Hoe installeer je een wasdroger

Een wasdroger installeer je op de volgende manier: Kies de plek van de wasdroger. Beschikt jouw droger over een waterafvoerslang? Kies dan een plek waar je hem kunt aansluiten op een afvoerbuis. Zorg ervoor dat de droger stabiel staat en er ruimte is om de deur te openen. Als de droger op zijn plek staat is het tijd om de hem (indien mogelijk) aan te sluiten op de waterafvoerslang. Sluit als laatste de droger aan op de stroom. De droger is nu gereed om te gebruiken!

Wasdroger vraag

Soorten wasdrogers aansluiten

Warmtepompdroger aansluiten

Bij het aansluiten van een warmtepompdroger, volg je altijd de fabrikant voorgeschreven wijze. In de meeste gevallen zal het voldoende zijn om de stekker in een geaard stopcontact te steken. Controleer of de droger stabiel (waterpas) staat, zodat de machine tijdens het draaien niet afschuift. Sluit de afvoerslang aan in de waterafvoerbuis om het water af te voeren indien de wasdroger geen waterreservoir heeft.

Condensdroger aansluiten

De condensdroger kun je gewoon met een stekker in een stopcontact steken, mits dit geaard is. Sluit de afvoerslang aan op de waterafvoerbuis om het water af te voeren indien de wasdroger geen waterreservoir heeft. Zorg dat de condensatie-efficiëntie goed is ingesteld.

Luchtafvoerdroger aansluiten

Een luchtafvoerdroger heeft luchtafvoer nodig. Je moet een slang aan de achterkant van de droger monteren die de vochtige lucht naar buiten voert. Zorg dat deze slang goed aangesloten zit en dat de afvoer via een raam of gat in de muur de vochtige lucht kan afvoeren.

Gasdroger aansluiten

Het aansluiten van een gasdroger is werk voor professionals. Zorg dat dit op een vakkundige wijze gebeurt om gevaren te voorkomen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Let op deze punten voordat je je wasdroger gaat installeren

Geluidsniveau

Als je van plan bent je wasdroger in een kleine ruimte of dicht bij een leefruimte te plaatsen, dan is het geluidsniveau een belangrijke overweging. Er zijn drogers die speciaal zijn ontworpen om minder geluid te maken, dus houd dit in gedachten tijdens het kiezen van een model.

Draairichting deur

De draairichting van de deur is belangrijk, vooral als je beperkte ruimte hebt. Veel moderne wasdrogers hebben een omkeerbare deur die je zelf kunt aanpassen. Dit maakt het makkelijker om de droger te plaatsen waar je wilt en de toegankelijkheid te vergroten.

Condensatie-efficiëntie

Condensatie-efficiëntie, ook wel vochtuitstoot genoemd, geeft aan hoeveel vochtige lucht uit je wasdroger verdwijnt. Kijk altijd naar de vochtuitstoot van je wasdroger voordat je hem in een slecht geventileerde ruimte plaatst. Wasdrogers met een lage vochtuitstoot kun je in een slecht geventileerde ruimte neerzetten, wasdrogers met een hoge vochtuitstoot dienen wel in een goed geventileerde kamer geplaatst te worden om schimmelvorming te voorkomen. Idealiter plaats je een wasdroger altijd in een goed geventileerde ruimte.

Temperatuur omgeving

De ideale temperatuur voor het goed functioneren van een droger ligt tussen de 5 en 35 graden Celsius. Als je een droger in een ruimte plaatst waar de temperatuur buiten deze marge valt, kun je rekenen op hoger energieverbruik en mogelijk mindere prestaties. Het is daarom af te raden om een droger in een onverwarmde ruimte te plaatsen. Volg altijd de temperatuurrichtlijnen van de fabrikant om optimale prestaties te waarborgen.

Afmetingen

De afmetingen van de droger zijn cruciaal, vooral als je beperkte ruimte hebt. Zorg ervoor dat je alle nodige metingen doet en houd rekening met extra ruimte voor slangen en aansluitingen. Daarnaast is het handig om te overwegen of je een tussenstuk nodig hebt om de droger veilig boven op een wasmachine te kunnen plaatsen.

