Wasdroger schoonmaken


Het onderhoud van een wasdroger is belangrijk om de prestaties van de wasdroger te bevorderen. Daarnaast gebruikt een schone wasdroger minder energie en is de levensduur van een wasdroger langer bij regelmatig onderhoud. Ook voorkom je dat je kleding gaat stinken door vuilresten in de wasdroger. De belangrijkste reden is nog wel dat dit het brandgevaar verminderd! Goede redenen om toch regelmatig even de wasdroger schoon te maken toch? Met regelmatig bedoelen we elke 2 tot 3 maanden. Het hoeft niet veel werk te zijn, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Wij leggen je kort uit hoe je dit het beste aanpakt. Deze uitleg is geschikt voor alle typen drogers: warmtepomprogers, condensdrogers en afvoerdrogers. Echter zit er wel een verschil in, maar dat leggen we je uit.

Het schoonmaken van je wasdroger in stappen

Om te beginnen heb je een stofzuiger, een sopje, een schoonmaakdoek en extra water nodig om te spoelen (een douchekop of een emmer met wat extra water zonder sopje). Heb je de benodigdheden bij elkaar? Dan volg je het stappanplan per onderdeel:

 1. Reinig de pluizenfilter
  Dit is gelijk de belangrijkste stap. Deze filter verzameld al het vrijgekomen stof en bevindt zich vaak in de deuropening. Is dit niet het geval, lees dan in de gebruiksaanwijzing waar deze zich wel bevindt. Deze filter moet na iedere droogbeurt gereinigd worden om brandgevaar te voorkomen. Een volle filter kan daarbij ook geen nieuwe stof meer opnemen, dus naast het feit dat het gevaarlijk is, doet het ook geen goed aan het wasgoed in de droger. Je kunt de filter schoonmaken door met je hand of een doek de grove stofdelen te verwijderen. Eens per maand met een stofzuiger verwijder je de resten en maak je de filter volledig schoon. De stofzuiger zal de filter niet snel kapot maken, het is redelijk stevig materiaal.
 2. Spoel de condensor af
  Dit geldt alleen in het geval van een condensdroger. Je verwijderd de condensdroger, deze bevindt zich normaal gesproken links onderin de wasdroger. Je opent de klep en opent een sluiting waarmee de condensdroger los gehaald kan worden. is dit bij jou wasdroger anders? Raadpleeg dan een gebruiksaanwijzing om erachter te komen waar de condensdroger zich bevindt en hoe je deze kunt verwijderen. Wanneer je de condensdroger losgehaald hebt kun je deze omspoelen, dit kan met een douchekop, maar ook in de gootsteen, wasbak of in bad. Gebruik een vochtige doek om de ruimte waar de condensor zich in de wasdroger bevindt af te nemen en plaats de condensor weer terug in de ruimte. Bij een warmtepompdroger kan de condensor niet verwijderd worden. Bij nieuwe modellen kan het zijn dat de condensor zelfreinigend is en dit dus niet nodig is. In dat geval is er geen klep om de condensor te openen. Vaak staat dit ook aangegeven. Wanneer de condensor niet zelfreinigend is kan er wel een klep geopend worden en kijk je tegen een filter aan. De filter kan verwijderd worden om te reinigen. Het rooster van de condensor kan schoongemaakt worden met een stofzuiger.
 3. Reinig de trommel
  De trommel is de plek waar de kleding zich moet ontdoen van vocht en onnodige pluizen, je kunt je voorstellen dat ook deze wat te voorduren heeft. De trommel kan simpelweg afgenomen worden met een vochtige doek. De meeste (nieuwe) wasdrogers hebben een sensor om waar te nemen hoeveel wasgoed er in de trommel zit en het programma hier op aan te passen. Zorg dat deze sensor ook schoon is, het is zonde als de sensor denkt dat er meer wasgoed in zit en de wasdroger een onnodig lang programma zal draaien. Dit is niet alleen zonde van de energiekosten en slecht voor het milieu en de portemonnee, maar ook niet erg goed voor de kleding in de wasdroger. Controleer of er een sensor in de wasdroger zit en maak deze in dat geval dus ook even schoon. Of dit het geval is en de plek van de sensor worden aangegeven in de handleiding.
 4. De luchtafvoerslang
  Dit onderdeel geldt alleen in het geval van een afvoerdroger. Je hebt dan een dikke flexibele slang om de lucht af te voeren. Deze wordt vaak vergeten bij het onderhoud van de wasdroger, maar is net zo belangrijk. Je kunt deze schoonmaken door hem los te halen van de wasdroger en met een stofzuiger te reinigen. Door ook de afvoerslang voldoende schoon te houden voorkom je verstopping.
 5. De buitenkant van de wasdroger
  De buitenkant heeft ook wat te voortduren, het apparaat wordt toch een aantal keer per week gebruikt. Dit maak je het beste schoon met een schoonmaakdoek en een sopje. Je verwijderd vuil- en zeepresten.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

Er zijn drie typen wasdrogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een afvoerdroger. Een warmtepompdroger en condensdroger vangen het vocht uit je wasgoed op in een condensreservoir welke afgevoerd wordt aan de lucht. Een afvoerdroger heeft hiervoor een gat in de muur of een afvoer via een raam nodig. Een afvoerdroger is vrij ouderwetse n niet overal meer te koop. Een condensdroger en warmtepompdroger zijn wel overal te koop. Vooral de warmtepompdroger is in opkomst, mede vanwege het energiezuinige profiel en de (vaak) hogere bouwkwaliteit. We leggen kort uit wat een warmtepompdroger en condensdroger zijn.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige model dankzij de lage droogtemperatuur. Een condensdroger gebruikt vaak meer energie en heeft een hogere droogtemperatuur. Over het algemeen geldt dat een hogere droogtemperatuur slechter is voor je kleding. In een warmtepompdroger slijt kleding dus minder snel. Wel doet een warmtepompdroger er langer over om je kleding te drogen. Desondanks zijn de jaarlijkse energiekosten lager!


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers