Beste condensdroger 2024

Een condensdroger is een type wasdroger die jouw wasgoed erg snel droogt. Dit komt door de hoge temperatuur die de droger gebruikt om de kleding te drogen. Hierdoor verbruikt hij wel wat meer energie.

Een nieuwe condensdroger kopen? We hebben een overzicht met de beste condensdroger van 2024 voor je gemaakt:

Wasdrogercondensdroger

Nieuwe condensdroger kopen

Een condensdroger lijkt op een conventionele droogtrommel, maar verschilt in techniek. Een condensdroger heeft namelijk geen externe ventilatie nodig. Je hoeft dus geen afvoerbuis- of slang uit het raam te hangen, wel zo handig. Hierdoor kun je de droger op meer plekken kwijt, denk bijvoorbeeld aan een washok zonder raam of een kast. Een condensdroger gebruikt een simpele maar slimme techniek om de warmte af te voeren: dit wordt door de kleding geblazen waardoor de kleding verhit wordt en overig water in de kleding condenseert. Het condens wordt opgevangen in een reservoir wat geleegd kan worden. Heb je hier geen zin in? Dan kun je ook een waterafvoerslang op de condensdroger aansluiten, waardoor je geen rekening hoeft te houden met het legen van het reservoir. 

Nog handiger dus! De techniek is verschilt niet per condensdroger, maar zoek je op internet naar een condensdroger dan wordt je overspoeld met verschillende modellen van verschillende merken met allemaal hun eigen handige functies. Hoe weet je nu welke condensdroger de beste condensdroger is? En welke voor jou geschikt is? Want waar let je op bij de keuze voor een condensdroger? We zetten alle condensdrogers voor je op een rij en leggen uit waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, voor de juiste prijs.

Best geteste condensdroger van 2024

De beste condensdroger voldoet aan een aantal voorwaarden: een goede bouwkwaliteit, een duurzaam model, een gunstig energielabel, gebruiksvriendelijk en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Vooral die laatste is erg van belang. We hebben voor jou onderzocht welke condensdrogers het best presteren en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben en zetten deze op een rij. Dit is uiteraard dynamisch, want we herzien deze lijst dagelijks. Zo ben je altijd op de hoogte van de beste modellen!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Het energieverbruik van een condensdroger

Een condensdroger heeft een andere techniek dan een ventilatie (conventionele) droger. Hierdoor is het niet nodig om de droger op een plek in het huis te plaatsen waar een buis of slang uit het raam kan hangen. Wel zo handig, helemaal in een appartement of een huis met een washok zonder raam. Daar staat wel tegenover dat er meer water wordt verbruikt tijdens het droogproces. Dit komt omdat tijdens de droge cyclus koud water wordt gebruikt, meer dan bij een conventionele droger. Een voordeel hieraan is dat de temperatuur in de wasruimte niet zo sterk verhoogd wordt, en de wasdroger dus ook in kleinere ruimtes kan staan. Op hete dagen kan een condensdroger verrassend genoeg even goed of zelfs zuiniger zijn dan een geventileerde droger wat betreft het energieverbruik. Het verhit dan wel de binnenlucht, maar voert niet onnodig veel warme lucht af naar buiten. Gemiddeld genomen kan men stellen dat een condensdroger, bij normale omstandigheden, ongeveer 15% minder efficiënt is dan de geventileerde wasdrogers.

Het energielabel van een condensdroger varieert van B tot A+. Een wasdroger is milieuvriendelijk met een energielabel A++ of hoger. Een condensdroger valt niet binnen deze voorwaarden. Een warmtepompdroger wel, deze hebben veel zuinigere modellen. Staat dit bij jou hoog in het vaandel? Dan raden we je aan een warmtepompdroger aan te schaffen. Ben je toch op zoek naar een condensdroger dan heb je nog steeds keuze uit verschillende energielabels. Hoe lager het energielabel, hoe meer kosten er jaarlijks naar de energierekening gaan. De aanschafprijs mag dan wat goedkoper zijn, maar dit verschil betaal je vervolgens aan je energieleverancier. Een gunstiger energielabel is dus zeker de moeite waard. Zo is een energielabel A+ tot wel €30 goedkoper tijdens het gebruik van de condensdroger dan een condensdroger met een energielabel B. Dit is gebaseerd op 160 wasbeurten per jaar, een vulgewicht van 8 kilogram en een levensduur van 12 jaar. Je kunt zelf berekenen hoeveel je kwijt bent aan jaarlijkse kosten. Het gemiddelde verbruik van een condensdroger staat op het energielabel gegeven, dit is gebaseerd op 160 droogbeurten per jaar.

