Warmtepompdroger of afvoerdroger kopen?

Vrijwel elk huishouden bezit een wasdroger. De luxe van het snel drogen van ons wasgoed is tegenwoordig niet meer weg te denken. Mocht je nu op zoek zijn naar een nieuwe wasdroger, dan heb je gemerkt dat er een groot aanbod is. Alle soorten en maten zijn verkrijgbaar, maar welk is nu geschikt voor jou? Om je een handje op weg te helpen vergelijken we twee soorten wasdrogers met elkaar: een warmtepompdroger en een afvoerdroger. Deze twee soorten verschillen in bepaalde eigenschappen, en wanneer je weet welke dat zijn kun je kiezen welke soort het beste bij jou past. Want welke wasdroger is het meest voordelig in gebruik? En welke wat is het verschil in afvoermogelijkheden? En waarom is de aanschafprijs van een warmtepompdroger hoger? We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij in een overzichtelijke tabel en gaan daarna dieper in op de verschillende onderdelen.

Specificaties
Afvoermogelijkheid water
Afvoermogelijkheid lucht
Aankoopprijs
Energieverbruik
Energiekosten
Droogtemperatuur
Beter voor je wasgoed
Warmtepompdroger
Reservoir of afvoerslang
Niet aan omgeving
Gemiddeld-hoog
Laag (milieubewus
Ongeveer €40 per jaar
Laag
Ja (lage droogtemperatuur)
Afvoerdroger
Afvoerslang naar buiten
Aan omgeving
Laag
Hoog (belastend voor milieu)
Ongeveer €115 per jaar
Hoog
Nee (hoge droogtemperatuur)

Hoe werken de warmtepompdroger en afvoerdroger?

Een afvoerdroger is inmiddels vrij ouderwets, deze variant is al lang op de markt en wordt ook niet meer in elke webshop verkocht. De afvoerdrogers die tegenwoordig te koop zijn, zijn niet veel anders dan de oudere modellen, behalve dat het energielabel gunstiger is geworden. De werking van een afvoerdroger is vrij simpel. Er wordt warme lucht door de droogtrommel geblazen, welke wordt afgevoerd door middel van een dikke flexibele slang. Een warmtepompdroger is daarentegen minder lang op de markt en werkt anders. Een warmtepompdroger blaast de warmte lucht in de trommel, waar de kleding droogt, vervolgens wordt de warmte en het vocht er weer uit gehaald. De lucht die overblijft is koel en komt weer terug in de trommel. Tenslotte is er nog een condensdroger, welke meer op een conventionele droger lijkt. Deze variant heeft geen externe ventilatie nodig en gebruikt twee kringlopen en een warmtewisselaar om de lucht te condenseren en op te warmen.

Luchtafvoer

De lucht van een afvoerdroger wordt afgevoerd naar buiten. Bij deze variant zal e meeste hitte zich dus door de flexibele slang naar het raam bewegen. Echter zal de omgeving van de wasmachine ook opwarmen. Dit is bij een warmtepompdroger niet het geval, deze is dus ook geschikt als je de wasdroger in een kleine ruimte wilt plaatsen die anders snel opwarmt. Je kunt hierbij ook denken aan een berging of een kast. Een condensdroger verwarmt, net als een warmtepompdroger, de omgevingslucht niet.

Waterafvoer

Het water wordt op verschillende manieren afgevoerd. Een afvoerdroger heeft de welbekende ‘slang’ nodig, een dikke flexibele slang welke uit het raam geplaatst moet worden. Door middel van deze slang verliest de wasdroger zijn warme en vochtige lucht. Het gemak hieraan is dat je geen reservoir hoeft te legen, maar de slang moet wel uit het raam gehangen worden. Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen. Echter heb je ook de mogelijkheid om een afvoerslang aan te sluiten waardoor het water rechtstreeks wordt afgevoerd, op die manier heb je geen last van een grote slang of het legen van het reservoir. Mocht je de wasdroger op een plek willen plaatsen waar je een beperkte waterafvoer hebt, maar ook geen raam tot je beschikking hebt, dan is een warmtepompdroger met een waterreservoir een mooie oplossing.

