Wat is de levensduur van een wasdroger

Gemiddeld gaat een wasdroger ongeveer 2500 droogbeurten mee. De levensduur van een wasdroger is echter erg afhankelijk van de bouwkwaliteit. Ga er vanuit dat een wasdroger met een topklasse bouwkwaliteit meer kost dan een wasdroger met een basisklasse bouwkwaliteit. 

Wasdroger kalender

Wat is de levensduur van een wasdroger

Hoeveel jaar een wasdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken, zo hangt het van de soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur. Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. 

De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten en kapot gaan. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat een wasdroger die dagelijks of meerdere malen per dag gebruikt wordt sneller schade zal ondergaan dan een wasdroger die maar twee keer per week een was droogt. De levensduur wordt dan korter door snellere slijtage.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Onderhoud wasdroger verlenging levensduur

En dan is er nog het onderhoud, iets waar je als eigenaar van een wasdroger veel invloed op hebt. Mensen vergeten nog wel eens dat dit nodig is, maar ook dit is erg bepalend voor de levensduur van je wasdroger. Je mag er wel vanuit gaan dat wasdroger die je hedendaags nieuw koopt een levensduur van 10 jaar of langer hebben. Dit geldt voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en voldoende onderhoud aan de machine. Hierbij een aantal tips die ervoor zorgen dat jou wasdroger langer mee gaat:

  1. Verbeter de luchtstroom van een droger door het ventilatiekanaal indien deze niet optimaal is. Zorg bij het kopen van een wasdroger dat je erop let dat de luchtstroom een korte en rechte weg neemt, want hoe langer en hoe meer bochten, hoe minder goed het werkt. De nieuwe wasdrogers hebben vrijwel altijd een goede luchtstroom.
  2. Zorg dat je na elke droogbeurt de resten stof weghaalt. Dit betekent dat de filter geleegd moet worden, maar ook de randen van de wasdroger zijn hierbij belangrijk. Door de rubberen randen met een doek af te nemen of met een stofzuiger schoon te maken weet je zeker dat er geen stof achterblijft.
  3. Reinig routinematig de droogtrommel. Dit kan met een vochtige vaatdoek en wat azijn of dreft. De meeste bedrijven raden het aan om dit maandelijks te doen.
  4. Vervang de waterafvoerslang elke 5 jaar. Hiermee voorkom je dat vuilresten de afvoer verhinderen en echt water minder efficiënt weg loopt, wat weer nadelig is voor de functie van de wasdroger.
  5. Controleer om de zoveel tijd of de wasdroger nog waterpas staat, dit is belangrijk voor de functie en de onderdelen van de wasdroger.

Gebruiksintensiteit van de wasdroger

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de wasdroger. Indien de wasdroger tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de wasdroger. 

Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de wasdroger meer.