Beste warmtepompdroger van 2022Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is één van de varianten van een wasdroger, en wel de meest energiezuinige variant. Het verschil kan wel oplopen tot 60 procent. Het verschil komt met name door de lage droogtemperatuur. Dit komt door het gebruik van een pomp en een koelmiddel. De pomp zet het koelmiddel om van gasvorm naar vloeibaar. Hier komt warmte bij vrij, welke naar de trommel verplaatst en het wasgoed verwarmt. Tijdens dit proces komt er vochtige lucht vrij welke wordt opgevangen in een reservoir. De droge lucht wordt opnieuw gebruikt. Door het hergebruiken van de lucht wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt. Naar het mindere energieverbuik heeft een warmtepompdroger nog een aantal voordelen: de kleding slijt minder snel door de lagere temperatuur en de bouwkwaliteit, en dus de levensduur, is vaak beter dan van een condensdroger! Toch zijn er veel warmtepompdrogers, en daarom zetten we op een rij waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste warmtepompdroger en natuurlijk welke het beste beoordeeld worden. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

De beste warmtepompdroger van 2022

De beste warmtepompdroger moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de beste warmtepompdroger goed werken. Hier komt bij kijken dat het wasgoed niet alleen goed gedroogd wordt, maar ook dat de warmtepompdroger voor weinig slijtage zorgt. Daarbij kijken we naar de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger, want hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur. Ook letten we op de energiezuinigheid en het gebruiksgemak. En tenslotte kijken we naar de prijs. Want de beste warmtepompdroger van 2022 heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Deze selectie is gemaakt op basis van de specificaties en de ervaring van gebruikers. We zetten de beste voor je op een rij!

Het energieverbruik van een warmtepompdroger

In de regel verbruikt een warmtepompdroger de helft minder stroom dan een normale (condens)droger. Hij is dus zeker zuiniger. Toch mag een warmtepompdroger zich pas echt energiezuinig noemen indien de warmtepompdroger voldoet aan twee voorwaarden: energieklasse A+++ of gunstiger en een bouwkwaliteit van een middenklasse of topklasse. Heeft een warmtepompdroger een energieklasse A+++ maar een basisklasse bouwkwaliteit? Dat is dit geen energiezuinige warmtepompdroger. De bouwkwaliteit speelt een belangrijke rol omdat het sneller vervangen van een warmtepompdroger niet alleen ongunstig is voor jou portemonnee, maar ook voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de productie- en vervoerskosten.

Verder geldt: hoe gunstiger het energielabel, hoe minder kosten per jaar. Je bespaart flink op je energierekening door te investeren in een zuinige warmtepompdroger. Vergeleken met een warmtepompdroger met energieklasse B is een warmtepompdroger met energieklasse A+++ tot wel €999 zuiniger gedurende de levensduur van de warmtepompdroger. Bij een energielabel A++ betreft dit €838 en bij een energielabel A+ betreft dit €640. Let op: dit is berekend op basis van 160 droogbeurten per jaar, een levensduur van 12 jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Was jij vaker? Dan is dit bedrag dus nog hoger! Al met al dus zeker de moeite waard. Je zult zien dat de aanschafprijs van een zuiniger model hoger ligt, maar dit verdien je zeker terug. HIn onderstaand overzicht worden de kosten per energielabel tegen het aantal wasbeurten uitgezet om een idee te krijgen van de verschillende energielabels.

Energielabel

2 wasbeurten

4 wasbeurten

6 wasbeurten

A+++

€ 14

€ 28

€ 42

A

€ 20

€ 35

€ 52

B

€ 40

€ 80

€ 160

Hoe werkt een warmtepompdroger?

De werking van een warmtepompdroger niet heel anders als een condensdroger. Alleen is een warmtepompdroger een stuk zuiniger doordat er een andere techniek wordt gebruikt welke veel energie bespaard.

De techniek achter een warmtepompdroger is simpel. Een standaard condens droger blaast vochtige lucht uit de trommel naar buiten, een warmtepompdroger doet dit anders. Deze maakt met behulp van een compressor het gas (de koelvloeistof) vloeibaar. Hiermee wordt er warmte gegenereerd. Deze warme lucht wordt weer terug in de trommel geblazen. Het vocht wordt opgevangen en de droge lucht wordt gebruikt om de kleding te verwarmen en te drogen. Het is in principe dus een hele slimme manier van het recyclen van warme lucht. Op die manier gebruikt de warmtepompdroger aanzienlijk minder energie.

