Warmtepompdroger voor- en nadelen

Een warmtepompdroger heeft een aantal voor- en nadelen, namelijk: Een warmtepompdroger is erg energiezuinig waardoor hij niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Een warmtepompdroger droogt met een lagere temperatuur waardoor het wasgoed langer mooi blijft. Het nadeel hier van is dat het langer duurt voordat het droog programma klaar is. Een ander nadeel is dat warmtepompdroger relatief duur zijn in aanschaf. 

Wasdroger voor en nadelen

Wat is een warmtepompdroger

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van de warmtepompdroger, is het goed om te weten wat een warmtepompdroger precies is en hoe hij werkt. Warmtepompdrogers zijn, net als andere soorten wasdrogers, er op ontworpen om jouw wasgoed droog te krijgen nadat het uit de wasmachine komt. Dit gebeurt door de wasgoed te verwarmen en tegelijkertijd te centrifugeren.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Conventionele drogers, zoals de condensdroger en de luchtafvoerdroger, gebruiken een elektrische verwarmingselement om droge lucht te creëren die helpt het wasgoed te drogen tijdens het centrifugeren. De warmtepompdroger werkt anders. Een warmtepompdroger droogt met behulp van een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. Hiermee bereikt de warmtepompdroger een lagere temperatuur in de trommel dan andere drogers.

Warmtepompdrogers hebben daarnaast vaak twee opties voor het afvoeren van condens: het vocht wordt met een slang afgevoerd naar de waterafvoer of het wordt opgevangen in een reservoir. De meeste condensdrogers bieden ook allebei deze opties. Enkel de afvoerdroger gebruikt een andere wijze om het vocht af te voeren; de vochtige, warme lucht wordt met een afvoerslang naar buiten geleidt door het raam of een gat in de muur.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een energiebesparende wasdroger heeft energielabel A en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroger verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een stille wasdroger maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroger vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

De voor- en nadelen van een warmtepompdroger

Nu je in grote lijnen weet hoe een warmtepomp wasdroger werkt, kunnen we inzoomen op de voor- en nadelen van de warmtepompdroger. Naast warmtepompdrogers, worden condensdrogers het meest verkocht. Daarom vergelijken we in de geval de warmtepompdroger voornamelijk met condensdrogers. Omdat de condensdroger en de luchtafvoerdroger erg op elkaar lijken, maar de afvoerdroger veel meer energie verbruikt en minder goed verkrijgbaar is, laten we de luchtafvoerdroger bij deze grotendeels buiten beschouwing.

Voordelen

  1. Beter voor het milieu. Warmtepompdrogers drogen stukken zuiniger dan een gewone condensdroger, waardoor je veel energie bespaart.
  2. Energiezuinigheid. De warmtepomp wasdrogers verbruiken, door het gebruik van een warmtepomp en koelmiddel, minder energie dan wasdrogers die een verwarmingselement gebruiken. Dit houdt je energierekening laag. Een energiezuinige condensdroger is moeilijk te vinden.
  3. Wasgoed langer mooi. Een warmtepompdroger droogt op een lagere temperatuur waarmee de kans kleiner wordt dat je kleding slijt of krimpt.
  4. Condensafvoer via waterafvoer of reservoir. Bij de meeste warmtepompdrogers kun je kiezen op welke manier je de condens afvoert. Dit geldt ook voor de gewone condensdroger, alleen niet voor de luchtafvoerdroger.
  5. Zelfreinigende condensor. Een nieuwe warmtepompdroger heeft tegenwoordig in de meeste gevallen een zelfreinigende condensor. Hierdoor hoef je de condensor niet zelf schoon te maken.

Nadelen

  1. Langere droogtijd. Door de lagere droogtemperatuur duren de verschillende droogprogramma’s bij een warmtepompdroger langer dan bij een gewone condensdroger.
  2. Duur in aanschaf. Een nieuwe warmtepompdroger is duurder in aanschaf dan een gewone droger.
  3. Meer onderdelen. Een warmtepomp wasdroger beschikt over meer onderdelen omdat hij droogt met een andere techniek. Hoe meer onderdelen, hoe meer er kapot kan gaan.

Conclusie

Wil je graag snel je wasgoed gedroogd hebben en niet te veel uitgeven aan je nieuwe droger? Dan is een condensdroger wellicht de juiste keuze voor jou. Maar als je een nieuwe droger nodig hebt en iets meer te besteden heb, is een warmtepompdroger absoluut de moeite waard! De warmtepompdroger gebruikt een lage temperatuur tijdens het drogen, wat goed is voor je wasgoed, maar ook voor het milieu en je energierekening. Uiteindelijk ben je om die reden juist vaak goedkoper uit met een energiezuinige warmtepompdroger.

Beste wasdroger 2024

Warmtepomp wasdrogers zijn de meest populaire drogers van dit moment. Daarom is het aanbod hierin enorm. Als jij op zoek bent naar een goede warmtepompdroger, hebben wij de juiste wasdroger voor jou! In de onderstaande top 5 vind je namelijk de beste warmtepompdrogers van 2024. Deze drogers krijgen je wasgoed perfect droog, met minimaal energieverbruik en minimale slijtage aan je kleding. Bij het maken van deze selectie keken we onder andere naar de energieklasse, het vulgewicht (hoeveel kg wasgoed er in de trommel past), het geluidsniveau en de bouwkwaliteit. Hopelijk staat jouw volgende warmtepompdroger hier tussen!