Levensduur wasdroger


Hoeveel jaar een wasdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken, zo hangt het van de soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur. Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten en kapot gaan. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat een wasdroger die dagelijks of meerdere malen per dag gebruikt wordt sneller schade zal ondergaan dan een wasdroger die maar twee keer per week een was droogt. De levensduur wordt dan korter door snellere slijtage.

Onderhoud wasdroger verlenging levensduur

En dan is er nog het onderhoud, iets waar je als eigenaar van een wasdroger veel invloed op hebt. Mensen vergeten nog wel eens dat dit nodig is, maar ook dit is erg bepalend voor de levensduur van je wasdroger. Je mag er wel vanuit gaan dat wasdroger die je hedendaags nieuw koopt een levensduur van 10 jaar of langer hebben. Dit geldt voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en voldoende onderhoud aan de machine. Hierbij een aantal tips die ervoor zorgen dat jou wasdroger langer mee gaat:

  1. Verbeter de luchtstroom van een droger door het ventilatiekanaal indien deze niet optimaal is. Zorg bij het kopen van een wasdroger dat je erop let dat de luchtstroom een korte en rechte weg neemt, want hoe langer en hoe meer bochten, hoe minder goed het werkt. De nieuwe wasdrogers hebben vrijwel altijd een goede luchtstroom.
  2. Zorg dat je na elke droogbeurt de resten stof weghaalt. Dit betekent dat de filter geleegd moet worden, maar ook de randen van de wasdroger zijn hierbij belangrijk. Door de rubberen randen met een doek af te nemen of met een stofzuiger schoon te maken weet je zeker dat er geen stof achterblijft.
  3. Reinig routinematig de droogtrommel. Dit kan met een vochtige vaatdoek en wat azijn of dreft. De meeste bedrijven raden het aan om dit maandelijks te doen.
  4. Vervang de waterafvoerslang elke 5 jaar. Hiermee voorkom je dat vuilresten de afvoer verhinderen en echt water minder efficiënt weg loopt, wat weer nadelig is voor de functie van de wasdroger.
  5. Controleer om de zoveel tijd of de wasdroger nog waterpas staat, dit is belangrijk voor de functie en de onderdelen van de wasdroger.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

De gebruikersintensiteit wasdroger

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de wasdroger. Indien de wasdroger tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de wasdroger. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de wasdroger meer.

Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers