Wasdroger vergelijken

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger kom je het grote aanbod op internet tegen. Als je niet weet waar je op moet letten, kan het lastig zijn een geschikte wasdroger te vinden. Je wilt geen snelle ongeschikte aankoop doen en hier later spijt van krijgen. De wasdroger maakt tenslotte deel uit van het huishouden en wordt vaak enkele keren per week gebruikt.
Wasdroger versus

Waar let je op

Door de geschikte wasdroger te kopen kun je niet alleen het gebruikersgemak verhogen maar ook je energierekening beperken. Wij doen al wat voorwerk voor je, en vergelijken wasdrogers op basis van vele eigenschappen met elkaar om de beste wasdrogers voor je op een rij te zetten. Op basis van welke eigenschappen wij de wasdrogers vergelijken en hoe jij erachter komt welke wasdroger voor jou het meest geschikt is, leggen we graag aan je uit. We willen tenslotte dat je vele jaren plezier hebt van je aankoop, en het begin is uiteraard het kopen van het juiste model!

  1. Let om te beginnen op het type wasdroger, het kan zijn dat je voor een bepaald type moet kiezen wegens de ruimte of afvoermogelijkheid.
  2. Kies altijd voor een zo gunstig mogelijk energielabel. A+++ is het beste, maar kies minimaal voor A, dit bespaard je veel energiekosten.
  3. Kies voor een bouwkwaliteit van topklasse of middenklasse.
  4. Bedenk voor jezelf welk gebruikersgemak je graag wilt hebben en of je hier extra voor wilt betalen.
  5. Kies vervolgens aan de hand van je budget de meest geschikte wasdroger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Vergelijk het type wasdroger

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk eerst wat praktische dingen te bekijken waar je de geavanceerde opties van een wasdroger gaat vergelijken. Want welke wasdrogers zijn er eigenlijk? Om te beginnen zijn er drie soorten wasdrogers te koop: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Het verschil zit hem in de methode van drogen, maar praktisch gezien nog meer in de manier van afvoeren van lucht en vocht. We belichten deze praktische kant zodat je kunt beginnen met het kiezen van het juiste type wasdroger. Een afvoerdroger moet vlakbij een raam kunnen staan aangezien de condens wordt afgevoerd middels een flexibele dikke slang naar de buitenlucht. Wil of moet jij je kast in een kleine ruimte zonder raam zetten? Dan is een afvoerdroger geen geschikte optie. Een warmtepompdroger of condensdroger zijn wel geschikt voor kleine ruimtes, beide varianten kunnen water zowel aan de waterafvoer afvoeren maar ook opvangen in een condensreservoir. Er hoeft dus geen raam of afvoer aanwezig te zijn. Tenslotte verwarmen deze modellen de omgevingslucht niet zo veel, waardoor de kleine ruimte niet erg warm of benauwd wordt.

Vergelijk energielabel

Het energielabel geeft altijd een letter: A, B, C of A+, A++ of zelfs A+++. Een zuinig energielabel is gunstig voor je jaarlijkse energierekening, maar ook voor het milieu. Of je voor een zuiniger model wilt kiezen hangt van je eigen voorkeur af. Over het algemeen kost een zuiniger model ook meer. Echter verdiend dit zichzelf gedurende de jaren (meer dan) terug. Veel consumenten houden hier bij de aankoop helaas geen rekening mee, en zijn aan het einde dan ook duurder uit. Zo verbruikt een wasdroger met een A+++ energielabel slechts één derde van een wasdroger met een C energielabel. Wanneer de kosten van een C energiedroger ongeveer €120 per jaar zijn, kan hier met een A+++ wasdroger dus zo’n €60 per jaar op bespaard worden. Na 10 jaar, de geschatte minimale levensduur op basis van gemiddeld gebruik, kan dit oplopen tot wel €600. Het verschil in prijs hoeft daarentegen lang geen €600 te bedragen. Het energielabel is dus een belangrijke eigenschap van de wasdroger. Tegenwoordig zijn er geen wasdrogers meer te koop met een energielabel onder de C. Tweedehands en oude wasdrogers hebben wel nog erg milieu onvriendelijke energielabels. Een goedkope tweedehands wasdroger kan jaarlijks dus veel kosten. Tenslotte kun je zelf nog een hoop doen om het energieverbruik te verlagen, zoals hoog centrifugeren met de wasmachine waardoor de kleding al droger is. Ook zal een sensor aan de binnenkant van de droger ertoe leiden dat het programma erop afgestemd is als een droogtrommel niet vol zit, wel zo handig en milieuvriendelijk.

