Hoe werkt een wasdroger

Een wasdroger werkt op de volgende manier: De trommel van de wasdroger draait rondjes om ervoor te zorgen dat er lucht komt tussen de verschillende kledingstukken. Deze trommel draait door middel van een elektrische motor. De trommel draait zowel link- als rechtsom om te voorkomen dat wasgoed in de knoop raakt. Tijdens dit proces wordt er warme lucht in de trommel geblazen zodat het condens in de kleding verdampt en er droog wasgoed achterblijft. 

Wasdroger vraag

Hoe krijgt een wasdroger de was droog

Een wasdroger centrifugeert de was in een droogtrommel. Dit betekend dat de droogtrommel rond draait door de aandrijving met een elektromotor. Dit gebeurt met ongeveer 5 omwentelingen per minuut, afwisselend linksom en rechtsom om te voorkomen dat het wasgoed volledig in de knoop raakt. De wasdroger blaast tegelijkertijd warme lucht door de droogtrommel welke langs de kleding komt. Deze lucht wordt verwarmt door een verwarmingselement. Doordat de droogtrommel perforaties bevat, kan het condens dat vrijkomt uit de kleding uit de droogtrommel verdwijnen en opgevangen worden. Hoe dit opgevangen wordt hangt af van het type wasdroger. Dit kan op drie manieren: door middel van een externe flexibele slang welke via het raam het condens naar buiten laat, een afvoerslang welke aangesloten zit op een waterafvoersysteem of een condensreservoir.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Wat zijn de verschillen in wasdrogers

Er zijn verschillende soorten drogers: een afvoerdroger, een condensdroger en een warmtepompdroger. Een afvoerdroger en condensdroger zijn al langer op de markt terwijl een warmtepompdroger redelijk nieuw is. De afvoerdroger voert de condens af met een flexibele slang naar buiten, een condensdroger vangt het condens op in een reservoir of voert dit af via een afvoerslang. Een warmtepompdroger haalt warmte uit de omgevingslucht door middel van compressie met koelmiddel. Simpel gezegd onttrekt de warmtepompdroger door middel van een koelsysteem koude en wordt warmte afgegeven. Op deze manier condenseert de wasdroger vocht uit het wasgoed.

Een verschil zit hem bijvoorbeeld in de lucht- en condensafvoer. Een condensdroger en warmtepompdroger geven geen warme lucht af aan de omgeving, een afvoerdroger doet dit wel. Daarnaast heeft een afvoerdroger dus een raam nodig om de flexibele slang in de plaatsen voor de afvoer van condens, dit is bij een condensdroger en warmtepompdroger niet het geval. Bij deze twee methoden kun je kiezen uit een waterreservoir of een waterafvoerslang, afhankelijk van de mogelijkheid om water af te voeren.

Tenslotte zit er nog een verschil in de hoeveelheid onderdelen.een condensdroger heeft bijvoorbeeld meer onderdelen, namelijk een extra ventilator, een waterpomp en een condensor. Hoe meer onderdelen, hoe storingsgevoeliger een wasdroger is. Een warmtepompdroger heeft minder onderdelen en al helemaal in het geval van een koolborstelloze motor. De wasdrogers met een koolborstelloze motor worden dan ook aangeraden, omdat de motor door het hebben van minder onderdelen minder gevoelig is voor slijtage en/of storing.

Het energieverbruik bestaat met name uit het elektrische vermogen om de lucht te verwarmen en de droogtrommel rond te draaien. De verwarming in het verwarmingselement kost het meeste energie. Wasdrogers met een gas- of warmtepomptechniek beperken dit energieverbruik en zijn dan ook beter voor het milieu. Warmtepompdrogers wassen ook op een lagere temperatuur vergeleken met condensdrogers en afvoerdrogers, dit is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, maar ook voor de kleding zelf. Wasprogramma’s duren bij een lagere temperatuur wel langer, maar die energie kan niet op tegen de besparing bij een lagere temperatuur.

Extra functies om de was droger te krijgen

Wasdrogers zijn voorzien van een deurcontact waardoor de droogtrommel direct stopt met draaien indien de deur opengaat. Dit is een veiligheidsvoorziening. Andere modellen hebben een stop op de deur welke het openen van de deur alleen toelaat als de droger uitgeschakeld is, dat komt tegenwoordig vaker voor. Daarnaast zijn vrijwel alle wasdrogers voorzien van een kinderslot. Tegenwoordig hebben veel wasdrogers ook zelfreinigende functies of geven de wasdrogers aan wanneer het tijd is dat het waterreservoir geleegd moet worden, om overstroming te voorkomen. Daarnaast zijn er wasdrogers met een sensor welke stopt als het wasgoed voldoende droog is (kastdroog of strijkdroog) om te voorkomen dat kleding teveel aan warme lucht blootgesteld wordt.

Het uiterlijk van een wasdroger is per model verschillend. Doordat het model qua afmeting lijkt op een wasmachine kunnen de twee apparaten op elkaar geplaatst worden. Hierbij is de wasmachine altijd het onderste apparaat wegens het zwaardere gewicht en het hoge toerental. Het uiterlijk van de wasmachine is niet erg veranderd door de jaren heen, behalve dat de bediening tegenwoordig vaker met touchscreen is.