Condensdroger

Vind een voor jou geschikte condensdroger
die aansluit op je wensen en behoefte

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger lijkt op een conventionele droogtrommel, maar verschilt in het feit dat er geen externe ventilatie nodig is. Voor de gebruiker/eigenaar is de bediening voor beide type drogers vrijwel hetzelfde. Het verschil zit vooral in het interne ontwerp. Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht van het omliggende gebied (bijv. de waskamer) ingezogen. Daarna wordt het verhit en door de kleren heen geblazen terwijl ze ronddraaien in de trommel. De hete lucht verdampt gedeeltelijk het water dat zich bevindt in de vochtige kleding. De ontstane vochtige lucht wordt vervolgens uit de machine geblazen via een ventilatiekanaal.

Wehkamp

Klik op de knop hiernaast en bekijk het assortiment van Wehkamp.

Coolblue

Klik op de knop hiernaast en bekijk het assortiment van Coolblue.

De beste condensdroger

Hier onze top 3 condensdrogers. Deze top 3 is gekozen op basis van opties, kwaliteit en prijs. Hiermee maken we het makkelijker voor jou om een wasdroger te kiezen die past bij jou eisen en ook in jouw budget.

1Zanussi ZDC8203P NL

De Zanussi ZDC8203P is door het vulgewicht van 8 kilogram zeer geschikt voor een huishouden van 3 tot 5 personen. De budget wasdroger!

2Zanussi ZDC8203P NL

Jij hebt het waarschijnlijk al druk genoeg. Hoe fijn is het dan dat de Zanussi ZDC8203P NL wasdroger jou een hoop werk uit handen neemt.

Bosch WTA73200FG

3Bosch WTE84105NL

De Bosch WTE84105NL combineert goed drogen met een snel resultaat in één wasdroger. En dat komt goed uit als je een kleiner budget hebt.

Bosch WTG86400NL

4Bosch WTG86400NL

Laat je vrije momenten niet beheersen door het wegwerken van de was, neem de Bosch WTG86400NL in huis. Een van de beste drogers!

Hoe werkt een condensdroger

In een condensdroger zijn er twee verschillende “kringlopen”. De binnenste lucht “kringloop” is afgesloten van de omgevingsruimte. Lucht binnen de trommel wordt verhit en door de ronddraaiende kleding geblazen. Ten slotte passeert de vochtige lucht een warmtewisselaar om het water te laten condenseren. Dezelfde droge lucht wordt vervolgens opnieuw opgewarmd, om weer door de trommel en kleding geblazen te kunnen worden. Zo herhaalt deze cyclus zich voortdurend (ook al is dit meer een continue proces.)

De buiten “kringloop” van een condensdroger kan bestaan uit lucht of water. Sommige modellen condensdrogers worden luchtgekoeld en gebruiken de lucht uit de omgeving als warmte afvoer, door het weg te blazen over de warmtewisselaar. Dit soort type drogers heeft de neiging om lucht binnen een waskamer erg te verhitten. Houd er rekening mee dat alleen de hitte wordt afgevloeid, maar dat al het vocht in het apparaat blijft. Het gecondenseerde water kan naar een afvoerleiding worden gepompt (bijv. een afvoerleiding die wordt gedeeld met de wasmachine) of opgeslagen worden in een container binnen de droger zelf zodat het op een later moment kan worden leeggemaakt (niet alle modellen bieden beide opties aan). Alle standalone Euro condensdrogers zijn van dit type.

condensdroger

Het verbruik van een condensdroger

In een wasdroogcombinatie (een machines die zowel de kleding kan wassen en drogen) wordt het ventilatieloze condensorsysteem ook veelvuldig gebruikt. Echter worden in deze gevallen de condensors water gekoeld. Gedurende een droge cyclus worden velen liters koud water gebruikt om het verdampte vocht van de kleding te condenseren, dat vervolgens ook wordt weggepompt via de afvoerleiding. De meeste wasdroogcombinaties die momenteel verkrijgbaar zijn maken gebruik van deze methode. In tegenstelling tot het luchtgekoelde ontwerp, zullen deze modellen de temperatuur van de lucht in de wasruimte niet sterk verhogen. Hier staat echter wel tegenover dat ze meer water gebruiken tijdens het drogen. Dit kan een aandachtspunt zijn voor elk persoon die te maken heeft met een beperkte water toevoer.

