Hoe installeer je een wasdroger

Een wasdroger installeer je op de volgende manier: Kies de plek van de wasdroger. Beschikt jouw droger over een waterafvoerslang? Kies dan een plek waar je hem kunt aansluiten op een afvoerbuis. Zorg ervoor dat de droger stabiel staat en er ruimte is om de deur te openen. Als de droger op zijn plek staat is het tijd om de hem (indien mogelijk) aan te sluiten op de waterafvoerslang. Sluit als laatste de droger aan op de stroom. De droger is nu gereed om te gebruiken!

Wasdroger vraag

Installatie wasdroger stappenplan

 1. Luchtafvoer: zorg ervoor dat een droger de lucht kan afvoeren. Dit kan middels een afvoerslang of buis, zodat de lucht gericht afgevoerd kan worden. De afvoer mag niet te lang zijn of teveel bochten hebben om te voorkomen dat de lucht lastig het apparaat verlaat, dat is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de droger.
 2. Waterafvoer: een condensdroger vangt het vocht op in een waterreservoir of via een waterafvoerslang en hierdoor is er geen luchtafvoer nodig. Kijk dus bij aanschaf van een condensdroger of deze middels een waterreservoir of een waterafvoerslang het vocht afvoert. Het is soms nodig om zelf een extra slang aan te schaffen. De slang kan aangesloten worden op de sifon van de wastafel of op de afvoer van de wasmachine. Hiervoor is het nuttig om te kijken in de gebruiksaanwijzing van de afvoerslang. Indien het niet mogelijk of praktisch is om een waterafvoerslang te bevestigen op een afvoer, kan deze slang ook direct in een wastafel, wasbak of putje afgevoerd worden door de slang hier gewoonweg in of op te leggen.
 3. Zorgt ervoor dat de wasdroger stabiel staat, dit doet men onder andere door de juiste geluidsdempers te gebruiken, wat ook gelijk tegen overbodig lawaai werkt, maar ook door de wasdroger waterpas te plaatsen. Doordat de apparatuur waterpas staat zijn er geen onnodige trillingen, waardoor meer lawaai en slijtage mogelijk is, aanwezig. Daarbij hebben vrijwel alle wasdrogers verstelbare poten waarbij de poten onafhankelijk van elkaar ingesteld kunnen worden.
 4. Let op dat de draairichting van de deur in de ruimte past. Je kunt bij de aankoop van een wasmachine vaak sorteren op de draairichting van de deur. Indien de wasdroger en wasmachine op elkaar staan, is het handig om de draairichting van beide deuren aan dezelfde kant te hebben, maar dit is niet noodzakelijk.
 5. Condensdrogers kunnen er in een kleine ruimte voor zorgen dat de ruimte er vochtig wordt als de condensdroger het vocht in de lucht onvoldoende condenseren. Hoe goed een droger het vocht uit de lucht kan halen noemt men de condensatie-efficiëntie. Deze condensatie-efficiëntie wordt automatisch slechter in een slecht geventileerde ruimte, wat voor schimmelvorming kan zorgen.
 6. Een droger kan bovenop een wasmachine geplaatst worden. Andersom is het geen goed idee wegens de trillingen van de wasmachine bij het centrifugeren. Let hierbij wel op de juiste trillingsdempers tussen de apparatuur. Soms is het nuttig om een tussenstuk te kopen, ook wel een stapelkit of een stapelset. Deze zijn er zowel in universele vorm als speciaal gemaakt voor een bepaalde set wasdroger en wasmachine van een bepaald merk. Het is hierbij handig als de deuren dezelfde draairichting hebben.
 7. Mocht de wasdroger onder een werkblad geplaats worden, dan is het nuttig om er rekening mee te houden dat er voldoende ruimte boven en naast de wasdroger is. Het bovenblad van een wasdroger kan vaak gedemonteerd worden om de wasdroger minder hoog te maken en dus geschikter voor onder een werkblad.
 8. Let daarbij op de positionering van de wasdroger op de volgende aspecten: plaats niets voor de opening van de luchttoevoer en het afvoerrooster.
 9. Zorg ervoor dat de afstand tussen de vloer en de onderkant van de droger niet kleiner wordt dan de originele afstand. Dit kan het geval zijn bij een hoogpolig tapijt of bij bepaalde planken onder de wasdroger. Deze ruimte is nodig om de warmte af te voeren. Het kan nuttig zijn om de poten dan omhoog te verstellen. Zorg hierbij echter wel voor stabiliteit.
 10. Voor de efficiëntie van de droger is het handig om de droger in een warmte ruimte neer te zetten, dat zorgt ervoor dat de droger minder energie gebruikt. Daarbij is het belangrijk dat een condens- en warmtepompdroger in een geventileerde ruimte staan.
 11. Zet de wasdroger op een plek waar er niet veel vuil ophoopt.
 12. Tenslotte is het handig om na de installatie bij de eerste droogbeurt goed te controleren of er ergens lekkage is en of de wasdroger stabiel staat en niet erg veel trilt of verplaatst is. Het is zonde om hier pas na een lange periode achter te komen, ook omdat dit schadelijker kan zijn voor de droger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...