Energieverbruik van een wasdroger


Het verbruik van een wasdroger varieert per machine en, even belangrijk, per gebruiker. Op internet vliegen de termen ‘milieuvriendelijk’, ‘zuinige wasdroger’ en ‘gunstig voor de portemonnee’ je om de oren. Maar wanneer is dit echt zo? En hoe lees je de ingewikkelde energielabels en bepaal jij of deze wasdroger voldoende zuinig is voor jou? Wij leggen je uit hoe je naar het energielabel moet kijken, wat belangrijk is bij het kopen van een duurzame en energiezuinige wasdroger en wat je zelf kunt doen om zo energiezuinig mogelijk gebruik te maken van je wasdroger.

Het energielabel is een manier om samen te vatten wat het energie- en waterverbruik van een wasdroger is in één overzicht. Voor de leek is dit alsnog lastig te interpreteren, want wat zeggen die getallen nu eigenlijk? Het getal staat voor de milieuvriendelijkheid op basis van het energie- en waterverbruik. Dit is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik aan een katoenwas, met een maximale lading, op een standaard programma. Het jaarlijkse verbruik is gebaseerd op 160 droogcyclussen per jaar.

Een wasdroger met een A label is zuiniger dan een wasdroger met een B label, maar tegenwoordig zijn de wasdrogers vele malen zuiniger en daar komen er nieuwe energielabels aan te pas, namelijk A+ tot en met A+++. Er zijn zelfs wasdrogers met een label A+++-10%. Dit betekend dat de wasdroger 10% zuiniger is dan een wasdroger met een A+++ label. Naast het cijfer staat er meer op het energielabel, namelijk het energieverbruik per cyclus, de totale capaciteit van de droger, het type droger en het geluidsniveau. Ook wordt het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik gegeven, opnieuw gebasseerd op een standaard droogcyclus van een met katoenwas volgeladen wasdroger.

Wat scheelt dat nu: energieverbruik wasdrogers vergeleken

Om je een beter idee te geven van de kosten die dit met zich meebrengt, en de kosten die je kunt besparen door te kiezen voor een zuinigere wasdroger, hebben we dit voor je uitgezet. We hebben ons hierin beperkt tot de wasdrogers met een energielabel van B tot en met A+++-10%, omdat deze nu nieuwe op de markt verkrijgbaar zijn. Onderstaand zie je de hoeveelheid energieverbruik per jaar in kilowattuur (kWh), de energiekosten die hiermee gepaard gaan en de kosten die men bespaard ten opzichte van een wasdroger met een B energielabel. Hou hierbij in je achterhoofd dat de levensduur van een nieuwe wasdroger gemiddeld 10-12 jaar is, en de bespaarde kosten dus tweemaal zo hoog kunnen zijn. En ook niet onbelangrijk: als jij meer dan 160 keer per jaar de wasdroger aan zet, wordt het bespaarde bedrag uiteraard met die factor groter.

Energielabel Condensdroger per jaarWarmtepompdroger per jaar
A€ 50 € 40
B € 90 € 80
C € 160 € 120
D € 250 € 210
E € 300 € 280
F € 350 € 330
G € 450 € 400

Hoe bereken je jou het exacte energieverbruik en waterverbruik?

Je kunt de te verwachten energiekosten op basis van jou gebruik berekenen. De energiekosten betreffen €0,23 per kWh. Het energielabel geeft aan hoeveel kWh de droger zal gebruiken. Bijvoorbeeld: 450 kWh × €0,23 = €103,50. Het energielabel gaat hierbij uit van 160 droogcyclussen per jaar. Mocht je zelf minder of meer verbruiken, kun je de berekening personaliseren door het bedrag te delen door 160 en te vermenigvuldigen met het aantal keren dat jij de droger verwacht te gebruiken. Bijvoorbeeld: 450 kWh × €0,23 / 160 × 200 = €129,38. Zo zie je dat het toch enkele tientjes kan schelen en het dus wel degelijk handig om te kijken wat je persoonlijke energieverbruik is.

Bekijk top 10 energiezuinige wasdrogers

Verschilt het energieverbruik per type wasdroger?

Hier hebben we een duidelijk antwoord op: ja! Het is vanzelfsprekend dat een droger energie verbruikt om de lucht te verwarmen en de kleding zo te drogen. De verwarming vindt plaats in het verwarmingselement, wat een hoog energieverbruik tot gevolg kan hebben. Bepaalde types wasdrogers gebruiken gas- of warmtepomptechnieken om dit energieverbruik te beperken.

We noemen een wasdroger pas energiezuinig wanneer deze een energielabel van A++ of hoger heeft. Warmtepompdrogers hebben een gunstiger energieverbruik en dus milieuvriendelijkere energielabels. Condensdrogers hebben een energielabel B, terwijl warmtepompdrogers een energielabel variërend van A+ tot en met A+++-10% hebben. Een warmtepompdroger kan wel tot de helft van de energie van een condensdroger met een label C gebruiken, en dat kan wel 35 cent per wasbeurt schelen. In bovenstaande tabellen zie je de schrikbarende hoeveelheid energiekosten die het kan schelen bij de keuze voor een beter energielabel.

