Wat is een wasdroger

Wasdroger, droogtrommel, droogautomaat, droger, droogkast… Veel verschillende namen voor één apparaat! Een wasdroger is een apparaat die nat wasgoed, wat uit de wasmachine komt, droogt. Het voordeel hier van is dat je kleding niet meer hoeft op te hangen en dat het wasgoed ook een stuk sneller droog is. 

Wasdroger vraag

Wat is een droger

Een droger is huishoudelijk apparaat gemaakt om jouw natte wasgoed droog te maken nadat het uit de wasmachine komt. De meeste drogers doen door je kleding te verwarmen en tegelijkertijd te centrifugeren.

Een gewone wasdroger, oftewel een gewone condensdroger of afvoerdroger, gebruikt hiervoor een elektrische verwarmingselement waarmee hij een hoge temperatuur bereikt. Moderne warmtepompdrogers gebruiken daarentegen een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. Hierdoor kan de warmtepompdroger op een lagere temperatuur drogen, waardoor je energie bespaart en je wasgoed langer mee gaat. Later leggen we je meer uit over de verschillende soorten drogers!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Voordelen en nadelen van een wasdroger

Niet alle Nederlandse huishoudens beschikken over een wasdroger. Velen kiezen ervoor om hun wasgoed te drogen door het op te hangen aan een droogrek of waslijn. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Wil je een wasdroger kopen, maar weet je nog niet zeker of het de juiste keuze is? Hieronder lees je alle redenen om wel of geen wasdroger aan te schaffen.

Voordelen

 1. Je wasgoed is een stuk sneller droog als je een wasdroger gebruikt. Als je je natte was ophangt, kan het soms dagen duren voordat je het weer kunt gebruiken.
 2. Je bespaart tijd omdat je je wasgoed niet op hoef te hangen. Je stopt het in de droger, en je vouwt het op wanneer het droog is.
 3. Bespaar ruimte. Wasrekken en waslijnen kunnen behoorlijk in de weg staan. Een droger neemt ook plek in beslag, maar vaak kan je hem kwijt bovenop je wasmachine.
 4. Je was komt heerlijk zacht uit de wasdroger. En als je het op tijd uit de trommel haalt, kan je kleding kreukvrij zijn.
 5. Minder kans op verkleuringen. De zon kan goed helpen bij het drogen van je kleding, maar het zonlicht maakt je kleding ook sneller dof.

Nadelen

 1. Wasdrogers zijn duur in aanschaf. Je betaalt er al gauw tussen de 300 en 2000 euro voor.
 2. Je wasgoed slijt sneller in een wasdroger. Je handdoeken, beddengoed en kleding gaan hierdoor minder lang mee.
 3. Drogers verhogen je energieverbruik. Terwijl het gratis is om je wasgoed op te hangen.
 4. Je wasgoed wordt schoner en witter door zonlicht. De uv-straling doodt bacteriën en werkt als een natuurlijk bleekmiddel dat vlekken afbreekt.

Wat moet je weten over wasdrogers

Bij het kopen van een nieuwe wasdroger, komt een hoop kijken. Wasdrogers hebben een heleboel verschillende kenmerken en specificaties die uitmaken of een bepaalde droger wel of niet past bij jouw huishouden. De gemiddelde wasdroger heeft een levensduur van 12 jaar. Daarom wil je geen miskoop is huis halen! Lees daarom de onderstaande informatie goed door, dan weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe droger.

Het type droger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers; de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Warmtepompdrogers zijn tegenwoordig het meest populair omdat ze erg energiezuinig drogen. Het nadeel van warmtepompdrogers is echter wel dat ze duurder in aanschaf zijn, daarom is het goed om te onthouden dat ze – omdat ze zo zuinig wassen – in gebruik juist een stuk goedkoper zijn. De condensdroger heeft een hoger energieverbruik en de afvoerdroger is het minst zuinig.

Energieverbruik

Als je graag zuinig droogt, kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A++ of A+++. Hiermee verbruik je minder stroom, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Een wasdroger die energiezuinig droogt houdt je energierekening laag. Ook voor energiezuinige wasdrogers geldt dat ze duurder in aanschaf zijn, maar dat ze je in gebruik juist geld kunnen besparen.

Condensafvoer

Er zijn verschillende manieren waarop wasdrogers condenswater afvoeren. Bij condensdrogers en warmtepompdrogers heb je vaak de keuze of je het vocht af wilt voeren via een flexibele slang naar de waterafvoer, of de condens opgevangen wordt in het ingebouwde reservoir. In dat geval moet je wel na iedere droogbeurt het reservoir legen. Bij luchtafvoerdrogers wordt de vochtige lucht middels een afvoerslang afgevoerd naar buiten door een raam of een gat in de muur.

Hoeveelheid vulgewicht

Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel past. Het is belangrijk om voor een droogtrommel te kiezen van een grootte die aansluit bij jouw huishouden. Je kunt het beste kiezen voor een droger met hetzelfde vulgewicht als je wasmachine of meer. Zo past altijd al je natte wasgoed in je droger. 

Koop je een nieuwe wasmachine én droger? Kijk dan naar de volgende aanbevelingen:

 1. 1 of 2 personen hebben 6 kg of 7 kg vulgewicht nodig
 2. 3 of 4 personen 8 kg
 3. 5 personen of meer 9 kg of meer.