Wat is een condensdroger

Condensdrogers zijn naast warmtepompdrogers het meest verkochte type wasdroger in Nederland. Condensdrogers krijgen je wasgoed sneller droog omdat ze drogen met een warmte element. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop in aanschaf. Lees hier alles wat je moet weten over dit type droogtrommel!

Wasdroger vraag

Wat is een condensdroger

Een condensdroger, wat is dat? Net als de luchtafvoerdroger en de warmtepompdroger, is een condensdroger een type droger. Hij is erop ontworpen om je wasgoed volledig droog te krijgen nadat het uit de wasmachine komt.

Hoe werkt een condensdroger

De condensdroger droogt aan de hand van een elektrisch verwarmingselement die de lucht in de trommel tot een hoge temperatuur verwarmt. De warme lucht haalt, in combinatie met de centrifuge, het vocht uit je wasgoed. Doordat een condensdroger met een relatief hoge temperatuur droogt, is je wasgoed sneller droog dan in bijvoorbeeld een warmtepompdroger, die met een lagere temperatuur droogt.

Condensdrogers kennen twee manieren om de condens af te voeren; het wordt met een afvoerslang afgevoerd via de waterafvoer, of het wordt opgevangen in het ingebouwde reservoir. Als je gebruikmaakt van het reservoir, moet je deze wel regelmatig legen. Bij een warmtepompdroger krijg je dezelfde opties, alleen bij een afvoer-droger wordt de vochtige lucht via een slang direct naar buiten geleidt door een raam of een gat in de muur.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een condensdroger

De warmtepompdroger is de meeste verkochte wasdroger van dit moment, condensdrogers staan op de tweede plaats. Soms is het moeilijk om te bepalen welk type het beste past bij jouw wensen en behoeftes. Om die reden hebben we hieronder allen voors- en tegens van de condensdroger voor je op een rijtje gezet. Goed om te weten: we kijken hierbij naar de condensdroger in vergelijking met een warmtepomp wasdroger. De luchtafvoer wasdroger laten we bij deze grotendeels buiten beschouwing, vanwege het hoge energieverbruik en de schaarste in modellen.

Voordelen

  1. Het is een goedkope wasdroger in aanschaf. Condensdrogers zijn over het algemeen een stuk goedkoper in aanschaf dan warmtepompdrogers.
  2. Kan je wasgoed snel drogen. Door het gebruik van een verwarmingselement en een relatief hoge droogtemperatuur, is je wasgoed sneller droog dan bij een warmtepompdroger.
  3. Afvoer van condenswater: hierbij heb je de keuze uit afvoer via de waterafvoer, of het vocht wordt opgeslagen in een reservoir. Bij warmtepomp wasdrogers heb je dezelfde opties, maar bij de afvoerdroger niet.

Nadelen

  1. Slecht voor het milieu. Condensdrogers hebben een hoog energieverbruik. Door het gebruik van een elektrisch verwarmingselement en hoge temperaturen, is de condensdroger niet energiezuinig.
  2. Condensdrogers verhogen je kosten voor stroom. Door het hoge energieverbruik van de condensdroger, zal hij je jaarlijkse energiekosten laten stijgen. Hierdoor kun je beter voor een energiezuinige warmtepompdroger dan een gewone condensdroger kiezen als je zuinig wilt drogen.
  3. Slecht voor je wasgoed. Je kleding, beddengoed, handdoeken en andere wasgoed worden blootgesteld aan een hoge temperatuur. Dit vergroot de kans op slijtage en krimpen.
  4. Geen zelfreinigende condensor. Zowel de condensdroger als de warmtepompdroger maken gebruik van een condensor. De meeste warmtepompdrogers beschikken over een zelfreinigende condensor, bij condensdrogers is dit meestal niet het geval en zul je hem handmatig moeten schoonmaken.

Conclusie

Als iemand een nieuwe droger nodig heeft, raden wij in de meeste gevallen een warmtepompdroger aan. Deze drogers zijn duurder in aanschaf, maar omdat ze zo energiezuinig zijn is dit uiteindelijk vaak toch de voordeligere keuze. Heb je een nieuwe wasdroger nodig en heb je niet zoveel om uit te geven? Of houd je van een kort-durend droogprogramma? Dan is de condensdroger ook een uitstekende keuze.

Nieuwe condensdroger kopen

Ben je op zoek naar een goedkope wasdroger die snel klaar is met drogen? Hieronder vind je onze top 5 met de beste aanbiedingen voor condensdrogers. We hebben een tal aan condensdrogers onderzocht op kwaliteit en gebruiksgemak, en deze kwamen het beste uit de test. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar de energieklasse, de duur van een droogbeurt, de verwachtte levensduur, een rvs trommel en het vulgewicht. Staat jouw ideale condensdroger hier toch niet tussen? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier voor persoonlijk advies.