Beste warmtepompdroger van 2024

Een warmtepompdroger is de energiezuinigste droger die momenteel op de markt te koop is. Een warmtepompdroger hergebruikt namelijk de warmtelucht in de trommel waardoor hij een stuk energiezuiniger droogt.

Een nieuwe warmtepompdroger kopen? We hebben een overzicht met de beste warmtepompdroger van 2024 voor je gemaakt:

Warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is één van de varianten van een wasdroger, en wel de meest energiezuinige variant. Het verschil kan wel oplopen tot 60 procent. Het verschil komt met name door de lage droogtemperatuur. Dit komt door het gebruik van een pomp en een koelmiddel. De pomp zet het koelmiddel om van gasvorm naar vloeibaar. Hier komt warmte bij vrij, welke naar de trommel verplaatst en het wasgoed verwarmt. Tijdens dit proces komt er vochtige lucht vrij welke wordt opgevangen in een reservoir. De droge lucht wordt opnieuw gebruikt.

Door het hergebruiken van de lucht wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt. Naar het mindere energieverbuik heeft een warmtepompdroger nog een aantal voordelen: de kleding slijt minder snel door de lagere temperatuur en de bouwkwaliteit, en dus de levensduur, is vaak beter dan van een condensdroger! Toch zijn er veel warmtepompdrogers, en daarom zetten we op een rij waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste warmtepompdroger en natuurlijk welke het beste beoordeeld worden. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

De beste warmtepompdroger van 2024

De beste warmtepompdroger moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de beste warmtepompdroger goed werken. Hier komt bij kijken dat het wasgoed niet alleen goed gedroogd wordt, maar ook dat de warmtepompdroger voor weinig slijtage zorgt. Daarbij kijken we naar de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger, want hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur. Ook letten we op de energiezuinigheid en het gebruiksgemak. En tenslotte kijken we naar de prijs. Want de beste warmtepompdroger van 2024 heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Deze selectie is gemaakt op basis van de specificaties en de ervaring van gebruikers. We zetten de beste voor je op een rij!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Het energieverbruik van een warmtepompdroger

In de regel verbruikt een warmtepompdroger de helft minder stroom dan een normale (condens)droger. Hij is dus zeker zuiniger. Toch mag een warmtepompdroger zich pas echt energiezuinig noemen indien de warmtepompdroger voldoet aan twee voorwaarden: energieklasse A+++ of gunstiger en een bouwkwaliteit van een middenklasse of topklasse. Heeft een warmtepompdroger een energieklasse A+++ maar een basisklasse bouwkwaliteit? Dat is dit geen energiezuinige warmtepompdroger. De bouwkwaliteit speelt een belangrijke rol omdat het sneller vervangen van een warmtepompdroger niet alleen ongunstig is voor jou portemonnee, maar ook voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de productie- en vervoerskosten.

Verder geldt: hoe gunstiger het energielabel, hoe minder kosten per jaar. Je bespaart flink op je energierekening door te investeren in een zuinige warmtepompdroger. Vergeleken met een warmtepompdroger met energieklasse B is een warmtepompdroger met energieklasse A+++ tot wel €999 zuiniger gedurende de levensduur van de warmtepompdroger. Bij een energielabel A++ betreft dit €838 en bij een energielabel A+ betreft dit €640. Let op: dit is berekend op basis van 160 droogbeurten per jaar, een levensduur van 12 jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Was jij vaker? Dan is dit bedrag dus nog hoger! Al met al dus zeker de moeite waard. Je zult zien dat de aanschafprijs van een zuiniger model hoger ligt, maar dit verdien je zeker terug. HIn onderstaand overzicht worden de kosten per energielabel tegen het aantal wasbeurten uitgezet om een idee te krijgen van de verschillende energielabels.

Specificaties Monthly
 • 2 wasbeurten
 • 4 wasbeurten
 • 6 wasbeurten
A+++ Monthly
 • € 14
 • € 28
 • € 42
A Monthly
 • € 20
 • € 35
 • € 52
B Monthly
 • € 40
 • € 80
 • € 160

Hoe werkt een warmtepompdroger

De werking van een warmtepompdroger niet heel anders als een condensdroger. Alleen is een warmtepompdroger een stuk zuiniger doordat er een andere techniek wordt gebruikt welke veel energie bespaard.

