Het verschil tussen het verbruik van een normale wasdroger en een warmtepompdroger is enorm groot. Het verschil kan oplopen tot 60%. In veel gevallen kosten een warmtepompdroger aardig wat meer dan een ‘normale’ condensdroger. Op deze pagina ga ik het voordeel van een warmtepompdroger ten opzichte van een condensdroger uitleggen.

Energiezuinige warmtepompdroger

Het grote verschil tussen de twee wasdrogers is dat een condensdroger warmte vochtige lucht vanuti de trommel naar de buitenlucht blaast. Een warmtepompdroger gebruikt de warme lucht opnieuw door deze telkens opnieuw in de trommel te blazen. Dit is het grote verschil tussen de wasdrogers. Een warmtepompdroger is een stuk zuinig dan een normale condensdroger.

Redenen om een warmtepompdroger aan te schaffen:

  1. Ik draai mijn was op een laag toerental
  2. Ik droog 1 tot 2 keer per week
  3. Ik wil een droger die lang meegaat
  4. Ik hou ervan energiezuinig te leven
  5. Ik droog tussen de 6 en 7 kilo per droogbeurt
warmtepompdroger

Hoe werkt deze warmtepompdroger

Eigenlijk is een condensdroger hetzeflde als een warmtepompdroger. Alleen is een warmtepompdroger een stuk zuiniger. Het gebruikt een andere techniek en hiermee wordt er veel energie bespaard.

De techniek achter een warmtepompdroger is simpel. Een standaard condens droger blaast vochtige lucht uit de trommel naar buiten, een warmtepompdroger doet dit anders. Deze zet de met behulp van een compressor gas om naar vloeibaar. Hiermee wordt er warmte gegenereerd. Deze warme lucht wordt terug in de trommel geblazen. In principe is het een slimme manier van het recycelen van warme lucht.

Is een warmtepompdroger het waard?

Oke, je weet nu dat een warmtepompdroger goedkoper is dan welke wasdroger dan ook. Alleen wegen deze kosten ook op tegen de baten? Levert het je, naast een schoner milieu, wel wat op? In de regel verbruikt een warmtepompdroger de helft minder stroom dan een normale (condens)droger. Hij is zeker zuiniger. Dit is niet het enige voordeel, want warmtepompdrogers passen ook in kleine ruimtes.

Je verdient een warmtepompdroger in ongeveer 5 tot 6 jaar terug. Dit is sterk afhankelijk van de aankoopprijs en de frequentie waarmee deze gebruikt wordt. Hoe vaker je de wasdroger gebruikt des te verstandiger is het om te kiezen voor een warmtepompdroger. In onderstaand overzicht krijg je een beetje gevoel bij het kantelpunt waarmee je een keus kunt maken tussen verschillende drogers.

 

Wasbeurten (week)Energielabel AEnergielabel BEnergielabel C
2€ 20€ 50€ 60
4€ 35€ 100,€ 125
6€ 52€ 150€ 190
8€ 70€ 200€ 250
10€ 90€ 250€ 310

 

Keuze voor juiste wasdroger

De keuze voor een warmtepompdroger moet verantwoord zijn, daar de aanschaf van een warmepompdroger vaak iets hoger ligt dan een ‘normale’ droger.

Je moet de koop van een warmtepomp droger kunnen verantwoorden. De kosten liggen hoger, maar hopelijk hebben wij je ook laten zien dat je een verstandige aankoop kunt doen wanneer je veel gebruik maakt van je warmtepompdroger! De meerprijs kun je er binnen een aantal jaar eenvoudig uit halen wanneer je meer dan 6 keer per week je was droogt.

Mocht je eventueel een onzuinige wasmachine hebben kun je deze de was minder goed laten drogen, oftewel op een lager toerental zetten. Met een energiezuinige warmtepompdroger bespaar je op deze manier weer op je kosten.