Condensdrogers hebben echter een groot voordeel, ze voeren geen lucht af naar buiten. En op hete dagen kan een condensdroger verrassend genoeg even goed of zelfs beter zijn dan een geventileerde droger wat betreft het energieverbruik. Het verhit dan wel de binnenlucht, maar aan de andere kant voert het geen 5.7 kubieke meter HVAC-gekoelde binnenlucht per draaiminuut naar buiten! Als alle andere omstandigheden gelijk blijven (d.w.z. exclusief huishoudelijke verwarming/koelproblemen), dan zijn condensdrogers ongeveer 15% minder efficiënt dan hun geventileerde alternatieven. Het doel van een condensdroger is niet het verbeteren van de efficiëntie, maar om ervoor te zorgen dat een ventilatiekanaal niet meer noodzakelijk is. Dit maakt een eenvoudige installatie mogelijk in vrijwel elke ruimte (bijv. appartementen).

Was-droger.nl is
Officieel partner en adviseur van

partner coolblue
partner wehkamp

Installatie van een condensdroger

Bij de meest nieuwe standalone condensdrogers is het noodzakelijk om periodiek (ongeveer maandelijks) de condensoreenheid te reinigen. Je haalt de condensbak eruit en reinigt het opgehoopte lint. De condensdroger vereist wat meer “werk” dan geventileerde drogers, hoewel dit wellicht minder moeite is dan de jaarlijkse schoonmaakbeurt van het luchtkanaal bij geventileerde drogers (dit is van groot belang voor prestatie- en brandveiligheidsredenen!).

Als de afstand naar buiten erg kort is, zoals een buitenmuur heeft met een goed luchtkanaal, dan is het waarschijnlijk zinvoller om voor een conventionele geventileerde droger te kiezen. Maar wanneer er een zeer lange luchtkanaal nodig is, dan is een condensdroger een goede optie. Omdat de kans anders groot is dat dit zal leiden tot te lange droogtijden en verlies van efficiëntie. Ook zal de schoonmaak dan veel moeilijker zijn. Een condensdroger is dan makkelijker en zuiniger in gebruik.

Deze vergelijkingen zijn natuurlijk gebaseerd op elektrische drogers. Indien je over een gedegen luchtkanaal beschikt, zullen gasdrogers vrijwel altijd goedkoper zijn in gebruik dan elektrische droger. Dit vanwege het gegeven dat gas over het algemeen goedkoper is dan stroom voor de consument.
Ten slotte moet erop gewezen worden dat vrijwel alle condensdrogers simpele warmtewisselaars gebruiken zoals hierboven beschreven, en geen ontvochtiger-achtige op een compressor gebaseerde warmtepompen. Daarom zijn ze niet erg complex en zijn ze even betrouwbaar als geventileerde drogers (maar niet efficiënter). Wat ook een overweging waard is, is dat de prijs is wel hoger is.

Bespaar met condensdrogers

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een aantal tips op een rij om uw wasdroger zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Kies voor een wasdroger met een zo gunstig mogelijk energie label, dit is AAA. Deze machines gebruiken zo min mogelijke energie.

Een condensdroger met een Economy-toets heeft een energiebesparend programma.

Centrifugeer bij het wassen op een zo hoog mogelijk aantal touren, de was komt er dan al droger uit, waardoor er minder tijd in de droger nodig is. Let wel op de soort was, sommige kleding is niet geschikt voor een hoog centrifugetoerental.

Plaats een condensdroger of luchtdroger in een warme ruimte, dit zorgt ervoor dat de lucht minder opgewarmd hoeft t worden door het apparaat zelf.

Benut de wasdroger zo optimaal mogelijk en zorg altijd voor een volle trommel. De vulcapaciteit en trommelinhoud is hierbij belangrijk. Vaak is dit 6 – 7 kilo.

Wanneer je vaak niet aan de 6 – 7 kilo was komt, is een wasdroger met een functie ‘halve belading’ geschikt, deze past zich aan aan een halve gevulde trommel en gebruikt zo geen onnodige energie.

Beste condensdroger

Een condensdroger vangt het vocht op verschillende manieren op. Dit kan in een speciale bak, die u kunt legen wanneer deze vol is, maar ook via een afvoerslang. Het voordeel van een condensdroger met aan opvangbak voor het vocht is dat hier geen afvoer op aangesloten hoeft te worden. Deze kan dus in elke willekeurige ruimte geplaatst worden.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een condensdroger ligt gemiddeld hoger dan het energieverbruik van andere drogers. Dit wordt uiteraard wel gecompenseerd door de aanschafprijs, die dan weer lager ligt. Over het algemeen zijn er zeer weinig geen modellen met een A label of zuiniger te vinden.

Condensdroger kopen

Een condensdroger geeft warmte af aan de ruimte waar deze geplaatst wordt. Dit is geen enkel probleem indien de ruimte dit kan hebben, zoals een ruime ruimte of een badkamer. Indien de condensdroger geplaatst wordt in een zeer kleine ruimte die niet goed doorlucht, kan de ruimte warmer aanvoelen na gebruik.