De voordelen van een warmtepompdroger

Een traditionele droger werkt door lucht te verwarmen, in de trommelkamer te blazen (waar het vocht uit de kleren absorbeert) en vervolgens de vochtige warme lucht af te voeren via een afvoerslang. Een warmtepompdroger werkt daarentegen door lucht te verwarmen, in de trommelkamer te blazen en vervolgens die warme, vochtige lucht uit de trommel te trekken en te koelen tot het punt dat het vocht in een verzamelbak druppelt en druppelt. De koele droge lucht wordt dan verwarmd en teruggevoerd naar de trommel waar het weer vochtig wordt en de cyclus blijft doorgaan. Je hebt dus geen afvoerslang meer nodig. Geen afvoerslang uit het raam en geen gat in de muur. Zo kan de warmtepompdroger of veel meer plekken in huis staan.

Een warmtepompdroger droogt de kleding met een lagere temperatuur. Dit brengt twee voordelen met zich mee: ten eerste is het energieverbruik lager want er is minder warmte nodig. Ten tweede is de lagere temperatuur beter voor het wasgoed. Zo blijft het wasgoed langer mooi en is er minder sprake van slijtage. Wel zo handig als je delicate stoffen wilt drogen! Een warmtepompdroger heeft tegenwoordig ook veel extra droogprogramma’s, denk aan een korter programma, een ecologisch programma, een programma speciaal voor delicate stoffen of bepaalde kleuren, maar ook een programma ingericht op allergieën. En voor de vervelende luchtjes is er ook een oplossing: een stoom programma, om alle vervelende luchtjes uit de kleding te stomen. Zo is er voor ieder wat wils!

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe wasdroger, het kiezen van het juiste model, het gebruik en het onderhoud… Er komt meer kijken bij de aanschaf en het gebruik van een wasdroger dan je in eerste instantie denkt. Begrijpelijk dat er vragen opspelen. Om het je makkelijk te maken hebben we meest gestelde vragen op een rij gezet en beantwoord. Zo verzamelen we alle informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe warmtepompdroger of condensdroger te maken heeft. Heb je een vraag waar we nog geen antwoord op gegeven hebben? Neem dan contact met ons op, dan denken je met je mee.

Energieverbruik van een wasdroger

Het verbruik van een wasdroger varieert per machine en, even belangrijk, per gebruiker. Op internet vliegen de termen ‘milieuvriendelijk’, ‘zuinige wasdroger’ en ‘gunstig voor de portemonnee’ je om de oren. Maar wanneer is dit echt zo? En hoe lees je de ingewikkelde energielabels en bepaal jij of deze wasdroger voldoende zuinig is voor jou? Wij leggen je uit hoe je naar het energielabel moet kijken, wat belangrijk is bij het kopen van een duurzame en energiezuinige wasdroger en wat je zelf kunt doen om zo energiezuinig mogelijk gebruik te maken van je wasdroger.Het energielabel is een manier om samen te…Wasdroger en wasmachine op elkaar zetten

Een wasdroger en wasmachine zijn inmiddels onmisbaar in de meeste huishoudens. Veel mensen hebben echter ruimte voor slechts één apparaat, ideaal wanneer je de wasdroger en de wasmachine op elkaar kunt zetten. De droger bovenop een wasmachine zetten is geen probleem, echter moet je wel rekening houden met een aantal dingen.Je wilt voorkomen dat de wasdroger van de wasmachine af trilt. Hoewel dit risico bij de nieuwe generatie wasdrogers – met koolborstelloze motor en dus minder trillingen – vrijwel nihil is, wil je toch rekening houden met een aantal dingen om dit te voorkomen. Zeker bij de oudere wasdrogers en…Levensduur wasdroger

Hoeveel jaar een wasdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken, zo hangt het van de soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur. Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar.Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten…Warmtepompdroger assortiment

Waar let je op?

Bij het kopen van een nieuwe warmtepompdroger kom je erachter dat er een flink aanbod is. Je komt op elke webshop een andere selectie tegen. Maar waar let je eigenlijk op? Kies je voor een bepaald merk? Voor bepaalde specificaties? En welke zijn dan voor jou ven belang? We zetten voor je op een rij waar je zoal op kunt letten. Dan kun jij bepalen wat voor jou van belang is, maar weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet!