De techniek achter een warmtepompdroger is simpel. Een standaard condens droger blaast vochtige lucht uit de trommel naar buiten, een warmtepompdroger doet dit anders. Deze maakt met behulp van een compressor het gas (de koelvloeistof) vloeibaar. Hiermee wordt er warmte gegenereerd. Deze warme lucht wordt weer terug in de trommel geblazen. Het vocht wordt opgevangen en de droge lucht wordt gebruikt om de kleding te verwarmen en te drogen. Het is in principe dus een hele slimme manier van het recyclen van warme lucht. Op die manier gebruikt de warmtepompdroger aanzienlijk minder energie.

De voordelen van een warmtepompdroger

Een traditionele droger werkt door lucht te verwarmen, in de trommelkamer te blazen (waar het vocht uit de kleren absorbeert) en vervolgens de vochtige warme lucht af te voeren via een afvoerslang. Een warmtepompdroger werkt daarentegen door lucht te verwarmen, in de trommelkamer te blazen en vervolgens die warme, vochtige lucht uit de trommel te trekken en te koelen tot het punt dat het vocht in een verzamelbak druppelt en druppelt. De koele droge lucht wordt dan verwarmd en teruggevoerd naar de trommel waar het weer vochtig wordt en de cyclus blijft doorgaan. Je hebt dus geen afvoerslang meer nodig. Geen afvoerslang uit het raam en geen gat in de muur. Zo kan de warmtepompdroger of veel meer plekken in huis staan.
Een warmtepompdroger droogt de kleding met een lagere temperatuur. Dit brengt twee voordelen met zich mee: ten eerste is het energieverbruik lager want er is minder warmte nodig. Ten tweede is de lagere temperatuur beter voor het wasgoed. Zo blijft het wasgoed langer mooi en is er minder sprake van slijtage. Wel zo handig als je delicate stoffen wilt drogen! Een warmtepompdroger heeft tegenwoordig ook veel extra droogprogramma’s, denk aan een korter programma, een ecologisch programma, een programma speciaal voor delicate stoffen of bepaalde kleuren, maar ook een programma ingericht op allergieën. En voor de vervelende luchtjes is er ook een oplossing: een stoom programma, om alle vervelende luchtjes uit de kleding te stomen. Zo is er voor ieder wat wils!

Waar let je op

Bij het kopen van een nieuwe warmtepompdroger kom je erachter dat er een flink aanbod is. Je komt op elke webshop een andere selectie tegen. Maar waar let je eigenlijk op? Kies je voor een bepaald merk? Voor bepaalde specificaties? En welke zijn dan voor jou ven belang? We zetten voor je op een rij waar je zoal op kunt letten. Dan kun jij bepalen wat voor jou van belang is, maar weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet!

Energielabel

Een warmtepompdroger is energiezuinig. Het energielabel varieert van A+ tot A+++-10%. Een warmtepompdroger mag zichzelf energiezuinig noemen bij een energielabel van A+++ of hoger (A+++-10%) en een midden- tot topklasse bouwkwaliteit. Het energielabel bepaald wat de jaarlijkse ecologische voetafdruk en de jaarlijkse energiekosten zijn. Een zuinigere wasmachine is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Het scheelt namelijk zo’n €999, €838 en €640 voor respectievelijk energielabel A+++, A++ en A+ ten opzichte van energielabel B. Zeker de moeite waard dus. Let wel op, dit is de besparing over de levensduur van een warmtepompdroger (12 jaar) met 160 droogbeurten per jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Dit is gemiddeld, hoe meer je de warmtepompdroger gebruikt, hoe meer geld je bespaard. Een andere manier om naar de energiekosten te kijken is niet de besparing, maar de kosten zelf. Gemiddeld genomen (op basis van de eerder genoemnde voorwaarden) kost een warmtepompdroger jaarlijks €75 of minder.

Vulgewicht

Rekening houden met het vulgewicht is belangrijk om te voorkomen dat je te vaak de warmtepompdroger aan moet zetten of juist halfvolle trommels hebt. Het vulgewicht van een wasdroger varieert van 6 tot 9 kilogram. Een gewicht van 6 of 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Heb je een huishouden van 4 personen dan is een vulgewicht van 8 kilogram geschikt. Een wasdroger met een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een huishouden van 5 of meer personen.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een warmtepompdroger bepaald wat de levensduur is. Een warmtepompdroger heeft over het algemeen genomen een midden- of topklasse bouwkwaliteit. Enkele uitzondering hebben een basisklasse bouwkwaliteit, wat niet aangeraden wordt wegens de kortere levensduur. Dat komt met name doordat deze warmtepompdrogers gevoeliger zijn voor slijtage wegens de materialen en de constructie. Er wordt dan ook naar verschillende specificaties gekeken: het materaal van de trommel en deurscharnieren (wel of geen RSV), een koolborstelloze motor, het materiaal van de behuizing (emaille of metaal), een lage vochtuitstoot, een zelfreinigende condensor, een anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. We raden altijd aan om een topklasse bouwkwaliteit te kiezen. De aanschafprijs ligt dan wat hoger, maar de levensduur is langer en dat verschil verdien je dus vaak terug!

