Wat is de levensduur van een wasdroger?

Hoeveel jaar een wasdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken, zo hangt het van de soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur.

Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten en kapot gaan. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat een wasdroger die dagelijks of meerdere malen per dag gebruikt wordt sneller schade zal ondergaan dan een wasdroger die maar twee keer per week een was droogt. De levensduur wordt dan korter door snellere slijtage.

Onderhoud wasdroger verlenging levensduur

En dan is er nog het onderhoud, iets waar je als eigenaar van een wasdroger veel invloed op hebt. Mensen vergeten nog wel eens dat dit nodig is, maar ook dit is erg bepalend voor de levensduur van je wasdroger. Je mag er wel vanuit gaan dat wasdroger die je hedendaags nieuw koopt een levensduur van 10 jaar of langer hebben. Dit geldt voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en voldoende onderhoud aan de machine. Hierbij een aantal tips die ervoor zorgen dat jou wasdroger langer mee gaat:

 

  1. Verbeter de luchtstroom van een droger door het ventilatiekanaal indien deze niet optimaal is. Zorg bij het kopen van een wasdroger dat je erop let dat de luchtstroom een korte en rechte weg neemt, want hoe langer en hoe meer bochten, hoe minder goed het werkt. De nieuwe wasdrogers hebben vrijwel altijd een goede luchtstroom.
  2. Zorg dat je na elke droogbeurt de resten stof weghaalt. Dit betekent dat de filter geleegd moet worden, maar ook de randen van de wasdroger zijn hierbij belangrijk. Door de rubberen randen met een doek af te nemen of met een stofzuiger schoon te maken weet je zeker dat er geen stof achterblijft.
  3. Reinig routinematig de droogtrommel. Dit kan met een vochtige vaatdoek en wat azijn of dreft. De meeste bedrijven raden het aan om dit maandelijks te doen.
  4. Vervang de waterafvoerslang elke 5 jaar. Hiermee voorkom je dat vuilresten de afvoer verhinderen en echt water minder efficiƫnt weg loopt, wat weer nadelig is voor de functie van de wasdroger.
  5. Controleer om de zoveel tijd of de wasdroger nog waterpas staat, dit is belangrijk voor de functie en de onderdelen van de wasdroger.