Een wasdroger gebruikt ongeveer 15% (dit is ongeveer 530 kWh) van het totale energieverbruik van een huishouden. Hoeveel energie één droogbeurt kost, hangt af van het wasprogramma en de soort wasdroger. De energiekosten zijn te berekenen: per kWh betaal je €0,23. Je vermenigvuldigd het energieverbruik in kWh (aangegeven op het energielabel) met 0,23. Mocht je dit exacter willen berekenen, dan deel je het kWh door 160 (het aantal droogbeurten waar de label vanuit gaat) en vermenigvuldig je dit met het aantal droogbeurten per jaar. Mocht je meer informatie willen over het waterverbruik, dan kun je bij de Energiewijzer voor wasdroger (op te vragen bij je energiebedrijf) kijken wat het energie- en waterverbruik is van de verschillende apparaten.

Hoe werkt een condensdroger

In een condensdroger zijn er twee verschillende “kringlopen”. De binnenste “kringloop” is afgesloten van de omgevingsruimte. Lucht binnen de trommel wordt verhit en door de ronddraaiende kleding geblazen waardoor de kleding droogt. Door de natte kleding zal de lucht vochtig worden. De vochtige lucht passeert een warmtewisselaar om het water te laten condenseren. De ‘droge’ lucht wordt vervolgens opnieuw opgewarmd om weer door de trommel en kleding geblazen te worden. Deze cyclus herhaalt zich continue.

De buitenste “kringloop” van een condensdroger kan bestaan uit lucht of water. Sommige modellen condensdrogers worden luchtgekoeld en gebruiken de lucht uit de omgeving als warmte afvoer, door het weg te blazen over de warmtewisselaar. Dit type wasdrogers verhit de de kamer waar de wasdroger zich bevindt. Deze hete lucht bevat echter geen water, want het vocht blijft in het apparaat. Gedurende het droogproces vult het reservoir zich dus met water uit de warme lucht. Echter kan dit ook afgevoerd worden met een waterafvoerslang, deze kan bijvoorbeeld gedeeld worden met de wasmachine. Let op: mocht je een voorkeur hebben voor één van beide opties, kijk dan goed welke optie er op de condensdroger zit. Niet alle typen bieden beide opties aan.

Condensdroger energiebesparing

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Daarom zetten we een aantal tips op een rij:

Energielabel

Kies voor een wasdroger met een zo gunstig mogelijk energie label, dit is A+++. Deze machines gebruiken zo min mogelijke energie. Het verschil met een A label lijkt minimaal, maar dit kan enkele tientjes per jaar schelen. Een A+++ wasdroger bespaard ongeveer €350-400 in 5 jaar ten opzicht van een energielabel B (en wel €999 gedurende de levensduur van de wasdroger). Een A+ wasdroger bespaard ongeveer €250-300 ten opzichte van een energielabel B in 5 jaar. Zo zie je dat een hogere aanschafprijs voor een zuiniger energielabel wel degelijk wat kan opleveren, en zichzelf ook kan terugverdienen.

Economy setting

Een condensdroger met een Economy-toets heeft een energiebesparend programma. Een eco programma doet er langer over, simpelweg omdat het gebruik maakt van minder water en warmte. Daarom is er meer tijd nodig om de kleding voldoende droog te krijgen. Dit lijkt tegenstrijdig, omdat de machine langer aan staat, maar het levert wel degelijk een lagere energierekening op. Door standaard het eco programma te gebruiken bespaar je enkele tientjes per jaar.

Centrifugeren

Kies voor een wasdroger met een zo gunstig mogelijk energie label, dit is A+++. Deze machines gebruiken zo min mogelijke energie. Het verschil met een A label lijkt minimaal, maar dit kan enkele tientjes per jaar schelen. Een A+++ wasdroger bespaard ongeveer €350-400 in 5 jaar ten opzicht van een energielabel B (en wel €999 gedurende de levensduur van de wasdroger). Een A+ wasdroger bespaard ongeveer €250-300 ten opzichte van een energielabel B in 5 jaar. Zo zie je dat een hogere aanschafprijs voor een zuiniger energielabel wel degelijk wat kan opleveren, en zichzelf ook kan terugverdienen.

Ruimte

Plaats een condensdroger of luchtdroger in een warme ruimte, dit zorgt ervoor dat de lucht minder opgewarmd hoeft te worden door het apparaat zelf. Het beste is om het apparaat in een ruimte te zetten van ongeveer 20°C. Je kunt deze bijvoorbeeld in een badkamer plaatsen of een kleiner washok. Een condensdroger kan ook in een kast geplaatst worden. Let wel op dat de ruimte op gaat warmen, er moet dus een manier zijn om warme lucht te verliezen.