Droogprogramma's

Ben je op zoek naar specifieke droogprogramma’s? Zorg dat dat je hierop selecteert bij de zoektocht naar de ideale warmtepompdroger. Vrijwel elke warmtepompdroger heeft de standaard selectie: kastdroog, strijkdroog, kort en ecologisch. Toch zijn er veel meer programma’s, geschikt voor bepaalde materialen (denk aan wol, zijde, jeans) of bepaalde kledingsoorten (denk aan lingerie, beddengoed, sportkleding). Er zijn ook programma’s geschikt voor mensen met een allergie, of juist om ervoor te zorgen dat de kleding minder vouwen bevat.

Geluidsniveau

Het geludisniveau lijkt niet het meest belangrijke onderdeel. Maar vergis je niet, als de warmtepompdroger naast een slaapkamer staat en deze ‘s nachts draait, is dit wel degelijk handig om rekening mee te houden. Het maximale geluidsniveau vindt je op het energielabel. Het wordt uitgedrukt in decibel. Een wasdroger is stil wanneer het aantal decibel maximaal 64 is. Een ‘gemiddelde’ wasdroger heeft een maximaal geluidsniveau van 65 tot 66 decibel en een luide wasdroger komt boven de 66 decibel uit.

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de functies en het gebruik van de warmtepompdroger. De simpele en praktische functies zijn bijvoorbeeld een omdraaibare deur en een zelfreinigende condensor. Dit bespaart jou tijd en moeite, maar draagt ook bij aan de bouwkwaliteit en energiezuinigheid van de warmtepompdroger. Waar je verder op kunt letten zijn: een antikreukfase, een kinderbeveiliging, een kledingbeschermende trommel, een startuitstel knop, een vochtigheidssensor, een anti-vibratie functie, automatisch uitschakelen, bediening via een app, informatie aflezen via een app, een stoomfunctie en trommelverlichting. Welke functie voor jou noodzakelijk of handig is hangt af van jou persoonlijke voorkeur.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger

Welk merk heeft de beste warmtepompdroger?

Verschillende merken hebben hun eigen sterke punten als het gaat om warmtepompdrogers. Bekende merken zoals Bosch, Miele en Siemens staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid. Het hangt ook af van wat je belangrijk vindt: sommigen zijn zuiniger, anderen hebben handige extra functies zoals ‘SmartDry’. Het is een goed idee om verschillende reviews en testresultaten te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Wat zijn de nadelen van een warmtepompdroger?

Ondanks de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen:

 1. Prijs: Over het algemeen zijn ze duurder in aanschaf dan traditionele drogers.
 2. Droogtijd: Warmtepompdrogers doen er meestal langer over om je kleding te drogen.
 3. Onderhoud: De condensor en filters moeten regelmatig schoongemaakt worden.

Wat is het verschil tussen droger en warmtepompdroger?

De belangrijkste verschillen:

 1. Energieverbruik: Warmtepompdrogers zijn meestal veel zuiniger. Ze hergebruiken de warme lucht in plaats van deze te laten ontsnappen.
 2. Droogtijd: Traditionele drogers zijn vaak sneller, maar minder efficiënt.
 3. Prijs: Warmtepompdrogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar kunnen goedkoper zijn op de lange termijn door lagere energiekosten.

Wat mag niet in warmtepompdroger?

Er zijn een aantal dingen die je beter niet in een warmtepompdroger kunt stoppen:

 1. Wol en zijde: Deze stoffen kunnen krimpen of beschadigen.
 2. Schoenen: Kunnen beschadigd raken en zijn niet geschikt voor drogers.
 3. Rubberen items: Dingen als badmatten met een rubberen onderkant kunnen smelten of de machine beschadigen.

Hoe zuinig is een warmtepompdroger?

Warmtepompdrogers zijn bekend om hun energie-efficiëntie. Ze gebruiken tot wel 50% minder energie dan traditionele condensdrogers. Het energielabel kan variëren van A tot A+++, waarbij A+++ het zuinigst is. Door te kiezen voor een zuinig model bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

Warmtepompdroger assortiment