Wasdroger en wasmachine op elkaar zetten


Een wasdroger en wasmachine zijn inmiddels onmisbaar in de meeste huishoudens. Veel mensen hebben echter ruimte voor slechts één apparaat, ideaal wanneer je de wasdroger en de wasmachine op elkaar kunt zetten. De droger bovenop een wasmachine zetten is geen probleem, echter moet je wel rekening houden met een aantal dingen.

Je wilt voorkomen dat de wasdroger van de wasmachine af trilt. Hoewel dit risico bij de nieuwe generatie wasdrogers – met koolborstelloze motor en dus minder trillingen – vrijwel nihil is, wil je toch rekening houden met een aantal dingen om dit te voorkomen. Zeker bij de oudere wasdrogers en wasmachines kunnen de apparaten nog vrij heftig centrifugeren. We zetten voor jou op een rij waar je zoal op kunt letten om ervoor te zorgen dat je constructie stevig en houdbaar is.

Wasmachine en droger op elkaar plaatsen tips

 1. Zorg dat de wasmachine waterpas staat
  Dit is de eerste en de meest belangrijke tip. Zorg ervoor dat een wasmachine op een stevige ondergrond staat en waterpas staat. De stevige ondergrond voorkomt dat de wasmachine gaat ‘wandelen’ of scheef komt te staan. Mocht je de wasmachine op een vloerbedekking willen plaatsen, zorg dan dat je een houten plank onder de wasmachine legt voor de stevigheid. De wasmachine moet waterpas staan in zowel de lengte als de breedte. Dit kan het beste elke zoveel maanden gecontroleerd worden. Je kunt je voorstellen dat dit namelijk na een tijdje niet meet het geval hoeft te zijn door invloeden van andere apparaten en/of de trillingen. Wanneer een wasmachine waterpas staat is de kans op trillingen, veel geluid en schade het kleinst. Een wasdroger op de wasmachine heeft hier dan ook het minste last van.
 2. Zorg dat de wasdroger op de wasmachine past
  Dit ligt voor de hand, maar wordt soms vergeten. De standaard afmeting van de breedte van een wasdroger en wasmachine is 60 centimeter. De standaard afmeting van de diepte varieert echter van 55 tot 70 centimeter voor een wasmachine en van 58 tot 68 centimeter voor een wasdroger. Je kunt je dus voorstellen, dat wanneer je hier geen rekening mee houdt, je in een situatie kunt komen dat de droger te diep is om op de wasmachine te plaatsen.
 3. Anti-trilling voetjes onder de wasmachine
  Dit is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk. Deze voetjes zorgen er namelijk voor dat de wasmachine minder trilt, en zoals eerder besproken leidt dit tot minder verschuiving van de machine, minder geluid en minder schade. Dit is extra belangrijk wanneer je besluit om de droger op de wasmachine te zetten. Koop hier je trillingsdempers.
 4. Gebruik een tussenstuk voor de wasmachine en droger
  Je kunt gebruik maken van een universeel tussenstuk, dit noemt men ook wel een stapelkit. Je hebt deze in veel soorten en maten en ze zijn ook per merk beschikbaar. Dit kun je ook gebruiken wanneer de afmeting van de wasdroger groter is dan de afmeting van de wasmachine. Waar let je op bij de aanschaf van een stapelkit? In principe kun je altijd de universele gebruiken, maar het is wel handig om te kijken of de stapelkit in het bovenblad van de wasmachine geschroefd moet worden. Mocht je de wasdroger op een ander moment eventueel niet meer op de wasmachine zetten, is het jammer als er gaten in het bovenblad van de wasmachine geboord zijn. Daarbij zijn er ook drogerkits welke uitschuifbare bladen hebben, zodat je de was hier op kunt leggen of op kunt vouwen, wel zo handig!
 5. Ga voor een wasmachine en droger set
  Mocht je op zoek zijn naar beide apparaten, is het net zo handig om een set aan te schaffen. In dit geval weet je een aantal dingen zeker: de droger past perfect op de wasmachine, de droger en wasmachine hebben hetzelfde besturingssysteem, de prijs is gunstig. De aanschaf van een wasmachine droger set is namelijk voordeliger dan de aankoop van de twee losse apparaten.
 6. Bij ruimtegebrek: ga voor een was droogcombinatie
  In het geval van weinig ruimte kun je altijd nog voor een was droogcombinatie kiezen. Je kiest voor één apparaat met beide functies. Je kunt je wasgoed direct na de was ook drogen. Je hebt geen gedoe met het stapelen van de apparatuur en je hoeft maar één apparaat aan te schaffen. In dat geval hoef je dus je wasmachine niet bovenop je droger te plaatsen.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers
Bekijk de top 10 wasdrogers
Bekijk top 10 wasdrogers