Energieverbruik

Dit is een belangrijk en groot verschil tussen beide wasdrogers. Een warmtepompdroger behoort, in tegenstelling tot de afvoerdroger, tot de milieuvriendelijke modellen. Een milieuvriendelijk model heeft een energielabel van A++ of meer. Warmtepompdrogers hebben een energielabel variërend van A tot A+++ of zelfs hoger. Indien het energieverbruik hoger is wordt het weergegeven in percentages waarmee het zuiniger is dan het A+++ label. Een A+++-10% label is dus nog 10% zuiniger. Een afvoerdroger staat er daarentegen om bekend om veel energie te verbruiken, en wordt om die reden ook niet meer in alle webshops verkocht. Een afvoerdroger heeft een energielabel C of B, waarbij merendeel helaas nog C heeft. Het verschil in dit energielabel is aanzienlijk. Het jaarlijkse verbruik van een C label is namelijk driemaal zo hoog dan het jaarlijkse verbruik van een A+++ label. Het verschil in energie is niet alleen belangrijk voor de milieubelasting maar ook voor de portemonnee kan dit en groot verschil maken.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een wasdroger varieert per model, het is daarom lastig om aan te geven of een warmtepompdroger altijd een betere kwaliteit heeft dan een afvoerdroger. De bouwkwaliteit wordt gebaseerd op een aantal factoren zoals de materialen van de trommel, de behuizing en de deurscharnieren. Als deze van RVS zijn, is de kwaliteit beter. Verder wordt er gekeken of er een koolborstelloze motor, anti-vibratiewanden en reinigingsindicatoren aanwezig zijn. Tenslotte kijkt men nog naar de vochtuitstoot en de zelfreinigende condensor. Op basis van de beschikbare specificaties worden de wasdrogers ingedeeld in de basisklasse, middenklasse en topklasse. Een wasdroger valt in de basisklasse wanneer het minder dan 50% van de specificaties bezit. Indien ze meer van de specificaties bezitten, maar nog geen 70%, dan is het een wasdroger met middenklasse bouwkwaliteit. Een topklasse bouwkwaliteit bevat meer dan 70% van de specificaties. Het is ten alle tijden aan te raden om minimaal een middenklasse bouwkwaliteit te kiezen. Een topklasse bouwkwaliteit zal duurder zijn, maar aanzienlijk beter. De levensduur zal in dat geval ook langer zijn.

Levensduur

De levensduur is afhankelijk van veel factoren en dit is dan ook niet direct te vergelijken tussen de soorten wasdrogers. De levensduur is met name afhankelijk van de bouwkwaliteit, de frequentie van het gebruik en het onderhoud. Nieuwe wasdrogers hebben tegenwoordig een levensduur van minimaal 10 jaar. Let op: dit is een verwachte levensduur. Gebruik jij de wasdroger vele malen meer, of is er een onderdeel om bepaalde redenen eerder kapot, dan geldt dit dus niet! Daarnaast kan men geen uitspraak doen over de levensduur van tweedehands modellen. Deze wasdrogers zijn al gebruikt, maar omdat je niet weet hoe vaak kun je niet zeggen of de wasdroger het nog lang vol zou houden.

Droogtemperatuur

De droogtemperatuur van een afvoerdroger is hoog, dit zie je ook terug in het energielabel. De droogtemperatuur is gemiddeld 70°C. Daarentegen is de droogtemperatuur van een warmtepompdroger vele malen lager, namelijk rond de 50°C. Met een lagere droogtemperatuur gebruikt de warmtepompdroger minder energie. Om dezelfde droogresultaten te bereiken zal de warmtepompdroger er langer over doen.

Beter voor je wasgoed

Ondanks dat de programma’s langer kunnen duren op lage temperatuur, is een lage temperatuur uiteindelijk beter voor de kleding. Naast de lagere temperatuur zijn wasprogramma’s ook van belang. Zowel de warmtepompdrogers als de afvoerdrogers hebben speciale wasprogramma’s welke extra zuinig zijn voor het wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor bepaalde stoffen, maar ook programma’s waarbij elke vorm van wasgoed samen gewassen kan worden. Daarbij zijn er programma’s welke het krimpen en de slijtage beperken.

Specificaties

De specificaties van deze wasdrogers verschillen niet per soort wasdroger, maar eerder per model. Beide soorten hebben verschillende specificaties. De specificaties waar je aan kunt denken zijn anti-kreukfunctie, anti-vibratiefunctie, automatisch uitschakelen, startuitstel knop, resttijdindicator, vochtsensor, kinderbeveiliging, trommelverlichting, kledingbeschermende trommel of merkspecifieke functies van Bosch, Miele, Siemens, AEG of Whirlpool. Sommige warmtepompdrogers hebben daarnaast ook een stoomfunctie en zelfs bediening via een app. Warmtepompdrogers hebben enkele geavanceerdere modellen.

Conclusie

Welke wasdroger geschikt is hangt dus af van jou persoonlijke voorkeuren. Wil je een bewuste keuze maken voor het milieu, dan is een warmtepompdroger geschikt. Heb je een beperkt budget en maakt het energieverbruik je minder uit, dan is een afvoerdroger geschikt. Heb je geen toegang tot een raam vlakbij de wasdroger, dan is een condensdroger of warmtepompdroger meer geschikt. Wil je een geavanceerdere wasdroger met een topklasse bouwkwalitiet, kom je ook al snel op een warmtepompdroger uit.

De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt hoger dan van een afvoerdroger. Heb je een lager budget, dan is een afvoerdroger geschikter. Warmtepompdroger kosten minimaal €460, zonder korting. Een afvoerdroger heb je daarentegen al vanaf €220. Dit verschil in prijs is op een aantal manieren te verklaren. Ten eerste is de bouwkwaliteit en de specificaties van een warmtepompdroger vaak wat beter. Daarnaast zit het grote verschil hem ook in het energieverbruik. Hoe lager het energieverbruik, hoe meer je bespaard op den duur. Dit is natuurlijk erg gunstig voor de portemonnee, maar betekend wel dat de aanschafprijs hoger ligt. Dat je dit verschil op den duur terugverdiend is vrijwel zeker.