Vulgewicht

Benut de wasdroger zo optimaal mogelijk. Dit doe je door altijd te zorgen voor een volle droogtrommel. Probeer daarbij wel 10% van de trommel vrij te houden, zodat de kleding voldoende ruimte heeft om rond te draaien. Teveel was in één programma willen drogen leidt tot een langer en minder efficiënt programma. Het is dus een kwestie van de optimale balans. De vulcapaciteit en trommelinhoud is hierbij belangrijk. Vaak is de vulcapaciteit 6 – 7 kilo. Mocht je een voorkeur hebben voor een grote vulcapaciteit omdat je een groot gezin hebt, dan is het handig om een machine te kopen met een vulcapaciteit van 8 kilo of hoger. Wanneer je weet dat je genoeg was hebt om de trommel te vullen, is dit zeker de moeite waard en op den duur ook energiebesparend.

Maximaal vulgewicht

Wanneer je vaak niet aan de 6 – 7 kilo was komt, is een wasdroger met een functie ‘halve belading’ geschikt, deze past zich aan aan een halve gevulde trommel en gebruikt zo geen onnodige energie. Mocht je wel een groot gezin hebben en veel was in één keer willen drogen, dan is een wasdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo of meer nuttig. Zo hoef je minder vaak de droger aan te zetten. Mocht je toch een keer minder was willen droger, gebruik je alsnog de knop ‘halve belading’.

Waar let je op

Bij de aanschaf van een nieuwe condensdroger komt het een en ander kijken. Het model, het merk, de prijs, maar ook de specificaties. Door de enorme lijst aan eigenschappen zie je soms door de bomen het bos niet meer. We hebben een lijst van de meest belangrijke specificaties op een rij gezet. Zo beslis je zelf welke voor jou van belang zijn en waar je wel en geen rekening mee houdt.

Energielabel

Het energielabel bepaald de ecologische voetafdruk van een model, maar ook de jaarlijkse kosten tijdens het gebruik. Door hierop te besparen geef je jezelf de jaren erna een hogere energierekening. Deze kosten lopen erg uiteen. Een model met een energielabel A+++ scheelt zo’n €999 in gebruik vergeleken met een model met een energielabel B. Het is daarom handig om hier rekening mee te houden bij de aanschaf. Een condensdroger is niet het meest energiezuinige model binnen de wasdrogers en varieert van energiebal B tot A+. Wil je voor een energiezuiniger model gaan, kies dan voor een warmtepompdroger.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een condensdroger varieert van 6 tot 9 kilogram, met de meeste modellen met een vulgewicht van 7 tot 8 kilogram. 6 of 7 kilogram is geschikt voor een tweepersoons huishouden. 8 kilogram is geschikt voor een huishouden met 3 tot 4 personen. Heb je ene huishouden met 5 of meer personen, dan raden we een vulgewicht van 9 kilogram aan. Het is handig hier rekening mee te houden omdat je dan halfvolle trommels of juist teveel droogbeurten voorkomt.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een condensdroger bepaald de duurzaamheid. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur. Investeren in een goede bouwkwaliteit resulteert dus letterlijk in langer plezier van je aangeschafte wasdroger. De bouwkwaliteit wordt opgedeeld in drie groepen: topklasse, middenklasse en basisklasse. We raden een topklasse aan, simpelweg om bovenstaande redenen. De slijtage van deze apparaten is minder en de duurzaamheid dus beter. Dat de slijtage minder is komt door de constructie en de materialen welke gebruikt zijn. Er wordt dan ook gelet op een aantal onderdelen. Zo let men op het materaal van de trommel en deurscharnieren (wel of geen RSV), een koolborstelloze motor, het materiaal van de behuizing (emaille of metaal), een lage vochtuitstoot, een zelfreinigende condensor, een anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren.

Droogprogramma's

Welke droogprogramma’s een condensdroger heeft hangt van het model af. De standaard droogprogramma’s zoals kastdroog en strijkdroog zijn beschikbaar op elk model. Toch verschilt het per model of er een uitgebreide selectie is. ZO zijn er ook modellen met programma’s geschikt voor bepaalde kleding of en bepaalde stof. Mocht je dit veel hebben, dan kan dit voor jou een uitkomst zijn.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak hangt af van de specificaties. Denk hierbij aan een startuitstel knop, een kledingbeschermende trommel, een vochtigheidssensor, een kinderbeveiliging, een antikreukfase, bediening via een app, een stoomfunctie, een anti-vibratiefunctie, het automatisch uitschakelen, trommelverlichting en een zelfreinigende condensor. Welke specificaties voor jou handig of noodzakelijk zijn hangt van je eigen voorkeur af.

Condensdroger assortiment