Hoe werkt een wasdroger?


Inmiddels heeft het merendeel van de huishoudens een wasdroger. In 2004 was dit 60%, inmiddels is dat flink gestegen. Wel zo gemakkelijk, om je kleding snel en effectief te drogen. Dit doet de wasdroger door de kleding te centrifugern. Maar hoe werkt een wasdroger nu eigenlijk? En wat is het verschil in de werking tussen de verschillende soorten wasdrogers? Wij leggen je uit wat de werking van de wasdroger is en hoe dit apparaat wat dagelijks veelvuldig gebruikt wordt de kleding nu zo goed droog krijgt.

Hoe krijgt een wasdroger de was droog?

Een wasdroger centrifugeert de was in een droogtrommel. Dit betekend dat de droogtrommel rond draait door de aandrijving met een elektromotor. Dit gebeurt met ongeveer 5 omwentelingen per minuut, afwisselend linksom en rechtsom om te voorkomen dat het wasgoed volledig in de knoop raakt. De wasdroger blaast tegelijkertijd warme lucht door de droogtrommel welke langs de kleding komt. Deze lucht wordt verwarmt door een verwarmingselement. Doordat de droogtrommel perforaties bevat, kan het condens dat vrijkomt uit de kleding uit de droogtrommel verdwijnen en opgevangen worden. Hoe dit opgevangen wordt hangt af van het type wasdroger. Dit kan op drie manieren: door middel van een externe flexibele slang welke via het raam het condens naar buiten laat, een afvoerslang welke aangesloten zit op een waterafvoersysteem of een condensreservoir.

Wat zijn de verschillen in wasdrogers?

Er zijn verschillende soorten drogers: een afvoerdroger, een condensdroger en een warmtepompdroger. Een afvoerdroger en condensdroger zijn al langer op de markt terwijl een warmtepompdroger redelijk nieuw is. De afvoerdroger voert de condens af met een flexibele slang naar buiten, een condensdroger vangt het condens op in een reservoir of voert dit af via een afvoerslang. Een warmtepompdroger haalt warmte uit de omgevingslucht door middel van compressie met koelmiddel. Simpel gezegd onttrekt de warmtepompdroger door middel van een koelsysteem koude en wordt warmte afgegeven. Op deze manier condenseert de wasdroger vocht uit het wasgoed.

Een verschil zit hem bijvoorbeeld in de lucht- en condensafvoer. Een condensdroger en warmtepompdroger geven geen warme lucht af aan de omgeving, een afvoerdroger doet dit wel. Daarnaast heeft een afvoerdroger dus een raam nodig om de flexibele slang in de plaatsen voor de afvoer van condens, dit is bij een condensdroger en warmtepompdroger niet het geval. Bij deze twee methoden kun je kiezen uit een waterreservoir of een waterafvoerslang, afhankelijk van de mogelijkheid om water af te voeren.

Tenslotte zit er nog een verschil in de hoeveelheid onderdelen.een condensdroger heeft bijvoorbeeld meer onderdelen, namelijk een extra ventilator, een waterpomp en een condensor. Hoe meer onderdelen, hoe storingsgevoeliger een wasdroger is. Een warmtepompdroger heeft minder onderdelen en al helemaal in het geval van een koolborstelloze motor. De wasdrogers met een koolborstelloze motor worden dan ook aangeraden, omdat de motor door het hebben van minder onderdelen minder gevoelig is voor slijtage en/of storing.

Het energieverbruik bestaat met name uit het elektrische vermogen om de lucht te verwarmen en de droogtrommel rond te draaien. De verwarming in het verwarmingselement kost het meeste energie. Wasdrogers met een gas- of warmtepomptechniek beperken dit energieverbruik en zijn dan ook beter voor het milieu. Warmtepompdrogers wassen ook op een lagere temperatuur vergeleken met condensdrogers en afvoerdrogers, dit is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, maar ook voor de kleding zelf. Wasprogramma’s duren bij een lagere temperatuur wel langer, maar die energie kan niet op tegen de besparing bij een lagere temperatuur.

Extra functies om de was droger te krijgen

Wasdrogers zijn voorzien van een deurcontact waardoor de droogtrommel direct stopt met draaien indien de deur opengaat. Dit is een veiligheidsvoorziening. Andere modellen hebben een stop op de deur welke het openen van de deur alleen toelaat als de droger uitgeschakeld is, dat komt tegenwoordig vaker voor. Daarnaast zijn vrijwel alle wasdrogers voorzien van een kinderslot. Tegenwoordig hebben veel wasdrogers ook zelfreinigende functies of geven de wasdrogers aan wanneer het tijd is dat het waterreservoir geleegd moet worden, om overstroming te voorkomen. Daarnaast zijn er wasdrogers met een sensor welke stopt als het wasgoed voldoende droog is (kastdroog of strijkdroog) om te voorkomen dat kleding teveel aan warme lucht blootgesteld wordt.

Het uiterlijk van een wasdroger is per model verschillend. Doordat het model qua afmeting lijkt op een wasmachine kunnen de twee apparaten op elkaar geplaatst worden. Hierbij is de wasmachine altijd het onderste apparaat wegens het zwaardere gewicht en het hoge toerental. Het uiterlijk van de wasmachine is niet erg veranderd door de jaren heen, behalve dat de bediening tegenwoordig vaker met touchscreen is.

De wasdroger keuzehulp

Ontdek de perfecte wasdroger voor jou met onze interactieve keuzehulp. Beantwoord een aantal simpele vragen in een paar seconden en krijg een selectie van de perfecte wasdrogeres voor jou situatie! De eerste stap bij het kiezen van een wasdroger is een keuze maken tussen de verschillende soorten drogers. Er zijn drie verschillende wasdrogers: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Elke wasdroger heeft andere eigenschappen en droog technieken. We zettende belangrijkste vragen voor je op een rij en maken een selectie met de wasdrogers die voor jou interessant zijn. Zo helpen we je op weg in de ziektocht naar de meest geschikte wasdroger voor jou situatie!

Voor hoeveel mensen moet de was gedroogd worden?
Wil je dat de wasdroger energiezuinig is of is dit niet belangrijk?
Hoe hoog moet de droogkwaliteit van de wasdroger zijn?
Hoe moet het water afgevoerd worden uit je wasdroger?

Soorten wasdrogers

We schrijven over verschillende soorten wasdrogers, want zo heeft ieder zijn eigen wensen. Zo bekijken we smalle en mini wasdrogers voor consumenten met een compacte keuken. Tegenwoordig worden de meeste consumenten wat energiebewuster, dit is de reden dat we een overzicht gemaakt hebben van de meest energiezuinige wasdrogers. Voor het geval je een wat kleinere portemonnee mocht hebben hebben we goedkope wasdrogers met elkaar vergeleken.

De belangrijkste stap in je zoektocht naar een nieuwe wasdroger is echter welke soort wasdroger zoek je, een onderbouw, inbouw of vrijstaande?


We hebben de beste wasdrogers voor jou verzameld
Bekijk top 10 wasdrogers
Bekijk de top 10 wasdrogers
Bekijk top 10 wasdrogers