Installatie wasdroger stappenplan

 1. Luchtafvoer: zorg ervoor dat een droger de lucht kan afvoeren. Dit kan middels een afvoerslang of buis, zodat de lucht gericht afgevoerd kan worden. De afvoer mag niet te lang zijn of teveel bochten hebben om te voorkomen dat de lucht lastig het apparaat verlaat, dat is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de droger.
 2. Waterafvoer: een condensdroger vangt het vocht op in een waterreservoir of via een waterafvoerslang en hierdoor is er geen luchtafvoer nodig. Kijk dus bij aanschaf van een condensdroger of deze middels een waterreservoir of een waterafvoerslang het vocht afvoert. Het is soms nodig om zelf een extra slang aan te schaffen. De slang kan aangesloten worden op de sifon van de wastafel of op de afvoer van de wasmachine. Hiervoor is het nuttig om te kijken in de gebruiksaanwijzing van de afvoerslang. Indien het niet mogelijk of praktisch is om een waterafvoerslang te bevestigen op een afvoer, kan deze slang ook direct in een wastafel, wasbak of putje afgevoerd worden door de slang hier gewoonweg in of op te leggen.
 3. Zorgt ervoor dat de wasdroger stabiel staat, dit doet men onder andere door de juiste geluidsdempers te gebruiken, wat ook gelijk tegen overbodig lawaai werkt, maar ook door de wasdroger waterpas te plaatsen. Doordat de apparatuur waterpas staat zijn er geen onnodige trillingen, waardoor meer lawaai en slijtage mogelijk is, aanwezig. Daarbij hebben vrijwel alle wasdrogers verstelbare poten waarbij de poten onafhankelijk van elkaar ingesteld kunnen worden.
 4. Let op dat de draairichting van de deur in de ruimte past. Je kunt bij de aankoop van een wasmachine vaak sorteren op de draairichting van de deur. Indien de wasdroger en wasmachine op elkaar staan, is het handig om de draairichting van beide deuren aan dezelfde kant te hebben, maar dit is niet noodzakelijk.
 5. Condensdrogers kunnen er in een kleine ruimte voor zorgen dat de ruimte er vochtig wordt als de condensdroger het vocht in de lucht onvoldoende condenseren. Hoe goed een droger het vocht uit de lucht kan halen noemt men de condensatie-efficiëntie. Deze condensatie-efficiëntie wordt automatisch slechter in een slecht geventileerde ruimte, wat voor schimmelvorming kan zorgen.
 6. Een droger kan bovenop een wasmachine geplaatst worden. Andersom is het geen goed idee wegens de trillingen van de wasmachine bij het centrifugeren. Let hierbij wel op de juiste trillingsdempers tussen de apparatuur. Soms is het nuttig om een tussenstuk te kopen, ook wel een stapelkit of een stapelset. Deze zijn er zowel in universele vorm als speciaal gemaakt voor een bepaalde set wasdroger en wasmachine van een bepaald merk. Het is hierbij handig als de deuren dezelfde draairichting hebben.
 7. Mocht de wasdroger onder een werkblad geplaats worden, dan is het nuttig om er rekening mee te houden dat er voldoende ruimte boven en naast de wasdroger is. Het bovenblad van een wasdroger kan vaak gedemonteerd worden om de wasdroger minder hoog te maken en dus geschikter voor onder een werkblad.
 8. Let daarbij op de positionering van de wasdroger op de volgende aspecten: plaats niets voor de opening van de luchttoevoer en het afvoerrooster.
 9. Zorg ervoor dat de afstand tussen de vloer en de onderkant van de droger niet kleiner wordt dan de originele afstand. Dit kan het geval zijn bij een hoogpolig tapijt of bij bepaalde planken onder de wasdroger. Deze ruimte is nodig om de warmte af te voeren. Het kan nuttig zijn om de poten dan omhoog te verstellen. Zorg hierbij echter wel voor stabiliteit.
 10. Voor de efficiëntie van de droger is het handig om de droger in een warmte ruimte neer te zetten, dat zorgt ervoor dat de droger minder energie gebruikt. Daarbij is het belangrijk dat een condens- en warmtepompdroger in een geventileerde ruimte staan.
 11. Zet de wasdroger op een plek waar er niet veel vuil ophoopt.
 12. Tenslotte is het handig om na de installatie bij de eerste droogbeurt goed te controleren of er ergens lekkage is en of de wasdroger stabiel staat en niet erg veel trilt of verplaatst is. Het is zonde om hier pas na een lange periode achter te komen, ook omdat dit schadelijker kan zijn voor de droger.

Veelgestelde vragen bij het installeren van een wasdroger

Heb je vragen over installeren van je wasdroger? Je bent niet de enige! Hier zijn enkele veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Kun je een wasdroger op een wasmachine installeren?

Ja, dat is mogelijk met een speciaal tussenstuk. Dit zorgt ervoor dat de wasdroger stabiel staat op de wasmachine. Let wel op het gewicht en de afmetingen om te zorgen dat beide apparaten compatibel zijn.

Kun je een wasdroger plaatsen onder een werkblad?

Ja, je kunt een wasdroger onder een werkblad plaatsen, mits er voldoende ruimte is voor ventilatie en de afmetingen overeenkomen.

Is een geaard stopcontact noodzakelijk voor een wasdroger?

Ja, voor de veiligheid en optimale werking van je wasdroger is een geaard stopcontact aan te raden.

Wat is een dubbele trekschakelaar en heb ik die nodig?

Een dubbele trekschakelaar wordt gebruikt om zowel een wasmachine als een wasdroger aan te sluiten op één elektriciteitsgroep. Dit kan handig zijn als je beperkte groepen hebt in jouw meterkast.

Hoe kies ik de juiste draairichting van de deur?

De draairichting van de deur is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en de indeling van de ruimte. Sommige modellen bieden de mogelijkheid om de draairichting aan te passen.

Is een condensafvoerslang altijd noodzakelijk?

Bij condensdrogers kan het gecondenseerde water opgevangen worden in een reservoir. Een afvoerslang is dus niet altijd noodzakelijk, maar kan wel handig zijn voor directe afvoer.

Kan ik een wasdroger in een vochtige ruimte plaatsen?

Het is af te raden, omdat overmatig vocht in de lucht de prestaties en levensduur van de wasdroger kan beïnvloeden, daarnaast kan het ook voor gezondheidsproblemen zorgen omdat het een vochtige ruimte schimmelvorming bevorderd.