroger die zonder afvoerslang wordt geleverd, heeft vaak wel een condensbak waarin het water wordt opgevangen. Je kunt er dan zelf voor kiezen om de condensbak te ontkoppelen en het water toch via een slang weg te laten voeren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Voordelen van een afvoerslang

Zodra je op zoek gaat naar een droger, zal je zien dat je de keuze hebt uit een breed assortiment van diverse merken. Of je nu een warmtepompdroger of een condensdroger wil, je moet altijd nadenken over hoe je wil dat het water wordt afgevoerd.

Ventilatie

Als de vochtige lucht via een afvoerslang meteen wordt afgevoerd, heeft dat verschillende voordelen. In de eerste plaats is het voordelig voor de ventilatie in een ruimte. Wanneer je een slang naar buiten aan moet leggen, betekent dit dat je een gat in de muur moet maken of altijd een raam of deur open moet laten staan. Als je droger in je woning staat, kan dat best vervelend zijn, omdat zo ook alle warmte wegloopt.

Geen condensbak

Een ander voordeel is dat je nooit de condensbak hoeft te legen. Bij sommige drogers kun je het water ook laten opvangen in een condensbak, die je om de zoveel droogbeurten moet legen. Zodra je dit vergeet, wordt je wasgoed niet meer goed droog en het is ook slecht voor de levensduur van je droger.

Zelfde afvoer als je wasmachine

Je kunt de afvoerslang ook gewoon aansluiten op dezelfde afvoer als je wasmachine, waardoor één afvoer voor twee apparaten meer dan voldoende is. Hiervoor gebruik je een Y-afvoer, waarop je twee verschillende slangen kunt aansluiten.

Sneller droog

Tot slot maakt een droger met afvoerslang je wasgoed ook sneller droog. Door de hete lucht wordt je wasgoed op een hoge temperatuur gedroogd, waardoor een droogbeurt snel klaar is. Een warmtepompdroger is minder snel, maar daarentegen wel zuiniger dan een droger die hoge temperaturen gebruikt.

Hoe sluit je een wasdroger aan op de afvoerslang

Zelf je wasdroger aansluiten op een afvoerslang die naar de afvoer loopt is gelukkig heel gemakkelijk, je hoeft daarvoor geen monteur in huis te halen. In de eerste plaats moet je controleren of er een afvoerslang is meegeleverd. Als dat niet het geval is, moet je zelf een afvoerslang van ongeveer 1,5 meter kopen. Een slang die langer is kan namelijk niet al het water afvoeren en een slang die te kort is kan snel gaan lekken.

Stappenplan

Volg voor het aansluiten dit simpele stappenplan:

  1. Controleer waar de aansluiting van de waterafvoer precies zit. Dit doe je door de gebruiksaanwijzing van je wasdroger te controleren. Ieder type droger heeft weer een andere locatie.
  2. Als er een klem op de slang zit, moet je deze er eerst af halen.
  3. Haal de slang los aan de kant waar het water wordt afgevoerd. Één kant van de slang zit nu in de machine en de andere kant hangt los.
  4. Bevestig de afvoerslang op het uiteinde van de slang die uit de droger komt. Controleer altijd of de slang goed vast zit, zodat het water niet gaat lekken.
  5. Sluit de afvoerslang nu aan op de afvoer. Controleer ook aan deze kant altijd of je alles goed bevestigd hebt.
  6. Voordat je de machine aan zet, controleer je of er geen knikken of draaien in de machine zitten. De afvoerslang mag ook niet meer dan 10 centimeter diep in de afvoerbuis zitten en de afvoer mag niet hoger zijn dan 1 meter.
  7. Draai een kort programma (met nat wasgoed) om te controleren of het water echt via de afvoerslang wordt weggevoerd.

Let op!

Houd er rekening mee dat er soms toch water in de condensbak kan komen. Dit is vaak zo wanneer je een droger met zelfreinigende condensor hebt. De hete lucht van je wasgoed wordt namelijk gebruikt om een aantal keer langs de condensor te spoelen en deze zo schoon te houden. Als het goed is spoelt de droger dit water voor het einde van resterende tijd vanzelf weg, maar er zijn ook verschillende droogprogramma’s waarbij dit water pas wordt weggespoeld als er een nieuw programma begint.

Kan een afvoerslang ook naar buiten gelegd worden

Ja, het is zeker mogelijk om een afvoerslang niet aan te sluiten op een afvoer, maar om deze naar buiten te leggen. Wat veel mensen doen, is de slang via een raam of deur naar buiten leggen als de droger aan staat. Zodra de droger niet aan het werk is, verbergen ze de slang achter het apparaat.

Warmteverlies

Dat werkt prima om het vocht af te voeren, maar je moet er wel rekening mee houden dat de ruimte waar je wasdroger staat op deze manier erg veel warmte verliest. Wanneer je wasdroger in de garage staat is dat niet zo’n probleem, maar als je het condenswater moet afvoeren door een deur of raam in de bijkeuken open te zetten, kan je erg veel warmte in de rest van je huis kwijtraken. De slang naar buiten leggen is vooral erg handig als je de droger wil neerzetten op een plek waar je geen afvoer tot je beschikking hebt.