Afvoerdroger

Een afvoerdroger, ook wel een luchtafvoerdroger genoemd, is een droger die de vochtige en warme lucht met een luchtafvoerslang naar buiten afvoert.  Deze type drogers zijn totaal niet energiezuinig en worden daarom niet meer geproduceerd.

Type droger

Wat is een afvoerdroger

Een afvoerdroger, ook wel bekend als een luchtafvoerdroger, is een wasdroger waarbij de condens rechtstreeks naar buiten wordt gebracht met een afvoerslang. Je hoeft je niet meer druk te maken om het legen van het waterreservoir. De merken die afvoerdrogers verkopen zijn AEG, Bosch, Miele, Beko, Indesit, OK, Siemens en Zanussi. Afvoerdrogers zijn er in veel soorten en maken, de variatie zit hem in de specificaties van de modellen, maar ook in het design. Welke luchtafvoerdroger geschikt is voor jou is afhankelijk van jou voorkeuren. We zetten de verschillende voor- en nadelen en specificaties voor je op een rij.
Een afvoerdroger is een wasdroger zonder afvoer. Dit is mogelijk omdat de afvoerdroger een externe afvoer heeft voor de condens, namelijk naar buiten. Hiervoor moet er een dikke flexibele slang via het raam naar buiten gebracht worden. Zo voorkom je dat je het reservoir telkens moet legen. Verder is de techniek van de droger niet anders dan in andere drogers. Of een afvoerdroger een geschikte droger is voor jou, hangt af van je budget en je voorkeuren. Het wordt afgeraden om nog een afvoerdroger te kopen. Ze zijn niet energiezuinig en slecht voor het milieu.

De beste wasdrogers van 2024

Omdat afvoerdrogers erg slecht voor het milieu zijn en veel energie verbruiken hebben we onderzocht welke wasdrogers een goed alternatief zijn voor een afvoerdroger. Onderstaande drogers zijn als beste uit de test gekomen in 2024 en raden wij aan om als alternatief van een afvoerdroger te kopen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Specificaties van afvoerdrogers

Energieklasse

Afvoerdrogers hebben een energielabel C of B en zijn hiermee niet energiezuinig. Mocht je een bewuste keuze willen maken voor het milieu, is het aan te raden om een andere wasdroger te kiezen: bijvoorbeeld een condensdroger of een warmtepompdroger.

Programma's

Enkele afvoerdrogers bevatten extra programma’s zoals een extra kort programma of een speciaal wol- of handwasprogramma.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilogram wasgoed er in de wasdroger kan. Bestaat je huishouden uit twee personen, dan is een vulgewicht van 7 kg voldoende. Bestaat je gezin uit 3-5 personen, is een vulgewicht van 8 kg aan te raden. Bij meer mensen is het verstandig om een vulgewicht van 9 kg te kiezen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden om te voorkomen dat je onnodig vaak de afvoer droger aan zet wegens onvoldoende ruimte in de trommel, of juist een halfvolle afvoer droger aan moet zetten.

Geluidsniveau

We hebben onderzocht welke wasdrogers een goed alternatief zijn voor een afvoerdroger. Onderstaande drogers zijn als beste uit de test gekomen in 2024 en raden wij aan om als alternatief van een afvoerdroger te kopen.

Overige specificaties

We hebben onderzocht welke wasdrogers een goed alternatief zijn voor een afvoerdroger. Onderstaande drogers zijn als beste uit de test gekomen in 2024 en raden wij aan om als alternatief van een afvoerdroger te kopen.

Voor- en nadelen van een afvoerdroger

Voordelen

  1. Geen reservoir: Heb je geen zin om elke keer het reservoir te legen, dan is een afvoerdroger een goede optie. Deze voert de warme en vochtige lucht af naar buiten door middel van een flexibele slang. Je legt de slang naar buiten en daarmee is de afvoer geregeld.
  2. Goedkoop: Daarnaast is een afvoerdroger relatief goedkoop in aanschaf en hoef je hiervoor niet diep in de buidel te tasten. Je hebt al een afvoerdroger vanaf €230.
  3. Snel: Ook is de was snel droog, door het gebruik van een hoge temperatuur is het wasgoed snel droog en duurt een programma gemiddeld 80 minuten.

Nadelen

  1. Raam in de buurt: Ten eerste is het wel noodzakelijk dat de condens ergens heen kan, de wasdroger moet dus in de buurt kunnen staan van een raam.
  2. Niet milieuvriendelijk: Daarnaast is een afvoerdroger is slecht voor het milieu wegens de hoge temperatuur, en omdat we hier graag bewust mee bezig zijn, raden we daarom aan om ook naar andere wasdrogers te kijken.
  3. Duur in gebruik: Daarnaast is een afvoerdroger ook niet gunstig voor de portemonnee wegens de hoge energiekosten. Met een energielabel C gebruikt een afvoerdroger bijna 3 keer zoveel energie als een wasdroger met een energielabel A+++. De kosten van een afvoerdroger zijn jaarlijks ongeveer €115 aan energie, terwijl dit bij een wasdroger met energielabel A+++ ongeveer €40 bedraagt.

Tip: Mocht je voor een voordelige invloed op milieu en portemonnee willen kiezen, is een afvoerdroger dus geen geschikte optie. Een condensdroger of warmtepompdroger daarentegen wel. De afvoermethode van deze wasdroger werkt echter anders, hier komt de condens wel in een reservoir terecht welke regelmatig geleegd moet worden. Heb je hier geen zin in, dan kun je een condensafvoerslang aansluiten op de waterafvoer en is dit probleem opgelost.

Veelgestelde vragen over afvoerdrogers

Wat is beter: een condensdroger of een afvoerdroger?

Dit is een lastige vraag omdat “beter” afhangt van jouw specifieke behoeften. Condensdrogers zijn over het algemeen energiezuiniger dan afvoerdrogers, maar ze kunnen ook duurder zijn in aanschaf. Afvoerdrogers zijn meestal goedkoper en drogen vaak sneller, maar ze verbruiken meer energie. Dus als je op zoek bent naar een energiezuinige optie, is een condensdroger wellicht de beste keuze. Maar als je een beperkt budget hebt en snel droge kleding wilt, kan een afvoerdroger een goede optie zijn.

Welke is zuiniger: een condensdroger of een afvoerdroger?

Als we puur naar energieverbruik kijken, zijn condensdrogers meestal zuiniger dan afvoerdrogers. Dit komt omdat condensdrogers de warmte binnen het apparaat houden en hergebruiken om het wasgoed te drogen. Afvoerdrogers voeren de warme lucht naar buiten af, waardoor ze meer energie verbruiken om de nieuwe lucht te verwarmen.

Wat is de betere keuze: een wasdroger, een condensdroger of een warmtepompdroger?

Warmtepompdrogers zijn het zuinigst van allemaal en zijn dus de beste keuze als je energieverbruik wilt minimaliseren. Ze gebruiken een warmtepompsysteem om warmte te recyclen, waardoor ze veel minder energie nodig hebben dan andere soorten drogers. Condensdrogers zijn een goede middenweg, terwijl afvoerdrogers het snelst zijn maar het meeste energie verbruiken.

Afvoerdroger assortiment