Wanneer moet je een wasdroger vervangen

Op het volgende moment is het tijd om je oude wasdroger te vervangen: Als je merkt dat jouw wasdroger veel energieverbruikt is het misschien voordeliger om een nieuwere en energiezuinigere wasdroger aan te schaffen. Op jaarbasis kan dit namelijk erg veel schelen op je energierekening. 

Wasdroger kalender

Hoe lang gaat een droger mee

Over het algemeen gaat een wasdroger zo’n 2500 droogbeurten mee, maar dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zoals het type wasdroger, hoe vaak je hem gebruikt, hoe goed je het pluizenfilter schoonmaakt en de bouwkwaliteit. Die 2500 droogbeurten moet je daarom niet zien als een garantie. Volgens onderzoek van de Consumentenbond doet een gemiddeld huishouden in Nederland elf jaar met wasdroger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Oudere droger vervangen

Maar ook als je wasdroger het na tien jaar, 15 of misschien zelfs 20 jaar nog prima doet, kan het alsnog een goed idee zijn om een nieuwe wasdroger aan te schaffen. Oude wasdrogers hebben namelijk een erg hoog energieverbruik. En omdat de energiekosten zo hoog zijn, kan het voordeliger zijn om je oude droger in te ruilen voor een nieuw, energiezuinig exemplaar. Elektrische apparaten worden namelijk met het jaar zuiniger er zuiniger. En dat biedt ons niet alleen milieuvoordeel, maar het is ook een goede manier om geld te besparen.

Energielabel

Voor een wasdroger met energielabel A++ of A+++ zijn de jaarlijkse energiekosten namelijk een stuk lager dan voor de meeste oudere apparaten. Bij veel moderne warmtepompdrogers – wat de meest energiezuinige wasdrogers zijn – betaal je soms slechts 50 euro of minder per jaar aan stroom. Voor een condensdroger met energieklasse B betaal je al gauw 125 euro per jaar aan stroom.

Een nieuw model is zuiniger

Natuurlijk is een wasdroger geen goedkope aanschaf, maar je oude apparaat kost je waarschijnlijk onnodig veel stroom en daarom ook geld. Door te kiezen voor een zuiniger model, heb je bijna gegarandeerd een lagere energierekening. En door dit lagere stroomverbruik, haal je het bedrag van de aanschaf van je nieuwe machine er hoogstwaarschijnlijk na een paar jaar al uit.

Repareren

Heeft jouw droger een reparatie nodig? Dan doe je er goed aan om je af te vragen of het niet verstandiger is dat je een nieuwe koopt. Als je de wasdroger nog maar een paar jaar hebt, is een reparatie natuurlijk heel logisch. Maar als de droger 10 jaar of langer meegaat, kan het verstandiger zijn om een nieuwe te kopen. Dan komt het einde van de levensduur namelijk al in zicht.

Wasdrogers zijn de afgelopen jaren namelijk flink ontwikkeld, waardoor een nieuwe wasdroger stukken zuiniger is dan jouw oude wasdroger. Dan kun je natuurlijk geld en energie blijven pompen in je oude wasdroger, maar ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je investeert in een nieuwe. Daarnaast zal deze, door het lage energieverbruik, ook een stuk beter zijn voor het milieu.

Nieuwe droger kopen

Als je een nieuwe droger koopt om energie te besparen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Na het lezen van de onderstaande handige tips weet jij hoe je een zuinige wasdroger herkent.

  1. Type droger: bij drogers heb je de keuze tussen de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. De afvoerdroger is het minst zuinig. Daarna komen de condensdrogers en op nummer #1 staat de warmtepompdroger.
  2. Energielabel: op het energielabel van een wasdroger lees je hoe zuinig een nieuw apparaat is. Een wasdroger met energielabel A++ of A+++ wordt officieel gezien als energiezuinig.
  3. Energiekosten per jaar: op het energielabel staan ook de verwachtte energiekosten per jaargenoemd. Hiermee kun je nog iets preciezer aflezen hoeveel stroom de droger verbruikt.
  4. Zelfreinigende condensor: veel warmtepompdrogers beschikken over een zelfreinigende condensor, waardoor je de warmtewisselaar niet meer handmatig schoon hoeft te maken. Dit verlengt in veel gevallen ook de levensduur van de wasdroger.

Beste droger 2024 kopen

Is het tijd voor een nieuwe wasdroger? Hier ben je aan het juiste adres! In de onderstaande lijst vind je de beste wasdrogers van 2024. Bij het maken van deze selectie keken we onder andere naar het vulgewicht, het geluidsniveau, het energieverbruik per droogbeurt en de beoordeling door klanten. Deze drogers kwamen het beste uit de test!