De bouwkwaliteit van een wasdroger vergelijken

De bouwkwaliteit wordt vaak vergeten wanneer mensen kijken naar een geschikte wasdroger. Dit is ook niet iets waar je zelf direct ‘iets aan hebt’. Toch heb je hier meer aan dan je denkt. Een goede bouwkwaliteit betekend namelijk minder kans op slijtage en een langere levensduur. Dit kan heel wat kosten besparen. De bouwkwaliteit wordt opgedeeld in drie categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Een topklasse wasdroger heeft minimaal 70% van de volgende eigenschappen: een RVS droogtrommel, RVS behuizing, RVS deurscharnieren, zelfreinigende condensor, anti-vibratiewanden, reinigingsindicatoren, koolborstelloze motor en een lage vochtuitstoot. Heeft een wasdroger minder dan 70% maar meer dan 50% van deze eigenschappen, dan is het een middenklasse bouwkwaliteit. Onder de 50% is het een basisklasse bouwkwaliteit. Een basisklasse gaat minder lang mee en is sneller vatbaar voor schade vanwege de hogere hoeveelheid trillingen en meer kans op schade. Daarnaast is het gebruikersgemak bij een wasdroger met anti-vibratiewanden, reinigingsindicatoren en een zelfreinigende condensor ook hoger.

Persoonlijk gebruikersgemak vergelijking

Het gebruikersgemak is afhankelijk van veel factoren, waaronder de opties op een wasdroger. Welke opties voor jou het meest handig of zelfs noodzakelijk zijn voor gebruikerscomfort is erg persoonlijk. Je kunt hierop selecteren bij de filters, zodat je alleen wasdrogers ziet met bepaalde opties. Denk bijvoorbeeld aan een anti-kreuk functie om te voorkomen dat je onnodig veel moet strijken of een anti-vibratiefunctie welke ervoor zorgt dat de machine minder geluid maakt. Ook een kinderbeveiliging, trommelverlichting, een startuitstel knop, een restndicator of automatisch uitschakelen zijn functies om het gebruikersgemak te verhogen. Sommige lijken vanzelfsprekend, maar zitten niet op elke wasdroger. Mocht je dit dus specifiek willen, controleer dit dan altijd. Enkele warmtepompdrogers hebben ook een stoomfunctie of zelfs bediening via de app zodat je de wasdroger aan kunt zetten wanneer je nog niet thuis bent of de tijd in de gaten kunt houden. Tenslotte zijn er ook merkspecifieke functies zoals AEG ProSense, Bosch ALlergyPlus, Bosch Selfcleaning condensor, Miele PerfectDry, Miele FragraneDos, Miele Softcare tube, Siemens iSensoric en Whirlpool 6th SENSE. Tegenwoordig zijn er geen wasdrogers meer te koop met een energielabel onder de C. Tweedehands en oude wasdrogers hebben wel nog erg milieu onvriendelijke energielabels. Een goedkope tweedehands wasdroger kan jaarlijks dus veel kosten. Tenslotte kun je zelf nog een hoop doen om het energieverbruik te verlagen, zoals hoog centrifugeren met de wasmachine waardoor de kleding al droger is. Ook zal een sensor aan de binnenkant van de droger ertoe leiden dat het programma erop afgestemd is als een droogtrommel niet vol zit, wel zo handig en milieuvriendelijk. Wat je budget is bepaald uiteraard uiteindelijk voor welke wasdroger je kiest. Als je een hoger budget hebt kun je kiezen voor een energiezuinige warmtepompdroger met een topklasse kwaliteit. Dit is goed voor het milieu, de jaarlijkse energiekosten liggen laag, het gebruikersgemak is hoog en de levensduur zal langer zijn. Toch zijn er ook bij een kleiner budget wasdrogers meer veel functies en een gunstig energielabel.

De gebruikersintensiteit wasdroger

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de wasdroger. Indien de wasdroger tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de wasdroger. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de wasdroger meer.