Energielabel

Een warmtepompdroger is energiezuinig. Het energielabel varieert van A+ tot A+++-10%. Een warmtepompdroger mag zichzelf energiezuinig noemen bij een energielabel van A+++ of hoger (A+++-10%) en een midden- tot topklasse bouwkwaliteit. Het energielabel bepaald wat de jaarlijkse ecologische voetafdruk en de jaarlijkse energiekosten zijn. Een zuinigere wasmachine is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Het scheelt namelijk zo’n €999, €838 en €640 voor respectievelijk energielabel A+++, A++ en A+ ten opzichte van energielabel B. Zeker de moeite waard dus. Let wel op, dit is de besparing over de levensduur van een warmtepompdroger (12 jaar) met 160 droogbeurten per jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Dit is gemiddeld, hoe meer je de warmtepompdroger gebruikt, hoe meer geld je bespaard. Een andere manier om naar de energiekosten te kijken is niet de besparing, maar de kosten zelf. Gemiddeld genomen (op basis van de eerder genoemnde voorwaarden) kost een warmtepompdroger jaarlijks €75 of minder.

Vulgewicht

Rekening houden met het vulgewicht is belangrijk om te voorkomen dat je te vaak de warmtepompdroger aan moet zetten of juist halfvolle trommels hebt. Het vulgewicht van een wasdroger varieert van 6 tot 9 kilogram. Een gewicht van 6 of 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Heb je een huishouden van 4 personen dan is een vulgewicht van 8 kilogram geschikt. Een wasdroger met een vulgewicht van 9 kilogram is geschikt voor een huishouden van 5 of meer personen. 

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een warmtepompdroger bepaald wat de levensduur is. Een warmtepompdroger heeft over het algemeen genomen een midden- of topklasse bouwkwaliteit. Enkele uitzondering hebben een basisklasse bouwkwaliteit, wat niet aangeraden wordt wegens de kortere levensduur. Dat komt met name doordat deze warmtepompdrogers gevoeliger zijn voor slijtage wegens de materialen en de constructie. Er wordt dan ook naar verschillende specificaties gekeken: het materaal van de trommel en deurscharnieren (wel of geen RSV), een koolborstelloze motor, het materiaal van de behuizing (emaille of metaal), een lage vochtuitstoot, een zelfreinigende condensor, een anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren. We raden altijd aan om een topklasse bouwkwaliteit te kiezen. De aanschafprijs ligt dan wat hoger, maar de levensduur is langer en dat verschil verdien je dus vaak terug!

Droogprogramma’s

Ben je op zoek naar specifieke droogprogramma’s? Zorg dat dat je hierop selecteert bij de zoektocht naar de ideale warmtepompdroger. Vrijwel elke warmtepompdroger heeft de standaard selectie: kastdroog, strijkdroog, kort en ecologisch. Toch zijn er veel meer programma’s, geschikt voor bepaalde materialen (denk aan wol, zijde, jeans) of bepaalde kledingsoorten (denk aan lingerie, beddengoed, sportkleding). Er zijn ook programma’s geschikt voor mensen met een allergie, of juist om ervoor te zorgen dat de kleding minder vouwen bevat.

Geluidsniveau

Het geludisniveau lijkt niet het meest belangrijke onderdeel. Maar vergis je niet, als de warmtepompdroger naast een slaapkamer staat en deze ‘s nachts draait, is dit wel degelijk handig om rekening mee te houden. Het maximale geluidsniveau vindt je op het energielabel. Het wordt uitgedrukt in decibel. Een wasdroger is stil wanneer het aantal decibel maximaal 64 is. Een ‘gemiddelde’ wasdroger heeft een maximaal geluidsniveau van 65 tot 66 decibel en een luide wasdroger komt boven de 66 decibel uit. 

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de functies en het gebruik van de warmtepompdroger. De simpele en praktische functies zijn bijvoorbeeld een omdraaibare deur en een zelfreinigende condensor. Dit bespaart jou tijd en moeite, maar draagt ook bij aan de bouwkwaliteit en energiezuinigheid van de warmtepompdroger. Waar je verder op kunt letten zijn: een antikreukfase, een kinderbeveiliging, een kledingbeschermende trommel, een startuitstel knop, een vochtigheidssensor, een anti-vibratie functie, automatisch uitschakelen, bediening via een app, informatie aflezen via een app, een stoomfunctie en trommelverlichting. Welke functie voor jou noodzakelijk of handig is hangt af van jou persoonlijke voorkeur.

Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


Bekijk top 10 wasdrogers