Beste condensdroger 2024
Een condensdroger is een type wasdroger die jouw wasgoed erg snel droogt. Dit komt door de hoge temperatuur die de droger gebruikt om de kleding te drogen. Hierdoor verbruikt hij wel wat meer energie.
Een nieuwe condensdroger kopen? We hebben een overzicht met de beste condensdroger van 2024 voor je gemaakt:
De beste condensdroger van 2024
De beste condensdroger van 2024
Nieuwe condensdroger kopen
Een condensdroger lijkt op een conventionele droogtrommel, maar verschilt in techniek. Een condensdroger heeft namelijk geen externe ventilatie nodig. Je hoeft dus geen afvoerbuis- of slang uit het raam te hangen, wel zo handig. Hierdoor kun je de droger op meer plekken kwijt, denk bijvoorbeeld aan een washok zonder raam of een kast. Een condensdroger gebruikt een simpele maar slimme techniek om de warmte af te voeren: dit wordt door de kleding geblazen waardoor de kleding verhit wordt en overig water in de kleding condenseert. Het condens wordt opgevangen in een reservoir wat geleegd kan worden. Heb je hier geen zin in? Dan kun je ook een waterafvoerslang op de condensdroger aansluiten, waardoor je geen rekening hoeft te houden met het legen van het reservoir.
Nog handiger dus! De techniek is verschilt niet per condensdroger, maar zoek je op internet naar een condensdroger dan wordt je overspoeld met verschillende modellen van verschillende merken met allemaal hun eigen handige functies. Hoe weet je nu welke condensdroger de beste condensdroger is? En welke voor jou geschikt is? Want waar let je op bij de keuze voor een condensdroger? We zetten alle condensdrogers voor je op een rij en leggen uit waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, voor de juiste prijs.
Best geteste condensdroger van 2024
De beste condensdroger voldoet aan een aantal voorwaarden: een goede bouwkwaliteit, een duurzaam model, een gunstig energielabel, gebruiksvriendelijk en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Vooral die laatste is erg van belang. We hebben voor jou onderzocht welke condensdrogers het best presteren en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben en zetten deze op een rij. Dit is uiteraard dynamisch, want we herzien deze lijst dagelijks. Zo ben je altijd op de hoogte van de beste modellen!
9/10AEG T6DBC482 ProSense
De AEG T6DBC482 ProSense is de best geteste condensdroger van oktober 2024!
De AEG T6DBC482 ProSense condensdroger is een praktische en degelijke droger met een vulgewicht van 8 kg. Hierdoor is er genoeg ruimte voor zowel normale als grotere ladingen was. Het condenswater wordt efficiënt afgevoerd, waardoor het legen van een waterreservoir niet nodig is. Met een solide en betrouwbare bouwkwaliteit is deze droger een goede keuze. Het energieverbruik van deze droger scoort een B, wat iets hoger is dan gemiddeld. Het geluidsniveau van 65 dB is als gemiddeld te classificeren, maar zal niet storend zijn tijdens het drogen van je was.
De AEG T6DBC482 ProSense condensdroger biedt een ruime keuze uit 14 programma’s, waaronder een energiebesparend Eco-programma. Dit verhoogt het gebruiksgemak van de droger. Daarnaast zijn er functies zoals antikreukfase, automatische uitschakeling en startuitstel aanwezig. Kortom, met deze droger kun je rekenen op een betrouwbare en duurzame droogervaring die efficiënt is.
In conclusie, de AEG T6DBC482 ProSense condensdroger is een praktische en degelijke droger met een groot vulgewicht van 8 kg. Het condenswater wordt efficiënt afgevoerd en het legen van een waterreservoir is niet nodig. De bouwkwaliteit is solide en betrouwbaar. Het energieverbruik is iets hoger dan gemiddeld, maar het geluidsniveau is acceptabel. Met 14 programma’s en handige functies zoals antikreukfase, automatische uitschakeling en startuitstel is het gebruiksgemak verhoogd. Al met al is deze droger een betrouwbare en duurzame keuze voor een efficiënte droogervaring.
8.9/10AEG T6DB72GP ProSense
De AEG T6DB72GP ProSense is een condensdroger met een capaciteit van 7 kg, ideaal voor eenpersoonshuishoudens. Het voordeel van een condensdroger is dat je geen afvoerslang nodig hebt en deze droger is energiezuinig. Het energieverbruik per jaar is 504 kWh, wat neerkomt op ongeveer 201,6 euro.
