Vulgewicht van een wasdroger

Bij de aanschaf van een wasdroger zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, en waar je de wasdrogers ook op kunt selecteren om de keuze makkelijker te maken. Het vulgewicht is hier één van. Toch weten veel mensen niet hoe ze een vulgewicht moeten inschatten. Want wat is een vulgewicht van 8 kg? En hoeveel is 7 kg wasgoed eigenlijk? wanneer kies je voor een hoger vulgewicht? Wij leggen je dit uit, zodat je op basis van het vulgewicht een geschikte keuze kunt maken.

Om te beginnen leggen we uit wat je mag verwachten van het aantal kilogram aan vulgewicht. Een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van twee personen. Tegen de verwachting is scheelt dit best veel met een vulgewicht van 8 en 9 kg. Een vulgewicht van 8 kg is geschikt voor een gezin van drie tot vijf personen. Mocht je nu een aantal fanatieke sporters in het gezin hebben en meerdere malen per week moeten wassen en drogen, kan het alsnog verstandig zijn om een groter vulgewicht te kiezen. Een vulgewicht van 9 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van vijf of meer personen. Er zijn ook wasdrogers met een vulgewicht van 10 kg, er zijn er niet veel van beschikbaar omdat dit voornamelijk voor grotere gezinnen of bedrijven is. Er zijn zelfs wasdrogers beschikbaar met een vulgewicht van 12 of 15 kilogram, echter zijn dit professionele hotelwasdrogers. Een kleine wasdroger met een vulgewicht onder de 7 kg zal je ook niet snel vinden. Over het algemeen hebben de wasdrogers een vulgewicht van minimaal 7 kg, echter zijn er ook wasdrogers met een vulgewicht van 5 of 6 kg beschikbaar.

Droger met veel vulgewicht

Hoe groter het vulgewicht, hoe beter de kleding zal drogen. Een wasdroger met een hoger vulgewicht heeft namelijk een grotere trommel en dus meer ruimte voor de kleding. Mocht je een wasmachine gekocht hebben op basis van het vulgewicht, zorg dan dat de wasdroger minimaal ditzelfde vulgewicht heeft. Hiermee voorkom je dat je de wasdroger meerdere malen aan moet zetten om het wasgoed van één wasbeurt te drogen.

Een te kleine droogtrommel zorgt ervoor dat je onnodig vaak aan moet zetten en dus ook onnodig veel energie (en geld) verbruikt. Een te grote wasdroger zorgt er echter voor dat je de wasdroger aan zet met een halfvolle trommel, wat ook zeker niet zuinig is. Let er wel op: een droogtrommel dient voor 90% gevuld te worden en 10% moet overgehouden worden. Door deze 10% over te houden kan het wasgoed voldoende goed kunnen draaien en dus drogen. Anders komt het wasgoed te nat uit de wasdroger. Een weloverwogen vulgewicht is dus niet alleen functioneel, maar ook goed voor het milieu en de portemonnee.