Een warmtepompdroger kost meer in aanschaf dan een condensdroger. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een warmtepompdroger tussen de €450 en €1000 (met uitschieters naar €2000) kost en een condensdroger tussen de €380 en €750 kost. Echter, als je naar de tabellen met bespaarde kosten kijken, kun je je dus voorstellen dat de hogere aanschafprijs van een warmtepompdroger makkelijk terugverdiend wordt door de jaren heen. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de aanschafprijs zal zijn, maar dit verdien je zeker weer terug.

Energiezuinige opties op de wasdroger

Behalve het energielabel, gebaseerd op 160 standaard droogcyclussen met een volbeladen trommel met katoenwas, zijn er ook andere opties ingebouwd om energiezuinig te wassen. Ze zijn er veel wasdrogers met de functie om zichzelf automatisch uit te schakelen en niet op stand-by te blijven staan, en zijn er wadrogers met sensoren om te meten of een programma aangepast kan worden. Dit is laatste is steeds meer in opkomst en een mooie uitvinding om een programma aan te passen op de behoefte van de was. Zo is er bijvoorbeeld een beladingssensor welke de hoeveelheid was meet. Is de trommel half beladen, dan zal de droogcyclus hierop aangepast worden en dus niet onnodig lang drogen. Daarnaast zijn er wasdroger te koop met een vochtigheidssensor, welke meet of de was nog vochtig is en zich hierop aanpast. Op die manier draait de wasdroger niet onnodig lang door, maar voorkom je ook dat je de droger opnieuw moet aanzetten omdat de was nog vochtig is. Ten slotte zijn er wasdroger met energiezuinige programma’s en korte programma’s, welke je kunt gebruiken om energie te besparen. Door deze programma’s standaard te gebruiken, in plaats van het hoofdprogramma, zul je al enkele tientjes door de jaren heen kunnen bespraken. Let wel op: dit programma duurt langer, omdat hetzelfde resultaat bereikt wordt met minder energie.

Wat kun je zelf doen voor lage droogkosten?

Dat het energielabel van een wasdroger bepalend is voor de invloed op het milieu en de portemonnee is duidelijk. Maar je kunt zelf ook een hoop betekenen! Minder vaak de droger aanzetten is natuurlijk de belangrijkste, maar niet altijd even handig. Je wilt niet voor niets een droger. Toch zijn er manieren om behalve de droger aan de kant te schuiven, energiezuinig met de droger om te gaan. Hier heb je zelf namelijk veel invloed op. We zetten voor jou de meest handige tips op een rij, zodat je bewust om kunt gaan met de wasdroger en het meeste uit je portemonnee kunt halen!

Zorg dat de droogtrommel voldoende beladen is
Dit geldt met name wanneer de wasdroger geen beladingssensor heeft. Wanneer dit niet het geval is, en je zet de droger aan met een halfvolle trommel, zal de droger er vanuit gaan dat de trommel vol beladen is en hier een programma op draaien. Je gebruikt onnodig veel warme lucht, omdat je lang niet zoveel kleding hoeft te drogen. Doe dit enkele keren in de maand en je zult zien dat je veel energie verspilt. Mocht je nu altijd kleine hoeveelheden was hebben, is het de moeite waard op een wasdroger te kopen met een kleiner vulgewicht. Een vulgewicht kan variëren van 7 tot en met 9 kilogram. Grotere wasdrogers zijn ook te koop, maar zijn zeldzaam. Ben je met één persoon of met twee personen, dan is het handig om te kiezen voor een wasdroger met een lager vulgewicht, zodat je de wasmachine niet onnodig veel energie laat gebruiken voor een droogcyclus welke je niet gevuld krijgt. Daar staat tegenover dat je met een groter gezin beter kunt kiezen voor een wasdroger met een hoger vulgewicht, zodat je niet onnodig vaak de droger aan hoeft te zetten.

Centrifugeer de was
Om te voorkomen dat de was zeiknat uit de wasmachine komt kun je de centrifugestand ophogen. De was in dan droger, en zal indien de wasdroger een vochtigheidssensor heeft, minder energie kosten om de was de drogen. Let wel op, hier zitten namelijk kanttekeningen aan. Mocht je wasmachine een minder gunstig energielabel hebben dan de wasdroger, dan is dit niet altijd een goed idee. De hogere centrifugestand kost dan meer dan dat je aan energie bespaard door minder natte was te hebben. Dit geldt wel alleen wanneer de wasmachine een duidelijk lager energielabel heeft, want meestal wegen de kosten en energie van het centrifugeren niet op tegen de kosten en energie van een wasdroger. Daarnaast moet de droger wel beschikken over een vochtigheidssensor, anders zal de vochtigheid van de was niet uitmaken voor het programma.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers