Wasdroger schoonmaken

Een wasdroger maak je op de volgende manier schoon: Reinig de pluizenfilter met een doek of met de stofzuiger. Spoel daarna de condensor af onder de kraan of onder de douche. Reinig met een doek de binnen- en buitenkant van de droger. 

Wasdroger schoonmaken

Het schoonmaken van je wasdroger in stappen

Om te beginnen heb je een stofzuiger, een sopje, een schoonmaakdoek en extra water nodig om te spoelen (een douchekop of een emmer met wat extra water zonder sopje). Heb je de benodigdheden bij elkaar? Dan volg je het stappanplan per onderdeel:

  1. Reinig de pluizenfilter
    Dit is gelijk de belangrijkste stap. Deze filter verzameld al het vrijgekomen stof en bevindt zich vaak in de deuropening. Is dit niet het geval, lees dan in de gebruiksaanwijzing waar deze zich wel bevindt. Deze filter moet na iedere droogbeurt gereinigd worden om brandgevaar te voorkomen. Een volle filter kan daarbij ook geen nieuwe stof meer opnemen, dus naast het feit dat het gevaarlijk is, doet het ook geen goed aan het wasgoed in de droger. Je kunt de filter schoonmaken door met je hand of een doek de grove stofdelen te verwijderen. Eens per maand met een stofzuiger verwijder je de resten en maak je de filter volledig schoon. De stofzuiger zal de filter niet snel kapot maken, het is redelijk stevig materiaal.
  2. Spoel de condensor af
    Dit geldt alleen in het geval van een condensdroger. Je verwijderd de condensdroger, deze bevindt zich normaal gesproken links onderin de wasdroger. Je opent de klep en opent een sluiting waarmee de condensdroger los gehaald kan worden. is dit bij jou wasdroger anders? Raadpleeg dan een gebruiksaanwijzing om erachter te komen waar de condensdroger zich bevindt en hoe je deze kunt verwijderen. Wanneer je de condensdroger losgehaald hebt kun je deze omspoelen, dit kan met een douchekop, maar ook in de gootsteen, wasbak of in bad. Gebruik een vochtige doek om de ruimte waar de condensor zich in de wasdroger bevindt af te nemen en plaats de condensor weer terug in de ruimte. Bij een warmtepompdroger kan de condensor niet verwijderd worden. Bij nieuwe modellen kan het zijn dat de condensor zelfreinigend is en dit dus niet nodig is. In dat geval is er geen klep om de condensor te openen. Vaak staat dit ook aangegeven. Wanneer de condensor niet zelfreinigend is kan er wel een klep geopend worden en kijk je tegen een filter aan. De filter kan verwijderd worden om te reinigen. Het rooster van de condensor kan schoongemaakt worden met een stofzuiger.
  3. Reinig de trommel
    De trommel is de plek waar de kleding zich moet ontdoen van vocht en onnodige pluizen, je kunt je voorstellen dat ook deze wat te voorduren heeft. De trommel kan simpelweg afgenomen worden met een vochtige doek. De meeste (nieuwe) wasdrogers hebben een sensor om waar te nemen hoeveel wasgoed er in de trommel zit en het programma hier op aan te passen. Zorg dat deze sensor ook schoon is, het is zonde als de sensor denkt dat er meer wasgoed in zit en de wasdroger een onnodig lang programma zal draaien. Dit is niet alleen zonde van de energiekosten en slecht voor het milieu en de portemonnee, maar ook niet erg goed voor de kleding in de wasdroger. Controleer of er een sensor in de wasdroger zit en maak deze in dat geval dus ook even schoon. Of dit het geval is en de plek van de sensor worden aangegeven in de handleiding.
  4. De luchtafvoerslang
    Dit onderdeel geldt alleen in het geval van een afvoerdroger. Je hebt dan een dikke flexibele slang om de lucht af te voeren. Deze wordt vaak vergeten bij het onderhoud van de wasdroger, maar is net zo belangrijk. Je kunt deze schoonmaken door hem los te halen van de wasdroger en met een stofzuiger te reinigen. Door ook de afvoerslang voldoende schoon te houden voorkom je verstopping.
  5. De buitenkant van de wasdroger
    De buitenkant heeft ook wat te voortduren, het apparaat wordt toch een aantal keer per week gebruikt. Dit maak je het beste schoon met een schoonmaakdoek en een sopje. Je verwijderd vuil- en zeepresten.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...