Het vulgewicht van 7 kg is geschikt voor een normale was- of droogbeurt. Het geluidsniveau van de droger is gemiddeld met 66 dB, wat niet storend luid is. De droogprogramma’s zijn handig en veelzijdig, met opties voor verschillende soorten kleding. De droger heeft ook handige functies zoals antikreuk, automatische uitschakeling, beladingssensor en kinderbeveiliging.
De bouwkwaliteit valt in de basisklasse, dus houd rekening met de duurzaamheid bij intensief gebruik. Het condenswater wordt afgevoerd via een condensbak die regelmatig moet worden geleegd.
9.1/10Beko KC720301BX1
De Beko KC720301BX1 is een snelle condensdroger met 7 kg vulgewicht. Het energieverbruik is niet erg energiezuinig en je zult jaarlijks ongeveer 504 kWh aan energie verbruiken. Het vulgewicht is geschikt voor één persoon, voor huishoudens met meer personen is een groter vulgewicht aan te raden.
Het geluidsniveau van de droger is gemiddeld. Er zijn verschillende droogprogramma’s beschikbaar, waardoor je altijd het meest geschikte programma kunt kiezen voor jouw kleding. De droger biedt veel gebruiksgemak, zoals een antikreukfase, kinderbeveiliging en een resttijdindicator.
De bouwkwaliteit van de droger is degelijk en valt in de middenklasse. Het condenswater wordt efficiënt afgevoerd via de waterafvoer, waardoor je het condensreservoir niet handmatig hoeft te legen. Al met al is de Beko KC720301BX1 een gebruiksvriendelijke en praktische droger met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
9/10Beko DCU8235BXT
De Beko DCU8235BXT condensdroger is een veelzijdige droger met een capaciteit van 8 kg en 15 verschillende programma’s. Deze droger heeft een antikreukfase en biedt de mogelijkheid om het vocht op te vangen in een condensbak of af te voeren via een slang. Omdat het een condensdroger is, is er geen afvoer naar buiten nodig en is hij geschikt voor alle soorten kleding. Het energieverbruik is redelijk efficiënt, maar wel hoger dan bij een warmtepompdroger.
Met een vulgewicht van 8 kg is deze droger ideaal voor gezinnen, omdat het grote hoeveelheden wasgoed in één keer kan drogen, wat tijd en energie bespaart. Het geluidsniveau van 66 dB is acceptabel en de droogprogramma’s bieden diverse opties, waaronder een speciaal programma voor babykleding. De droger is eenvoudig in gebruik, dankzij de verschillende gebruiksgemakken en merkspecifieke functies, zoals de antikreukfase en kinderbeveiliging. De bouwkwaliteit van de droger is solide en de condensafvoer is efficiënt en gemakkelijk in gebruik.
In het algemeen is de Beko DCU8235BXT condensdroger een betrouwbare en veelzijdige droger met een ruime capaciteit, efficiënte condensafvoer en handige functies.
9/10Bosch WPG23150NL
De Bosch WPG23150NL condensdroger is een stille machine die 8 kilogram wasgoed kan drogen in 150 minuten. Het heeft verschillende programma’s voor diverse stoffen en kan zelfs dierenharen en pollen verwijderen met het ‘AllergiePlus’ programma. Het heeft een energieklasse B en verbruikt jaarlijks 560 kWh, resulterend in energiekosten van 252 euro. Met een vulgewicht van 8 kg is het perfect voor een huishouden van 2 of 3 personen, waardoor grote hoeveelheden wasgoed gemakkelijk gedroogd kunnen worden.
Het geluidsniveau van 64 dB tijdens het centrifugeren is acceptabel. De droogprogramma’s zijn divers, inclusief speciale programma’s voor dekens, handdoeken en sportkleding. Het heeft handige functies zoals een resttijdindicator, Bosch AllergyPlus voor mensen met allergieën en Bosch AutoDry voor de juiste droogtegraad.
De bouwkwaliteit is gemiddeld en het condenswater wordt efficiënt afgevoerd zonder dat je een reservoir hoeft leeg te maken.
Wasdroger keuzehulp
Het energieverbruik van een condensdroger
Een condensdroger heeft een andere techniek dan een ventilatie (conventionele) droger. Hierdoor is het niet nodig om de droger op een plek in het huis te plaatsen waar een buis of slang uit het raam kan hangen. Wel zo handig, helemaal in een appartement of een huis met een washok zonder raam. Daar staat wel tegenover dat er meer water wordt verbruikt tijdens het droogproces. Dit komt omdat tijdens de droge cyclus koud water wordt gebruikt, meer dan bij een conventionele droger. Een voordeel hieraan is dat de temperatuur in de wasruimte niet zo sterk verhoogd wordt, en de wasdroger dus ook in kleinere ruimtes kan staan. Op hete dagen kan een condensdroger verrassend genoeg even goed of zelfs zuiniger zijn dan een geventileerde droger wat betreft het energieverbruik. Het verhit dan wel de binnenlucht, maar voert niet onnodig veel warme lucht af naar buiten. Gemiddeld genomen kan men stellen dat een condensdroger, bij normale omstandigheden, ongeveer 15% minder efficiënt is dan de geventileerde wasdrogers.
Het energielabel van een condensdroger varieert van B tot A+. Een wasdroger is milieuvriendelijk met een energielabel A++ of hoger. Een condensdroger valt niet binnen deze voorwaarden. Een warmtepompdroger wel, deze hebben veel zuinigere modellen. Staat dit bij jou hoog in het vaandel? Dan raden we je aan een warmtepompdroger aan te schaffen. Ben je toch op zoek naar een condensdroger dan heb je nog steeds keuze uit verschillende energielabels. Hoe lager het energielabel, hoe meer kosten er jaarlijks naar de energierekening gaan. De aanschafprijs mag dan wat goedkoper zijn, maar dit verschil betaal je vervolgens aan je energieleverancier. Een gunstiger energielabel is dus zeker de moeite waard. Zo is een energielabel A+ tot wel €30 goedkoper tijdens het gebruik van de condensdroger dan een condensdroger met een energielabel B. Dit is gebaseerd op 160 wasbeurten per jaar, een vulgewicht van 8 kilogram en een levensduur van 12 jaar. Je kunt zelf berekenen hoeveel je kwijt bent aan jaarlijkse kosten. Het gemiddelde verbruik van een condensdroger staat op het energielabel gegeven, dit is gebaseerd op 160 droogbeurten per jaar.
Een wasdroger gebruikt ongeveer 15% (dit is ongeveer 530 kWh) van het totale energieverbruik van een huishouden. Hoeveel energie één droogbeurt kost, hangt af van het wasprogramma en de soort wasdroger. De energiekosten zijn te berekenen: per kWh betaal je €0,23. Je vermenigvuldigd het energieverbruik in kWh (aangegeven op het energielabel) met 0,23. Mocht je dit exacter willen berekenen, dan deel je het kWh door 160 (het aantal droogbeurten waar de label vanuit gaat) en vermenigvuldig je dit met het aantal droogbeurten per jaar. Mocht je meer informatie willen over het waterverbruik, dan kun je bij de Energiewijzer voor wasdroger (op te vragen bij je energiebedrijf) kijken wat het energie- en waterverbruik is van de verschillende apparaten.
Hoe werkt een condensdroger
In een condensdroger zijn er twee verschillende “kringlopen”. De binnenste “kringloop” is afgesloten van de omgevingsruimte. Lucht binnen de trommel wordt verhit en door de ronddraaiende kleding geblazen waardoor de kleding droogt. Door de natte kleding zal de lucht vochtig worden. De vochtige lucht passeert een warmtewisselaar om het water te laten condenseren. De ‘droge’ lucht wordt vervolgens opnieuw opgewarmd om weer door de trommel en kleding geblazen te worden. Deze cyclus herhaalt zich continue.
De buitenste “kringloop” van een condensdroger kan bestaan uit lucht of water. Sommige modellen condensdrogers worden luchtgekoeld en gebruiken de lucht uit de omgeving als warmte afvoer, door het weg te blazen over de warmtewisselaar. Dit type wasdrogers verhit de de kamer waar de wasdroger zich bevindt. Deze hete lucht bevat echter geen water, want het vocht blijft in het apparaat. Gedurende het droogproces vult het reservoir zich dus met water uit de warme lucht. Echter kan dit ook afgevoerd worden met een waterafvoerslang, deze kan bijvoorbeeld gedeeld worden met de wasmachine. Let op: mocht je een voorkeur hebben voor één van beide opties, kijk dan goed welke optie er op de condensdroger zit. Niet alle typen bieden beide opties aan.
Condensdroger energiebesparing
Energielabel
Economy setting
Centrifugeren
Ruimte
Plaats een condensdroger of luchtdroger in een warme ruimte, dit zorgt ervoor dat de lucht minder opgewarmd hoeft te worden door het apparaat zelf. Het beste is om het apparaat in een ruimte te zetten van ongeveer 20°C. Je kunt deze bijvoorbeeld in een badkamer plaatsen of een kleiner washok. Een condensdroger kan ook in een kast geplaatst worden. Let wel op dat de ruimte op gaat warmen, er moet dus een manier zijn om warme lucht te verliezen.