Wat mag er wel en niet in de wasdroger

Een wasdroger is bedoelt om kleding te drogen, maar niet elk kledingstuk mag in de droger. Om te weten te komen welke kledingstukken wel/niet in de droger kunnen, moet je naar het waslabel in de kleding kijken. Op dit waslabel vind je een icoontje van een wasdroger. Staat hier een kruis doorheen? Dan mag het kledingstuk niet in de wasdroger. Als er geen kruis doorheen staat mag het wel in de droger. 

Wel niet in wasdroger

Waslabel van kleding

Het waslabel bevat pictogrammen om aan te geven of het desbetreffende kledingstuk in de wasmachine en droger mag, en zo ja, op welke temperatuur. Als een kledingstuk niet in de droger mag staat er ook aangegeven of je op moet passen met het product aan de lucht drogen, omdat sommige materialen beter niet nat opgehangen of neergelegd kunnen worden wegens kans op vervorming.
Het waslabel is tenslotte slechts een richtlijn, je hoeft je er niet aan te houden, maar dit is een aanbeveling vanuit de fabrikant om de kwaliteit van de kleding zo goed mogelijk te waarborgen.

Wat mag wel in de wasdroger

Als je wilt weten welke soorten was in de droger kunnen, is het belangrijk om eerst het wasetiket te bekijken. Echter, over het algemeen kunnen de volgende stoffen gedroogd worden in een droger:

  1. Synthetische stoffen: Denk hierbij aan kleding die je draagt bij het sporten, of shirts van kunstmatige materialen zoals polyester. Deze kunnen vaak ook wel tegen een stootje, maar het is goed om het wasetiket te controleren.
  2. Katoenen items: Dit gaat meestal om dingen als bedlinnen, handdoeken en kleren die voornamelijk uit katoen bestaan. Katoen is vrij robuust en kan meestal goed tegen de hitte van een droger.
  3. Spijkerstof/ jeans: Je kunt ook je jeans en andere spijkerkleding in de droger stoppen. Zorg er wel voor dat je de droger op een lagere temperatuur instelt, om krimp en slijtage te voorkomen.

Wat mag niet in de wasdroger

Als je twijfelt over wat er wel of niet in de droger mag, zoek dan naar het icoon van een droogtrommel met een kruis erdoor om te weten wat absoluut niet in de droger mag. Als er geen etiket is, zijn hier enkele dingen die je beter aan de lucht kunt laten drogen:

  1. Zwemkleding: Zwembroeken, badpakken en bikini’s zijn vaak gemaakt van materialen die niet goed tegen hitte kunnen. Het is beter om deze lucht te drogen.
  2. Delicate stoffen: Hier vallen stoffen als wol en zijde onder. Deze materialen kunnen krimpen of beschadigen in de droger.
  3. Panty’s: Panty’s zijn erg kwetsbaar en kunnen snel scheuren als ze in de droger gaan.
  4. Versierde kleding: Items met pailletten, kraaltjes of studs kunnen beschadigd raken of zelfs andere kledingstukken beschadigen.
  5. Lingerie: Beha’s zijn vaak gemaakt van delicate materialen en hebben beugels die kunnen vervormen in de droger.
  6. Rubberen items: Denk aan matten of schoenen met een rubberen zool. De hitte kan het rubber laten smelten of vervormen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Tips voor het drogen van je kleding

  1. Verdeel je wasgoed in twee delen: het ene deel bevat ondergoed, handdoeken en sokken. Bij deze lading is het minder erg als de temperatuur per ongelijk iets te hoog staat. Het andere deel bevat kleding, hier wil je extra voorzichtig mee zijn.
  2. Kreukgevoelige stoffen kunnen juist minder gekreukt uit een droger komen vanwege de warme lucht. Dit scheelt flink wat strijkwerk. Let hierbij wel even op het waslabel en de stof.
  3. Synthetische stoffen kunnen slijten of krimpen, voorkom daarom dat je deze stof in de droger doet.
  4. Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat. Voorkom dit door wol nooit in de droger te doen. Wol droogt van zichzelf ook vrij snel, dus een trui of vest van wol kan goed uitgehangen worden.
  5. Spijkerstof kan in de droger, maar heeft op hoge temperatuur wel de kans om te krimpen. Waar spijkerstof erg stug uit de wasmachine kan komen, komt het juist weer soepel uit de droger. Voor het draagcomfort is de droger dus ideaal.
  6. Felgekleurde en donkere badkleding kan doffer worden door de warme temperatuur in de droger. Daarbij kan badkleding ook minder elastisch worden, pas dus op dat je badkleding niet te vaak in de droger doet.
  7. Beha’s wil je liever niet in de droger doen, de elasticiteit kan verminderen waardoor de vorm niet meer optimaal is en de beha kan uitrekken. Het is het meest ideaal om de beha te drogen aan de lucht, het liefst plat.
  8. Panty’s in de droger is geen goed idee, door de hitte en de snelheid van de trommel zal een panty verstrengeld raken. Dunne panty’s kunnen daarbij ook beschadigd raken.
  9. Rubberen matten kunnen beter niet in de droger, deze brokkelen namelijk af door de hitte. Ditzelfde geld voor hardloopschoenen, deze kunnen wel in de wasmachine maar liever niet in de droger wegens de rubberen zool. De hitte kan het rubber aantasten en laten krimpen. Daarnaast kan de lijm oplossen en kunnen de schoenen aan de voorkant en zijkant gaan loslaten. Je kunt je hardloopschoenen het beste aan de lucht laten drogen, desnoods met kranten erin om het overtollige water te absorberen.