Wat mag er wel en niet in de wasdroger?


Een wasdroger is vrijwel niet meer weg te denken uit het dagelijkse huishouden. Toch weten we niet altijd wat er nu wel en wat er nu niet in de wasdroger mag. Want welk wasgoed wil je liever niet in de wasdroger? En bij welk wasgoed maakt dit niets uit? Wij zetten in het kort voor je op een rij welke stoffen wel of niet geschikt zijn om in de wasdroger te stoppen, en hoe je dit op het label van het kledingstuk kunt controleren als je twijfelt. Daarnaast geven we nog wat tips om rekening mee te houden, zo voorkom je schade en slijtage aan je favoriete kledingstukken.

Het waslabel bevat pictogrammen om aan te geven of het desbetreffende kledingstuk in de wasmachine en droger mag, en zo ja, op welke temperatuur. Als een kledingstuk niet in de droger mag staat er ook aangegeven of je op moet passen met het product aan de lucht drogen, omdat sommige materialen beter niet nat opgehangen of neergelegd kunnen worden wegens kans op vervorming. Het waslabel is tenslotte slechts een richtlijn, je hoeft je er niet aan te houden, maar dit is een aanbeveling vanuit de fabrikant om de kwaliteit van de kleding zo goed mogelijk te waarborgen.

Tips voor het drogen van je kleding

  1. Verdeel je wasgoed in twee delen: het ene deel bevat ondergoed, handdoeken en sokken. Bij deze lading is het minder erg als de temperatuur per ongelijk iets te hoog staat. Het andere deel bevat kleding, hier wil je extra voorzichtig mee zijn.
  2. Kreukgevoelige stoffen kunnen juist minder gekreukt uit een droger komen vanwege de warme lucht. Dit scheelt flink wat strijkwerk. Let hierbij wel even op het waslabel en de stof.
  3. Synthetische stoffen kunnen slijten of krimpen, voorkom daarom dat je deze stof in de droger doet.
  4. Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat. Voorkom dit door wol nooit in de droger te doen. Wol droogt van zichzelf ook vrij snel, dus een trui of vest van wol kan goed uitgehangen worden.
  5. Spijkerstof kan in de droger, maar heeft op hoge temperatuur wel de kans om te krimpen. Waar spijkerstof erg stug uit de wasmachine kan komen, komt het juist weer soepel uit de droger. Voor het draagcomfort is de droger dus ideaal.
  6. Felgekleurde en donkere badkleding kan doffer worden door de warme temperatuur in de droger. Daarbij kan badkleding ook minder elastisch worden, pas dus op dat je badkleding niet te vaak in de droger doet.
  7. Beha’s wil je liever niet in de droger doen, de elasticiteit kan verminderen waardoor de vorm niet meer optimaal is en de beha kan uitrekken. Het is het meest ideaal om de beha te drogen aan de lucht, het liefst plat.
  8. Panty’s in de droger is geen goed idee, door de hitte en de snelheid van de trommel zal een panty verstrengeld raken. Dunne panty’s kunnen daarbij ook beschadigd raken.
  9. Rubberen matten kunnen beter niet in de droger, deze brokkelen namelijk af door de hitte. Ditzelfde geld voor hardloopschoenen, deze kunnen wel in de wasmachine maar liever niet in de droger wegens de rubberen zool. De hitte kan het rubber aantasten en laten krimpen. Daarnaast kan de lijm oplossen en kunnen de schoenen aan de voorkant en zijkant gaan loslaten. Je kunt je hardloopschoenen het beste aan de lucht laten drogen, desnoods met kranten erin om het overtollige water te absorberen.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

We schrijven over verschillende soorten wasdrogers, want zo heeft ieder zijn eigen wensen. Zo bekijken we smalle en mini wasdrogers voor consumenten met een compacte keuken. Tegenwoordig worden de meeste consumenten wat energiebewuster, dit is de reden dat we een overzicht gemaakt hebben van de meest energiezuinige wasdrogers. Voor het geval je een wat kleinere portemonnee mocht hebben hebben we goedkope wasdrogers met elkaar vergeleken.

De belangrijkste stap in je zoektocht naar een nieuwe wasdroger is echter welke soort wasdroger zoek je, een onderbouw, inbouw of vrijstaande?


Bekijk top 10 wasdrogers